Els comuns aguanten el pols i tombaran els pressupostos si no es frena el Hard Rock

ERC acusa els d'Albiach d'actuar per "partidisme" i apel·la a la seva responsabilitat: "Han de triar si prefereixen desgastar el Govern o si volen ajudar a Catalunya"

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena.
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena. | Catalunya en Comú
11 de març del 2024
Actualitzat a la 13:35h
Quan falten 48 hores pel debat a la totalitat dels pressupostos el Govern encara no ha aconseguit reunir els vots suficients perquè els comptes superin el primer tràmit. Amb el rellotge a contracorrent, Junts ha augmentat la pressió sobre l'executiu de Pere Aragonès presentant una esmena a la totalitat aquest dilluns al matí. L'única carta que li queda damunt la taula a ERC són els comuns, però aquests mantindran el pols fins al final: si no hi ha un compromís del Govern per aturar el Hard Rock, bloquejaran els comptes. No contemplen, ni tan sols, una abstenció per facilitar-ne l'aprovació.

"Insistim que hem d'acabar d'una vegada amb el Pla Director Urbanístic (PDU) del Hard Rock. Que ERC deixi de marejar la perdiu", ha declarat aquest dilluns en roda de premsa el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena. No ha detallat si hi ha hagut algun canvi respecte als últims dies, o algun avenç tangible que permeti acostar posicions. Malgrat això, al que si es comprometen els comuns és a negociar fins a l'últim minut perquè tenen "ganes d'arribar a acords". 

"Fem una crida a ERC perquè esmeni el seu error. Tirar enrere el PDU és una decisió exclusivament política", ha insistit Mena. Així ho reiteren des dels comuns mentre que des del Govern apunten que votar en contra d'aquest tràmit podria portar a l'executiu al terreny de la "prevaricació". Des dels comuns, però rebutgen aquesta idea i recorden que el tràmit es fa a la comissió de Territori de la Generalitat, presidit per la consellera del rang, Ester Capella

Aquest diumenge la presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach, ja va donar un ultimàtum al Govern, instant-lo a "rectificar" i rebutjar el PDU. "Té tres dies per evitar que Catalunya sigui Las Vegas del Mediterrani", va pronunciar durant un acte per proclamar oficialment Jaume Asens candidat a les eleccions europees. Estan disposats els comuns a tombar els pressupostos si no hi ha entesa i deixar enrere els recursos que comporten? "Serà capaç ERC de deixar d'aprovar els pressupostos per un projecte que ni tan sols ells defensen?", ha llançat Mena.

Què podria fer canviar el curs de les coses si no hi ha una entesa en el Hard Rock? De moment ERC ja té activades vies alternatives, com pressionar la líder de Sumar, Yolanda Díaz, perquè els comuns aprovin els comptes a Catalunya si no volen un vot negatiu d'ERC als pressupostos de Madrid. Des dels comuns ho critiquen: "No entenem que un partit que apel·la a la sobirania de Catalunya vulgui que els pressupostos es decideixin a Madrid. Díaz té clar que la decisió dels pressupostos de Catalunya la prendrem a Catalunya". Els comuns ho diuen sense dubtar. Però aquesta no seria, ni de lluny, la primera vegada que es produeix un intercanvi pressupostari entre diferents administracions.

 

ERC pressiona

Des d'ERC, però, després d'un moviment en clau estatal que ha aixecat crítiques, no volen aclarir obertament si han prosperat o no les converses amb Sumar, i situen tota la responsabilitat en els comuns. "Han de triar si bloquegen uns pressupostos bons per al país o si es posen al costat d'ajudar a la ciutadania", ha remarcat la portaveu Marta Vilalta en roda de premsa. Ha repetit el que el partit ha dit durant setmanes: que els comptes no inclouen "ni un euro" pel Hard Rock i que, per tant, els comuns han de triar i "deixar de banda la batalla partidista". "Això no va de si guanyen els comuns o el PSC, això va que guanyi Catalunya", ha afegit.

Aquesta responsabilitat que ERC ha exigit als comuns, l'ha traslladat també a Junts. Els sorprèn que hagin presentat esmena a la totalitat? "No. Va en la línia de com han estat negociant. Hem vist que intentaven evitar la negociació o que evitaven algunes reunions", ha retret Vilalta. Mentre que des d'ERC asseguren que els juntaires els esquivaven a l'hora de tancar reunions, els de Jordi Turull i Laura Borràs acusaven el Govern, fa uns dies, de no tenir la mateixa "predisposició" que ells per negociar. "Ens sorprèn que Junts, podent ser un actor útil, prefereixi quedar-se enrocat", ha afegit. "Apel·lem a la responsabilitat de tots els grups parlamentaris perquè triïn si prefereixen desgastar el Govern o si volen ajudar Catalunya", ha insistit per tancar.