Com funciona el recompte de vots a les eleccions europees?

Els col·legis electorals a Catalunya tancaran a les 20 hores, com és habitual, però els resultats provisionals no es podran fer públics fins tres hores després

Recompte de vots a les últimes eleccions catalanes
Recompte de vots a les últimes eleccions catalanes | Hugo Fernández Alcaraz
09 de juny del 2024
Actualitzat a les 20:47h

Per diversos motius, el procediment de les eleccions europees es força diferent de la de la resta de comicis. A Catalunya i a la resta de l'Estat se solen celebrar votacions d'un sol dia, amb un horari que sempre és el mateix, i amb una comunicació dels resultats que sol ser bastant immediata. Però per triar el Parlament Europeu no tot és tan senzill.

En primer lloc, els catalans que emetin el seu vot no patiran cap canvi: podran fer-ho aquest diumenge 9 de juny, des de les nou hores del matí fins a les vuit del vespre. Quan els col·legis electorals tanquin les portes, els membres de les meses podran començar a fer el recompte, però la diferència respecte a altres eleccions és que els resultats no es podran fer públics.

Quin és el motiu d'aquesta prohibició excepcional? Doncs cal recordar que els comicis al Parlament Europeu se celebren del 6 al 9 de juny i cada país tria el seu calendari i el seu horari. La majoria de països tanquen els col·legis a les 20 hores, però Itàlia és l'excepció que endarrereix tot el procés, ja que permet votar fins a les 23 hores.

Així doncs, el que es donarà a conèixer a partir de les 20 hores seran les primeres estimacions basades en dades de les enquestes que proporcionen els instituts electorals nacionals. Per altra banda, els resultats provisionals es faran públics quan hagin tancat totes les urnes dels països de la Unió Europea. Això fa pensar, tant a Catalunya com a la resta de l'Estat, que els primers resultats ja tindran un alt percentatge de vot escrutat.

Però encara queda un últim procediment en una de les eleccions més complexes. I és que aquests resultats cal remarcar que són provisionals. L'escrutini oficial començarà a Espanya el 14 de juny i les Juntes Electorals de Zona tindran tres dies per comunicar els resultats a la Junta Electoral Central. Amb això, abans del 29 de juny cal proclamar els eurodiputats elegits perquè puguin ocupar el seu seient al ple constitutiu de l'Eurocambra el pròxim 16 de juliol.