La regidora de Medi Ambient, Gleva Juvanteny, explica que el consistori va demanar al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya un informe de l'estat de la pollancreda, un document que corrobora la vulnerabilitat dels exemplars, així com el risc de trencament i caiguda. D'aquesta manera, l'equip de govern ha decidit realitzar-ne la tala "per seguretat", i Juvanteny anuncia que la intenció és convertir la zona en un parc urbà sostenible.
Abans d'acabar l'any –possiblement a finals d'octubre- la Diputació de Barcelona presentarà dos projectes a l'Ajuntament per naturalitzar aquest espai, unes propostes que, un cop arribin, estaran en exposició pública perquè els vilatortins i vilatortines "puguin dir-hi la seva". La regidora de Medi Ambient admet que la futura actuació suposarà un "cost econòmic important" per un consistori amb un pressupost petit, però explica que es buscaran subvencions per tirar-ho endavant.

Mapa de la Pollancreda, al passeig del Torrent de Sant Julià de Vilatorta. Foto: Aj. Sant Julià
Naturalitzar l'espai
Després de la tala d'arbres "per una qüestió de seguretat", l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta té previst naturalitzar l'espai i convertir-lo en un parc urbà sostenible amb espècies autòctones de bosc de ribera, una replantació, tal com subratlla Juvanteny, avalada per l'Agència Catalana de l'Aigua. D'altra banda, també s'arreglarà la llera del riu -la riera de Sant Martí- per intentar evitar inundacions quan plou.
La pollancreda de la zona del passeig del Torrent, dissabte passat. Foto: Cedida