Vic lliura la medalla d’or de la ciutat a Ramon Montanyà

Publicat el 03 d’octubre de 2008 a les 09:40

L’acte solemne tindrà lloc a la Sala de Columna de l’Ajuntament de Vic i estarà presidit per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal. Diferents persones vinculades a la vida de Montanyà parlaran d’ell des de diferents vessants. Així doncs, el polític Xavier Trias, parlarà de “Montanyà, polític”; Miquel Surinyach, arquitecte, parlarà de “Montanyà com a impulsor de la reforma del nucli antic de Vic”; Daniel Giralt-Miracle, crític d’art i historiador parlarà de “Montanyà, pintor” i, finalment, l’advocat Raimon Carrasco parlarà de “Montanyà, advocat”.

Recolliran la medalla d’or de la ciutat i la placa de fill adoptiu la seva vídua, Montse Riera, i la seva filla, Marta Montanyà. Es clourà l’acte amb una interpretació dels germans Claret, molt propers a Montanyà, ja que van ser els promotors del Festival de Música de Vic.
 
Ramon Montanyà va ser un home de molts i profunds perfils i d’ànima polifacètica. Va destacar, fonamentalment com a polític, advocat i pintor. Montanyà era una persona que estimava profundament la ciutat de Vic.
 
En el seus anys com a alcalde de Vic, Ramon Montanyà, va ser un magnífic aglutinador d’energies per abordar els dèficits, de tot ordre que la ciutat tenia, orientant els esforços vers la consecució d’un model de ciutat, compromès amb les exigències de la humanitat, modernitat i catalanitat, emanades de la voluntat popular. Durant dos mandats (1979-1987), Montanyà desplegà un seguit d’actuacions fonamentals per l’esdevenir de la vida ciutadana, que van afectar de forma determinant els àmbits de l’urbanisme, la sanitat, la cultura, l’esport i pràcticament tots els registres de la vida cívica.
 
Va emprendre amb decisió i criteri la rehabilitació de la ciutat antiga, retornant vida i encant a un dels conjunts més significatius de Catalunya, conscient que la singularitat d’aquest espai, ben endreçat, incidiria positivament en la dinàmica comercial i turística d’aquest nucli urbà. En el terreny de l’atenció sanitària i assistencial, recuperà un instrument jurídic poc aplicat fins aleshores a l’administració, com és la fórmula del consorci, amb una visió moderna i de síntesi entre la gestió privada i la prestació pública, instaurant el Consorci Hospitalari de la Santa Creu. Aquesta fórmula crearia escola i ha estat aplicada a moltes entitats i institucions de prestació de serveis amb resultats altament satisfactoris.
 
La seva sensibilitat artística el va empènyer a crear un Festival Internacional de Música que convocà anualment una selecta nòmina d’intèrprets de primer nivell.
 
Va enriquir el patrimoni municipal amb l’adquisició de la Casa Galadies, la Casa Masferrer, l’antic edifici de la Policia Local a la Rambla Hospital, el Teatre Atlàntida i també la finca del Mas Osona, que permetria, més endavant, la construcció de l’estadi municipal, les pistes d’atletisme i la seu de l’Institut Municipal d’Esports.
 
Si fecunda va ser la seva etapa al front de l’Alcaldia vigatana, el seu compromís amb Vic, no va minvar fins els últims moments de la seva vida. Encarnat plenament en la dinàmica ciutadana, va assumir responsabilitats institucionals en organismes com l’Hospital General, la Universitat de Vic, el Patronat de la Ciutat Antiga i el Centre de Normalització Lingüística, entre altres.
 
Així mateix va ser el primer president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM). Durant la seva època d’alcalde va participar en la construcció municipalista a Catalunya.
 
De la seva tasca com a advocat, cal destacar que era un home creatiu, que posava al servei dels seus legítims objectius polítics el seu indiscutible coneixement del Dret. Treballava fonamentalment el “dret creatiu”, el Dret com a eina que cal raonar per innovar, per modular o per rescatar o actualitzar figures jurídiques amb la finalitat de posar-les al servei de la seva ciutat, Vic, i del seu país, Catalunya.
 
Una altra  faceta en la que va destacar Ramon Montanyà va ser la de pintor. Va deixar una considerable obra pictòrica, paisatgística, fonamentalment.
 
La seva obra pictòrica i el seu gran coneixement de l’art el feren mereixedor del nomenament, en data de 20 de març de 2003, com a Membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi  en reconeixement a la seva trajectòria cultural.
 
Darreres medalles d’or de la ciutat de Vic
5 de maig de 2006. A Miquel Martí i Pol, escriptor i poeta. A títol pòstum.
2 de març de 2007. Al Dr. Ramon Masnou, bisbe de Vic. A títol pòstum.
 
RECORDEM
Motiu: Medalla d’or de la ciutat de Vic a Ramon Montanyà
Dia: divendres, 3 d’octubre
Hora: 20:00 h
Lloc: Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic