El Consell de la República avala el viratge estratègic de Junts

El "govern" de l'entitat a l'exili, presidit pel Puigdemont, fa un vot de confiança als acords subscrits amb el PSOE i valora positivament l'amnistia i la figura del mediador

Carles Puigdemont, en l'acte a Plaça Catalunya.
Carles Puigdemont, en l'acte a Plaça Catalunya. | Hugo Fernández
17 de novembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 17:36h

El "govern" del Consell de la República, que presideix Carles Puigdemont, ha avalat el viratge estratègic de Junts i ha fet un vot de confiança als acords que el mateix Puigdemont, en aquest cas com a líder del partit independentista, ha subscrit amb el PSOE. En un comunicat, l’entitat a l’exili valora positivament la llei d’amnistia i la "negociació" que s’obre amb els socialistes, que hauria de ser fora d’Espanya i amb un mediador internacional.

Segons el Consell, dels acords dels independentistes se'n desprèn que es reafirma la "validesa i la legitimitat" del referèndum i la declaració d'independència. Aquesta, però, és la posició independentista. En el mateix acord, el PSOE nega qualsevol legalitat o validesa als fets de l'octubre de 2017. L'entitat a l'exili també diu que les negociacions serviran per proposar un referèndum d'autodeterminació, si bé la literalitat de l'acord polític entre Junts i el PSOE diu que la proposta independentista serà un referèndum consultiu emparat en l'article 92 de la Constitució.

En tot cas, el Consell veu elements positius per fer confiança a la nova etapa de negociació que s'obre a l'Estat, una via transitada fins ara per ERC i que ara s'hi ha incorporat, també, el partit de Puigdemont. En el comunicat, l'entitat creu que la seva funció continua sent vàlida i demanar "reforçar més que mai" el Consell en la tasca de preservar el mandat de l'1-O, malgrat que si tira endavant l'amnistia desapareixerà una de les seves peces fonamentals com és l'exili. En declaracions a Nació ara fa uns dies, Toni Comín reconeixia que caldria repensar el Consell si desapareix la peça de l'exili.

Sigui com sigui, l'entitat ressalta la importància del procés de reestructuració obert fa unes setmanes, que no ha estat exempt de crítiques per part de l'Assemblea de Representants, el "parlament" del Consell, que ara es transformarà en dues càmeres. Ara, el Consell diu que cal treballar per preparar "el marc legislatiu" d'una eventual república. El “govern”, que ha obviat el vot de les bases que demanaven bloquejar la investidura, diu que estarà amatent per veure com avancen les converses, que veuen positives de cara a "fer efectiu el mandat de l’1-O" i impulsar la independència.