ERC confia a mantenir posicions a Europa per iniciar la remuntada

Els republicans tanquen la campanya amb un acte de Riba i Romeva a Sant Cugat, des d'on reivindiquen Ara Repúbliques com l'única força que va en contra del "règim del 78"

Diana Riba, aquest divendres a Sant Cugat.
Diana Riba, aquest divendres a Sant Cugat. | Marc Puig / ERC
07 de juny del 2024
Actualitzat a les 20:55h

Batallar el referèndum, aconseguir l'oficialitat del català, reivindicar les polítiques socials front l'austeritat i denunciar el "genocidi" a Palestina. Aquests han estat els grans eixos que han guiat la campanya d'ERC a les eleccions europees, en la qual els republicans esperen mantenir posicions -3 eurodiputats en el conjunt de l'estat espanyol- després de les desfetes dels últims cicles electorals, la més impactant la del 12-M. La campanya ha acabat a Sant Cugat, amb una reivindicació per part de la cap de llista, Diana Riba, de l'aliança amb EH Bildu, BNG i Ara Més, sota la marca electoral Ara Repúbliques. "És el vot que va en contra del règim del 78", ha etzibat.

La ubicació de Sant Cugat no ha estat casual. És la ciutat de la cap de llista, i també del seu marit, l'exconseller Raül Romeva, encara inhabilitat per l'1-O. Tots dos han compartit escenari en un acte amb referències personals, dosis d'emotivitat i mostres d'afecte. Els assistents han escoltat des del record de Riba anant a Madrid a veure el seu marit a la presó amb els seus fills, a la trucada que va rebre de Romeva demanant-li ara fa cinc anys que fos candidata a les europees. Riba, pedagoga, abans no havia participat mai en política. Va acceptar per representar a Europa la repressió contra el moviment independentista. 

Durant aquests cinc anys, més enllà de la repressió, ha anat assumint gradualment les responsabilitats com a eurodiputada, passant de ser una pedagoga a una "política", com s'ha reivindicat durant l'acte. Va començar la campanya d'aquests comicis comunitaris amb sinceritat, reconeixent els mals resultats d'ERC a les catalanes, però confiant en la capacitat del partit per tornar-se a aixecar. Ara fa cinc anys Ara Repúbliques va aconseguir tres eurodiputats. I l'objectiu és mantenir-los, tot i que el somni seria aconseguir-ne quatre -el quart escó seria pel meteoròleg Tomàs Molina-. En aquesta ocasió, en què EH Bildu i el BNG són molt més forts que fa cinc anys al territori, també s'hi sumen els sobiranistes balears, el que fa pensar a ERC que la posició a Europa es mantindrà fàcilment malgrat la mala salut que afronten els d'Oriol Junqueras.

"ERC és el vot de la gent, del dret a decidir coses importants, com si volem una Europa que inverteixi en pensions i hospitals, o en armes i pistoles. Som el dret a decidir entre l'Europa que denuncia el genocidi o que n'és còmplice. Entre l'Europa solidària o dels murs. Entre l'Europa feminista o en banc i negre. Entre l'Europa de les nacions lliures o dels vells estats", ha dit Riba durant el míting a Sant Cugat.

Riba i Romeva, durant l'acte de les europees a Sant Cugat
Riba i Romeva, durant l'acte de les europees a Sant Cugat - Marc Puig / ERC

Romeva, que també és candidat a Spitzenkandidaten, ha dedicat bona part al seu discurs a reivindicar les qualitats de Riba, ha fet valdre la seva "experiència personal i professional" i la seva capacitat de crear "grans aliances i estendre els braços per abraçar més enllà de les mateixes individualitats". Ha demanat també el vot per Ara Repúbliques, perquè cada vot que es quedi a casa o a altres formacions, ha assegurat que acabarà "alimentant les veus i vots de qui han posat el perill a la democràcia". També ha assegurat que és un vot per preservar els "drets i llibertats", i per resoldre el "dèficit democràtic" d'Europa. També ha intervingut Lorena López de la Calle, d'EH Bildu i presidenta de l'ALE, que ha reivindicat la recerca de la pau i l'enfortiment de les polítiques socials i ha reivindicat l'Aliança Lliure Europea com la política de "quilòmetre zero". 

La campanya dels republicans tanca després que aquest divendres al matí Riba i Molina hagin saltat en paracaigudes a Sallent per fer una reclamació amb relació a l'aire: adequar els mínims de contaminació de l'aire a la Unió Europea en la línia del que demana l'OMS. Just a l'inici de campanya, Riba i Molina ja van fer ràfting al Pallars Sobirà per parlar de l'escassetat d'aigua. L'equip i els candidats reconeixen que ha estat una campanya divertida. Ara caldrà veure si la diversió és la mateixa el diumenge al vespre, en què el somni d'Ara Repúbliques seria obtenir un diputat més i començar la remuntada. O, si més no, no tornar a viure una nit de derrota electoral.