La policia local ha portat la seva protesta al ple. Foto: Adrià Costa
L’Ajuntament de Vic ha celebrat avui una sessió ordinària del ple municipal, que ha estat marcada per la irrupció a la sala i a l’entrada de l’edifici d’una vintena d’agents de la Guàrdia Urbana que reclamaven millores per unes “condicions laborals dignes”. Els manifestants portaven pancartes on es demanava a l’alcalde que complís les seves promeses amb el col•lectiu. Els agents s’han esperat fins gairebé el final de la sessió on, arran de dues preguntes de la CUP i PxC, el regidor Toni Serrat (CiU) ha explicat com estaven les negociacions.
No s’han hagut d’esperar gaire, ja que avui el ple ha estat vist i no vist. La sessió ha durat poc més d’una hora i mitja. S’han aprovat tots els punts de l’ordre del dia amb molt poca discussió i s’ha desestimat una moció de la CUP sobre el magatzem de residus radioactius que pretén acollir el municipi d’Ascó.
El consistori ha aprovat els reglaments interns dels Centres de Dia i del Centre Obert i la incorporació de la transferència de 2,5M€ de la Generalitat de Catalunya per tal de contribuir al finançament de L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques. A l’apartat de preguntes, a més de la Guàrdia Urbana, s’ha parlat de la polèmica de l’Orfeó, de la nova fira dedicada a Andalusia i d’un possible protocol per a la violència de gènere.
Osona.com ha retransmès la sessió en directe, via Twitter.
- Llegir retransmissió i ordre del dia
Negociacions trencades
Les negociacions entre l’Ajuntament i la Guàrdia Urbana han estat llarguíssimes i s’han trencat després de dos anys sense trobar un punt d’acord definitiu. Un portaveu del col•lectiu policial ha criticat les converses on considera que l’Ajuntament vol “imposar” i no es té la més intenció de negociar res. També ha lamentat l’actuació de l’alcalde el qual, per evitar les protestes, va comprometre’s a solucionar el tema personalment.
Els policies demanen que es redefineixi un nou conveni laboral que substitueixi el que es va signar el 1999, que ja consideren obsolet. Els agents reclamen una millora de les condicions laborals, en temes com la conciliació familiar i els horaris de treball. També consideren que s’hauria d’augmentar la plantilla, al menys amb set o vuit persones més, per tal de poder oferir un bon servei.
Just abans de començar el ple municipal, membres de la policia local s'han concentrat a les portes de l'Ajuntament. Foto: Adrià Costa
Antoni Serrat i Josep Rafús. Foto: Adrià Costa
La rèplica ha vingut del mateix Toni Serrat, el regidor que ha portat les negociacions. Serrat, visiblement enutjat, ha explicat fil per randa la posició de l’Ajuntament, a les antípodes dels manifestants.
El regidor opina que s’han escoltat totes les peticions i totes s’han millorat. En primer lloc, ha explicat que la policia local demana una reducció de les hores de treball, en total 130 menys anuals, i fer uns horaris similars als seus companys funcionaris de l’Ajuntament. El problema està en que també volen continuar cobrant els complements d’aquestes hores que ja no faran. Aquesta divergència es podria solucionar si es troba una fórmula perquè aquestes 130 hores menys serveixin per reduir l’absentisme provocat per les indisposicions, molt abundants al cos. Els agents, legalment, poden faltar tres dies a la feina si estan indisposats, sense haver de demostrar res.
Serrat també ha dit que s’havia millorat els dies d’assumptes propis, que fins ara estaven fixats i no eren flexibles i el de la formació, que contempla unes 40 hores anuals. A més, el regidor de Recursos Humans ha assegurat que, a la darrera reunió amb els representants sindicals, les concessions van semblar satisfer a ambdues parts. El problema va ser que els acords no es van ratificar a l’assemblea de la Guàrdia Urbana.
Serrat ha fet una crida als agents a recapacitar, i més tenint en compte la crisi econòmica que es pateix en aquests moments. “Han de comprendre que són funcionaris, que tenen la feina assegurada i moltes menys inquietuds que altres. I si amb això i les millores que els hi hem ofert segueixen considerant que les seves condicions laborals no són dignes, potser que els hi demanin a alguns treballadors que pateixen la crisi què consideren ells per condicions laborals dignes”, ha conclòs amb fermesa.
