I ara, els pressupostos: com arrencarà la negociació al Parlament?

Tot i el bon to exhibit aquesta setmana entre el PSC i els socis de la investidura en el debat de política general, el congrés d'ERC allunya la possibilitat que els comptes estiguin aprovats l'1 de gener del 2025

Marta Vilalta (ERC), en les votacions del debat de política general al Parlament
Marta Vilalta (ERC), en les votacions del debat de política general al Parlament | Hugo Fernández Alcaraz
12 d'octubre de 2024, 08:02
Actualitzat: 8:02h

El Govern de Salvador Illa ha superat el primer gran examen de la legislatura, el debat de política general, i amb nota: tots els punts de les propostes presentades pel PSC han estat aprovats. 50 de 50. Més enllà de l'aval al nou executiu, els socialistes han jugat hàbilment durant els tres dies de debat per acostar als socis d'investidura, ERC i els comuns, amb la defensa ferma del finançament singular i amb concrecions sobre l'habitatge. El terreny està aplanat perquè pugui tirar endavant els pressupostos del 2025, que han de servir per impulsar alguns dels compromisos de la investidura. Però tot i que el desig del nou inquilí de Palau seria que entressin en vigor l'1 de gener, aquesta possibilitat que s'allunya cada vegada més. No per desacords entre els socis, sinó pel procés intern que viu ERC i que no clourà, com a mínim, fins al congrés del 30 de novembre.

L'actual direcció dels republicans, comandada per Marta Rovira d'ençà que Oriol Junqueras va plegar el 10 de juny, considera que "no tindria sentit" -així ho remarquen fonts de Calàbria- iniciar ara una negociació que després hauria de cloure i defensar una executiva diferent. A Rovira ja li va tocar liderar les negociacions per la investidura d'Illa, avalada per les bases amb molta divisió, però en aquest cas així es va decidir, en primer lloc, perquè faltava molt per al congrés d'ERC, i perquè corria el rellotge en direcció a una repetició electoral

En el cas dels pressupostos, no hi ha tanta pressa i no passaria res significativament greu si s'endarrereix la seva aprovació. De fet, els últims comptes aprovats al Parlament són els del 2023, que van entrar en vigor el mes de març d'aquell any després d'una maratoniana negociació entre ERC i el PSC, que va fer empassar gripaus als republicans com la B40. "Ells [el PSC] ens van fer anar molt tard, i ara no els passarà res si han de tenir una mica de paciència", remarquen des de la direcció dels republicans.

Significa això que no es produirà cap reunió entre ERC i el PSC pels pressupostos fins al 30 de novembre? De moment el 19 de setembre una delegació dels republicans, encapçalada per Marta Vilalta, es va reunir amb la consellera d'Econmia, Alícia Romero. Va ser una primera trobada per definir el marc. De moment el PSC no els ha convocat a cap nova reunió, tot i que no descarta fer-ho. Els republicans, al mateix temps, no es tanquen a trobades, però insisteixen que serà la pròxima direcció qui haurà de pilotar l'entesa.

La pilota és a la teulada, doncs, de les candidatures que es disputen la direcció d'ERC. Tot indica que entre les quatre, les dues favorites per liderar el partit són la d'Oriol Junqueras (Militància Decidim) i la de Xavier Godàs (Nova Esquerra Nacional). Consultada per aquesta qüestió, la llista de Junqueras veu de "sentit comú" que sigui la nova direcció qui lideri aquest procés. "Ni que la negociació comencés ara, s'arribaria a un pacte", reflexionen. I, en aquest sentit, consideren que el mateix agent que iniciï la negociació, ha de ser qui l'acabi. Godàs, en aquesta entrevista a Nació, va defensar abordar la carpeta dels pressupostos en el moment que hi hagi una "direcció estable" a ERC. Per tant, coincidència de les dues parts en aquest sentit.

Avançar l'acord amb els comuns

Amb qui sí que pot anar avançant feina l'executiu és amb els comuns. El 25 de setembre ja es va produir una primera trobada entre la consellera Romero i David Cid i Susanna Segovia.  Ara, la formació liderada per Jéssica Albiach està pendent d'una nova convocatòria. Al grup parlamentari va caure bé l'anunci d'Illa en la primera intervenció del debat de política general sobre els 4.400 milions d'euros en els pròxims quatre anys per construir pisos públics, un compromís que desplegava l'acord d'investidura, però volen veure la lletra petita i, sobretot, d'on surten aquests 1.100 milions d'euros anuals que hauran d'aparèixer als pressupostos de 2025.

I mentre ERC s'intenta ordenar, el PSC haurà de prémer l'accelerador en la matèria del finançament. ERC vol concrecions i aquesta setmana Illa s'ha compromès. La primera fita passa per muscular l'Agència Tributària de Catalunya. Amb tot, Illa ha garantit que l'acord es complirà en els termes previstos, i que hi haurà moviments per fer visible que s'està desplegant, tal com demanen els republicans per asseure's a negociar els pressupostos. 

Tot i que la situació es dibuixa complexa, la tranquil·litat s'ha apoderat dels passadissos de Palau. "Si els comptes no s'acaben aprovant l'1 de gener, tampoc passarà res", remarquen fonts de l'entorn del president. Al cap i a la fi, els pressupostos han de ser una confirmació que es desplega el pacte d'investidura, i això interessa a les tres potes implicades. Podria ser que el Govern d'Illa aprovés els pressupostos a l'executiu d'aquí a unes setmanes sense un preacord amb els socis? És una possibilitat, i després negociar amb el marge de maniobra existent les concrecions de les partides per cada departament. Ara bé, ERC i els comuns prefereixen que els comptes siguin aprovats al Govern després d'un principi d'acord amb ells.