Osona.com ha transmès en directe per Internet l'acte a Vic dels 25 anys de l'ACM

Publicat el 03 d’octubre de 2006 a les 21:12


osona.com va instal·lar una unitat de transmissió digital i una taula de so per transmetre l'àudio de l'acte.
 
"Segurament el Vic actual no és el que havia somniat en Ramon Montanyà, però segur que és Vic és millor gràcies al somni de Ramon Montanyà". Aquesta sentència pronunciada per Ricard Torrents, primer rector de la Universitat de Vic, resumiria millor que res més el missatge de l'acte d'homenatge al qui va ser el primer president de l'ACM, creada a Vic el 1981. Torrents, en el seu discurs d'encomi, va reclamar un espai per a Montañà, desaparegut aquest any 2006 -"l'absència de l'homenatjat enfgrandeix el seu rècord", va remarcar- , en la futura història de la recuperació de les universitats catalanes de fora de la metropoli barcelonina.
 
Els discursos de l'exalcalde de Sabadell, Antoni Farrés, i de l'alcalde de Vic, Jacint Codina, van cloure el torn d'oradors. Finalment, els germans Claret van oferir diverses peces i van acabar amb una sentida interpretació d'"El cant dels ocells", que van dedicar a Montanyà, en record dels concerts que aquest organitzava a Font de Martí, a les Guilleries.
 
L'acte havia estat obert pel president de l'ACM, Joan M. Roig, que va insistir en el caràcter i la visió de país de l'entitat, en la seva opció pel catalanisme i per l'atenció als municipis petits en peu d'igualtat.
 

Antoni Farrés
 
Ja són 900 municipis
 

Roda de premsa: Roig, Codina i Matas.
 
En la roda de premsa prèvia a l'acte, el presidentde l'ACM va anunciar que en el comitè executiu celebrat a Vic aquest mateix dia, s'havia aprovat la incorporació de l'ajuntament número 900, del total de 946 que hi ha a Catalunya: es tracta del de Molins de Rei.
 
Roig va assegurar que no es podrà parlar de fusió amb l'altra entitat municipalista, la Federació de Municipis de Catalunya, si no s'accepta el principi consagrat en el seu dia per Ramon Montanyà, de "un ajuntament, un vot". Per Roig, aquesta principi és innegociable de totes totes. "Si volem que els petits municipis tinguin un pes específic, hem de partir d'acceptar que la seva presència sigui justa". L'ACM aposta des del primer dia per construir un país "a través d'uns ajuntaments equilibrats, en què tothom tingui les mateixes oportunitats, visqui al passeig de Gràcia o en un petit poble", va afegir.
 
El secretari general de l'ACM, l'osonenc Josep M. Matas va referir-se a la sorpresa que els ha causat l'indult parcial a l'alcalde de Gurb, Josep M. Falgueras, ja que l'entitat portava anys reivindicant a tots nivells l'indult total. "La nostra petició d'indult total segueix viva", va puntualitzar Matas, que després va referir-se a l'experiència de treball del Fòrum de Joves Regidors, una plataforma promoguda per l'ACM que gaudeix d'independència de funcionament. Matas va remarcar les activitats de formació portades a terme pel FJR i en va destacar el seu paper de lloc de trobada i d'intercanvi d'experiències entre els joves regidors d'arreu del país.
 
Guardons
 
 
Durant l'acte, van ser lliurades les insígnies d'or als expresidents de l'Associació:
 
1.- Ramon Montanyà: (1981-1983). aleshores alcalde de Vic. Va recollir el premi Montserrat Riera de Montanyà.
2.- Arcadi Calzada (1983-1984), alcalde d'Olot.
3.- Josep Azuara (1984-1987), alcalde del Masnou.
4.- Juli Sanclimens (1987-1995), alcalde de Manresa.
5.-Josep Grau (1996-1999), alcalde de Mollerussa.
6.- Pilar Blaco (1999-2001), alcaldessa de Santa Cristina d'Aro.
 
També es van lliurar plaques commemoratives a dos exsecretaris generals de l'ACM:
1.- Jacint Mateu
2.- Germà Gordó
 
............................
 