L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, també ha volgut intervenir i ha recordat que la plantilla ja es va incrementar fa poc temps.
- Nota de premsa dels sindicats (CCOO, UGT i SFP)
L’Orfeó tornarà a acollir música i teatre quan s'acabi definitivament l'obra
Un altre dels temes que s’han tractat al torn de preguntes han estat les crítiques del grup de teatre de l’Orfeó sobre les reformes fetes a l’església dels Trinitaris, que de moment impossibiliten les actuacions musicals i teatrals. L'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), ha assegurat que un cop s'hagi executat la segona fase de remodelació, el nou Orfeó servirà per “poder-hi seguir fent Pastorets, altres obres de teatre i actuacions musicals”, igual que abans de les obres. La rehabilitació de l'edifici es va fer, segons ha recordat l'alcalde, perquè l'edifici tenia problemes “d'estructura”.
Vila d'Abadal però no ha posat un calendari a aquesta segona fase de les obres que permeti reprendre l'activitat teatral en aquest espai. Diu que, en funció dels diners disponibles, caldrà prioritzar, però garanteix que, tard o d'hora, aquesta segona fase “és farà”. Un cop fetes les actuacions pendents relacionades amb la sonoritat, l'escenari i la disposició de butaques, diu l'alcalde, aquest espai es podrà tornar a utilitzar per l'activitat teatral en plenes condicions.
El màxim responsable del consistori ha respost totes les crítiques rebudes des del grup teatral, a instàncies d’una pregunta de PxC. Vila d'Abadal ha recordat que va ser Casa Caritat, propietària de l'edifici de l'església dels Trinitaris, qui va demanar a l'Ajuntament adquirir l'immoble perquè estava “en perill de caure”. Gràcies als diners rebuts del Fons Estatal d'Inversió Local (FEIL) es va optar per destinar 1 MEUR en aquesta remodelació, pendent de la segona fase.
L'alcalde Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa
L'alcalde ha recordat que l'espai és usat per dues entitats: el grup coral de l'Orfeó i el grup teatral. En el cas de l'agrupació teatral aquests, tal i com ha reconegut l'alcalde, es van oposar des de l'inici perquè volien un espai exclusiu per a ells. Vila d'Abadal ha dit que cal entendre que l'espai s'ha de compartir amb altres usos per justificar una inversió d'aquesta quantia “destinada a una entitat privada”. L'equip de govern també contempla que l'Església dels Trinitaris s'usi com a espai per activitats de joves.
L'alcalde ha dit que el dia després que el grup teatral fes públic un comunicat amb les crítiques, la presidenta de l'Orfeó, Mercè Jansana, l'havia trucat per disculpar-se. A més, assegura que Lluís Bover, que és qui va llegir durant la inauguració un text crític amb l'Ajuntament, havia estat reunit amb ell dies anteriors a l'acte i que havia acceptat les explicacions rebudes.
Josep Anglada, portaveu de la PxC, ha respost que no són suficients les millores “estètiques” i de “polivalència” que ha aconseguit l'espai. Anglada considera que la remodelació executada només respon als “capricis” de la regidora de Joventut, Gràcia Ferrer (ERC).
Des d'ICV, Xavier Tornafoch aplaudeix que el consistori no actuï al “dictat” de cap entitat però demana “bona relació” amb tot aquest col•lectiu 'encara que critiquin l'equip de govern
- Les crítiques del grup de teatre de l’Orfeó
EN BREU
La nova fira d’Andalusia Els costos del nou certamen, que se celebrarà els dies 16, 17 i 18 aniran a càrrec dels organitzadors, l’Asociación de Amigos del Sur. L’Ajuntament hi posarà el recinte firal del Sucre i la logística, o sia, el mateix que en d’altres certàmens de caràcter privat. Joan López (ERC), regidor d’Acció Social, ha mostrat la seva satisfacció per la iniciativa: "Vic tenia un deute històric amb la comunitat andalusa”.
