Per què cada país vota en un dia diferent en les eleccions europees?

La ciutadania de l'Estat està cridada a les urnes aquest diumenge, però hi ha altres territoris del bloc comunitari que ja diran la seva aquest dijous 6 de juny

Una urna de les eleccions europees.
Una urna de les eleccions europees. | Adrià Costa
Redacció
06 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:14h

Cada vegada queda menys perquè la ciutadania torni a ser cridada a les urnes. Aquest cop, per a les eleccions europees. A l'Estat, la societat es mobilitza el 9 de juny, és a dir, aquest diumenge. Però en altres països del bloc, els comicis se celebren un dia diferent. Per què? Això és el que resoldrem avui.

La normativa de cada regió és la que determina quina és la jornada escollida per a les eleccions al continent. D'aquesta manera queda recollit a la web de la Unió Europea (UE): "La gestió de les eleccions depèn de cada país". No obstant això, sí que hi ha certs aspectes que els territoris han de complir. Per exemple, els comicis tenen lloc durant quatre dies, de dijous a diumenge. De la mateixa manera, l'organisme internacional també estableix que els ciutadans i ciutadanes que viuen en un altre país del continent, poden votar i presentar-se a les eleccions en el país corresponent.

grafic eleccions parlament europeu nacio
 

La data en què se celebren els comicis a Espanya és la més habitual, però hi ha tot un altre grup de territoris que votaran ja des d'aquest mateix dijous. D'altres, ho faran entre divendres i dissabte. En total, 27 estats membres de la UE estan cridats a les urnes. Prop de 375 milions de persones triaran els 720 polítics i polítiques que seran els i les seves representants al bloc comunitari. 

Quin serà el primer país a passar per les urnes?

El primer país que votarà en els comicis al Parlament Europeu (PE) serà els Països Baixos. De fet, seran els únics que emetran el seu vot dijous 6 de juny. Li prendran el relleu Irlanda i Txèquia, que passaran per les urnes el divendres 7, tot i que en aquests dos indrets els comicis s'allarguen fins a l'endemà, dissabte. Serà en aquesta jornada, la del dia 8, en què també diran la seva Letònia, Eslovàquia i Malta.

A l'Estat, com dèiem, els comicis se celebraran l'últim dia en què ho permet la normativa. Malgrat això, hi ha fins a 20 països més que també votaran diumenge. Són els següents: Alemanya, Bèlgica, Àustria, Xipre, Croàcia, Bulgària, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, Eslovènia, França, Grècia, Lituània, Luxemburg, Hongria, Polònia, Portugal, Suècia i Romania.