Tauler del Joc de Torelló. Foto: Ajuntament de Torelló
L’any passat, l’Àrea de Ciutadania Activa de l’Ajuntament de Torelló va concebre la idea d’elaborar un joc de taula participatiu i de caràcter local. Aquest projecte finalment ha quallat en El Joc de Torelló, una barreja de joc de l’oca i de trivial amb regles pròpies i de naturalesa eminentment local.
El passat divendres al migdia, la regidora de Ciutadania Activa, Cristina Sala, i el dissenyador del joc, Pere Trabal, n’han presentat els detalls.
El Joc de Torelló és un joc de taula participatiu sobre Torelló, de caràcter local i integrador, apte per a totes les edats i per a tots els nivells de coneixement. Consisteix en una barreja del joc de l’oca i del trivial, ja que es composa d’un tauler amb 76 caselles. L’objectiu dels jugadors és partir de la casella de sortida i arribar fins a l’última, superant pel camí penalitzacions, obstacles, proves i penyores i preguntes. Es basa en la llegenda local del Pescallunes, per la qual cosa el guanyador de la partida s’erigeix en un “bon Pescallunes”.
Hi ha diferents tipus de caselles: caselles numèriques (s’avança sense problemes), temàtiques (s’ha de pagar penyora), amb interrogant (s’ha de respondre una pregunta), especials (amb penalització), i amb personatges (amb premi o penalització). Els personatges del joc són ben coneguts de la iconografia popular torellonenca (la geganta, el Rei Carnestoltes, l’escolà de Rocaprevera…).
El paquet de 200 preguntes versa exclusivament sobre temes torellonencs. La temàtica és molt variada i s’ha intentat que hi hagi diferents graus de dificultat: així hi ha preguntes que sabran especialment els més grans, d’altres que les sabran els més petits, d’altres que les sabran tots i d’altres que potser no les sabrà ningú. D’aquesta manera s’estableix un feed-back intergeneracional que pot resultar molt interessant. En la campanya per subministrar preguntes per al joc hi van intervenir professionals de la cultura i la història local, representants d’entitats vinculades amb la cultura, la història, els estudis locals, les manifestacions festives o el moviment veïnal i persones a títol individual.
Amb el Joc de Torelló es volen aconseguir dos objectius: d’una banda, divulgar i ampliar el coneixement de Torelló en tots els seus aspectes, ja que el joc conté preguntes sobre la història, l’espai físic, la realitat actual, les entitats, les llegendes i les tradicions, etc. de Torelló; i de l’altra, fomentar l’autoestima dels vilatans, ja que el joc posa en valor allò que és propi i intransferible del municipi.
Finalment, està clar que El Joc de Torelló té una vessant didàctica ja que proporciona un coneixement del municipi als més petits, però també als grans, perquè està concebut com un joc familiar, on avis, pares i fills poden interrelacionar-se i intercanviar i compartir coneixements. I també a les persones nouvingudes, per a les quals pot constituir una veritable eina d’integració.
En total, es distribuiran 500 unitats del Joc de Torelló que, donada la seva doble vessant, lúdica i pedagògica, es distribuiran a les escoles del municipi, entre les entitats i també entre els ciutadans que hi estiguin interessats. Per tal de fer-se amb un Joc de Torelló, l’Àrea de Ciutadania Activa ha ideat una mena de tracte d’intercanvi: totes les persones, famílies o entitats que vulguin un joc hauran d’omplir una fitxa en la qual consti allò que fan per Torelló o en què col•laboren amb Torelló. Amb aquestes fitxes es farà, més endavant, un llibre-retrat de la dimensió social del municipi.