La segona oportunitat ERC-Junts pels pressupostos fracassa

Els exsocis es tornen a reunir per explorar un acord ara que Aragonès tem el 'no' dels comuns, però la línia vermella dels juntaires per eliminar l'impost de successions enroca les converses

Albert Batet i Mònica Sales, de Junts, en una imatge d'arxiu.
Albert Batet i Mònica Sales, de Junts, en una imatge d'arxiu. | David Zorrakino / Europa Press
07 de març del 2024
Actualitzat a les 20:09h
Un acord de pressupostos amb el PSC i una bateria d'esmenes a la totalitat. Amb aquest panorama afronta el Govern l'última negociació pressupostària de la legislatura, que la setmana que ve, el dimecres, viurà el moment més important durant el debat a la totalitat. Si no el supera, els pressupostos cauen. Les converses entre Pere Aragonès i els comuns estan enrocades pel Hard Rock, i enmig de tot plegat hi ha una formació que manté la porta oberta, tot i que l'entesa sembla impossible: Junts. Els exsocis no han decidit encara si presenten o no una esmena a la totalitat, i aquest dijous s'han tornat a reunir amb el Govern, però sense èxit.

Si pel PSC la línia vermella és no mantenir el Hard Rock, per Junts és eliminar l'impost de successions. Sense això, no hi haurà acord. Així ho han traslladat els negociadors del partit al Govern, en una reunió que s'ha celebrat en paral·lel al ple del Parlament. Junts vol eliminar-lo, però l'executiu d'Aragonès els assegura que no es mourà. Aquest és l'estat de la negociació, però els juntaires mantenen que encara no donen la negociació per trencada i asseguren que la "predisposició" que tenen per negociar els comptes "no és recíproca" per part del Govern. 

"És el Govern qui necessita aprovar els pressupostos i, per tant, és el Govern el que ens ha de fer una proposta", sostenen des del partit. És a dir, que donaran marge fins dilluns, quan s'acaba el termini per presentar l'esmena a la totalitat, perquè l'executiu els faci arribar una proposta. Serà en aquell moment que la cúpula del partit decidirà si esmena o no els comptes, o si es dona més temps per seguir negociant. En qualsevol cas, Junts constata que durant la trobada no hi ha hagut "avenços" i situen la pilota a la teulada de l'executiu. De moment, no hi ha cap altra reunió agendada.

També és en mans del Govern decidir què fa amb el Hard Rock. L'exigeix el PSC i els comuns no aprovaran els comptes si no es rebutja. De moment ERC, davant el temor de no poder tirar endavant els comptes, ja ha fet moviments complementaris per intentar salvar-los, i traslladarà a la líder de Sumar -formació de la qual formen part els comuns- Yolanda Díaz que si els comuns no donen suport als pressupostos catalans, ERC vetarà els espanyols.

Respecte a això, Junts atribueix el moviment a la "desesperació" del Govern i que "s'arrossegui" fent "un trist sucursalisme". "El canvi de cromos que ja ha pactat amb el PSC per als pressupostos de l'Estat, ara intenta practicar-lo amb els comuns", afegeixen fonts del partit.