Programa de la jornada (3-X-2006)
 
19.30 h
Atenció als mitjans de comunicació
 
A partir de les 20.00 h
Obertura de l'acte a càrrec de Jacint Codina, alcalde de Vic
Parlament a càrrec de Joan Maria Roig, president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM)
Lliurament d'insígnies d'or als expresidents de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM)
Encomi de Ramon Montanyà, alcalde de Vic (1979-1987) i primer president de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM)
El Municipalisme als inicis de la democràcia, a càrrec d'Antoni Farrés, alcalde de Sabadell (1979-1999)
Discurs de cloenda de l'alcalde de Vic, Jacint Codina
Concert a càrrec de Gerard Claret (violí) i Lluís Claret (violoncel), amb obres de Hydn, Beethoven i Kodaly.
 

Gerard i Lluís Claret
 
Nota de premsa de l'ACM
L'ACM celebra el seu 25è aniversari a Vic 
 
La Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic va acollir dimarts 3 d'octubre el primer dels actes de celebració que serviran per commemorar els 25 anys de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques. La cerimònia, presidida per l'alcalde de Vic, Jacint Codina, el president de l'ACM Joan Maria Roig,  i el secretari general de l'entitat, Josep Maria Matas,  va servir per retre homenatge a tots els presidents que el llarg dels anys han estat al capdavant de l'ACM, amb una atenció especial pel que fou primer president de l'Associació, el recentment desaparegut Ramon Montanyà.
 
El batlle de Vic, Jacint Codina, fou l'encarregat d'obrir l'acte amb una breu intervenció que va donar pas al parlament a càrrec del president Roig. En un discurs solemne, marcat per la importància simbòlica de la cita, Roig va destacar la feina feta per tots aquells que han format part de l'ACM en favor del municipalisme català: "Des de les beceroles, que la nostra entitat ha treballat amb la idea que Catalunya comença als ajuntaments. Tots els presidents de l'entitat, tots els alcaldes que han presidit l'ACM han participat de la construcció del catalanisme democràtic amb fermesa, i han encomanat aquest valor als ajuntaments i ens locals del país. L'ACM doncs, és també un altaveu de catalanitat tal com la van concebre els seus fundadors ara fa 25 anys."
 
Seguidament, el mateix president Roig va fer lliurament de les insígnies d'or a tots els expresidents de l'ACM. Arcadi Calzada, Josep Azuara, Juli Sanclimens, Pere Macias, Josep Grau i Pilar Blasco van veure reconeguda la seva tasca en el procés de consolidació i expansió de l'ACM. El moment més emotiu del vespre va arribar quan Montse Riera, vídua de Ramon Montanyà, acompanyada per la seva filla Marta, va rebre de mans del president el present honorífic en memòria de la persona que, en paraules del propi Roig, "va ensenyar-nos a tots els alcaldes de la democràcia a tenir present que governar a un ajuntament també era governar un país." Ricard Torrents, exrector de la Universitat de Vic, va pronunciar, a continuació, un encomi de Montanyà. Torrents va destacar l'estima del que fou alcalde de Vic per la seva ciutat, així com el seu tarannà eminentment cultural: "En Ramon (Montanyà) era una persona de cultura que desenvolupava una labor política".
 
La darrera de les ponències va córrer a càrrec d'Antoni Farrés, alcalde de Sabadell entre els anys 1979 i 1999. La conferència va tractar de la situació dels ajuntaments catalans als inicis de la democràcia. L'històric membre del PSUC va descriure amb precisió les dificultats viscudes pels pioners del municipalisme al nostre país en els primers anys del postfranquisme on, textualment, "la nostra labor era purament vocacional". La presència de Farrés va ser especialment simbòlica, ja que l'exalcalde vallesà fou un dels fundadors de l'altre entitat municipalista catalana. La seva assistència fou paradigmàtica de la ferma voluntat aperturista de l'ACM que compta, entre els seus associats, amb municipis de tots els colors polítics.
 
L'actuació dels germans Claret va posar el punt i final a la celebració. Les simfonies de Hydn, Beethoven i Rabel van culminar, amb una acústica esplèndida, un acte on es va donar a conèixer la notícia que l'ACM ja compta amb més de 900 socis, sent Molins de Rei el municipi que ha assolit aquesta xifra màgica per l'entitat.Â