- Més informació de la fira
Un protocol per a la violència de gènere En relació a la mort d’una noia a mans de la seva parella, ara fa uns dies, Xavier Tornafoch (ICV-EUiA)ha reclamat un protocol d’actuació de l’Ajuntament, per tenir clar aspectes com el suport a les famílies, denúncies o condol. Gràcia Ferrer ha respost que no era necessari, que s’havia fet tot el que s’havia de fer: minut de silenci i assessorament psicològic als familiars, entre d’altres actuacions.
- Notícies publicades del cas
L’ascensor del pàrquing Les obres començaran d’aquí un mes o un mes i mig, ha assegurat Solà.
L’avi Abadal El ple ha finalitzat amb rialles i aplaudiments. La raó, la felicitació pública a l’alcalde perquè acabava de tenir la seva segona neta.
-----------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC
Vic aprova els reglaments interns dels Centres de Dia i del Centre Obert
- L’Ajuntament incorpora la transferència de 2,5M€ de la Generalitat de Catalunya per tal de contribuir al finançament de L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques
- El Ple Municipal d’avui dimecres, dia 7 d’abril, ha aprovat el següents punts:
Determinar que Vic té un únic Centre Obert amb diferents ubicacions que són:
El Mercat. Passatge dels Morató, 1 (30 places)
Joves-El Mercat. Passatge dels Morató, 1. (20 places)
La Flama. Rda. Ausetans, 8 B. (15 places)
La Sínia. Avda. Països Catalans, 44. (20 places)
S’ha aprovat el Reglament de Règim Intern del Servei Centre Obert de la Ciutat de Vic. Els Centres Oberts són serveis diürns que realitzen una tasca socioeducativa en nens i nenes de 6 a 16 anys en el temps lliure, que donen suport, estimulen i potencien l’estructuració i el desenvolupament de la personalitat i la socialització, l’adquisició d’aprenentatges bàsics i d’esbarjo i compensen les mancances socials de les persones ateses. El Reglament intern concreta i desenvolupa els drets i deures de la comunitat educativa a les especials condicions del centre, al seu projecte educatiu i a les necessitats pròpies de l’edat i les característiques dels infants i adolescents usuaris del servei.
Intervenció de Xavier Solà. Foto: Adrià Costa
S’ha aprovat un Reglament de Règim Intern dels Centres de dia per a la gent gran de Vic que determina els criteris, normes, directrius i disposicions per al funcionament dels centres de dia Casa Moreta, Caputxins i El Remei. Els Centres de Dia per a la gent gran són centres d’acolliment diürn que donen suport a les persones grans dependents que necessiten organització, supervisió i assistència a les activitats de la vida diària i que complementen l’atenció pròpia de l’entorn familiar. Tenen la finalitat d’oferir un entorn adequat i adaptat a les necessitats d’atendre-les i de proporcionar suport a les seves famílies.
Es crea una comissió presidida pel regidor Josep Rafús que té com a finalitat iniciar els treballs de redacció de l’Ordenança d’adaptació a la Directiva de Serveis.
L’Ajuntament de Vic assumeix el compromís de reduir els residus i envasos i sensibilitzar la població i agents comercials. També es compromet a donar suport a la xarxa ‘Per un model ecoeficient de gestió d’envasos’.
S’aprova el conveni per cedir gratuïtament l’ús a precari a favor de la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal de la Comarca d’Osona als locals de la segona planta de l’edifici municipal de la Rbla. Hospital, 46 i d’un magatzem que dóna al passatge dels Estudis. Aquesta Federació té actualment els locals al pavelló d’entrada del recinte firal El Sucre però l’Ajuntament de Vic ha decidit destinar-los a altres usos.
Dues modificacions de crèdits aprovades per urgència. Transferència de 2,5M€ de la Generalitat de Catalunya per a finançar L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques d’Osona. La segona modificació fa referència a una transferència de 100.000€ per tal de finançar els crèdits del Fòrum Gastronòmic 2007.
Es rebutja una moció de la CUP de rebuig a la possible instal•lació d’un ‘Almacen temporal centralizado’ a Ascó.
Laia Jurado i Quim Soler. Foto: Adrià Costa
Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa
Mercé Vidal i Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa