Aragonès entra en campanya i demana el vot per «defensar Catalunya» i frenar l'austeritat

El president de la Generalitat intervé per primera vegada en un míting de les eleccions europees, en el qual els republicans s'erigeixen en el "mur de contenció contra el feixisme"

Pere Aragonès, en l'acte de campanya d'ERC per les europees
Pere Aragonès, en l'acte de campanya d'ERC per les europees | Marc Puig / ERC
05 de juny del 2024
Actualitzat a les 20:57h

Primera i única intervenció de Pere Aragonès en la campanya de les eleccions europees. Ha estat aquest dimecres, a la plaça de l'Assemblea de Catalunya de Barcelona, en un dels mítings centrals que el partit celebra, i en el qual han participat també representants de la coalició amb la qual ERC concorre als comicis europeus, Ara Repúbliques, conformada per EH Bildu, BNG i Ara Més. El president de la Generalitat en funcions, que ha baixat el ritme d'aparicions des de l'endemà de les eleccions catalanes en què va anunciar que plega i que està endinsat en el traspàs a Palau, ha demanat el vot per "defensar Catalunya" i avançar cap a una Europa "més democràtica que posi al centre les persones" i freni el retorn de l'austeritat

En una intervenció breu en l'equador de l'acte, també ha demanat la confiança per Ara Repúbliques, la força que defensarà el "dret a l'autodeterminació". Un vot també per reforçar l'aposta del finançament singular -una proposta que Aragonès va batallar en el final de la legislatura catalana- que ha de servir per a la "prosperitat compartida". De fet, en aquest punt ha fet un incís per assegurar que aquesta serà una de les reivindicacions d'ERC en les negociacions per a la investidura. "Serà un element clau de la feina que farem en les pròximes setmanes", ha sentenciat Aragonès, que en les últimes setmanes ha intentat no opinar gaire en públic sobre la investidura. El president de la Generalitat també ha demanat el vot per frenar les "polítiques austericides" que han rebut l'aval a l'Eurocambra del PSOE, PP i Junts. "És imprescindible que ens plantem en contra del retorn de l'austeritat i les retallades, que són una porta oberta a la ultradreta i el feixisme. Qui defensa el retorn de les retallades, no pot defensar Catalunya", ha clamat. 

El president del partit, Oriol Junqueras, ha advertit sobre l'amenaça de l'extrema dreta a Europa que s'alimenta "en les ombres d'aquells problemes als quals s'enfronta la nostra societat". Ha parlat d'Europa, però també molt de Catalunya, furgant en els "problemes rellevants" existents i que el Govern d'Aragonès no ha pogut revertir malgrat "tota la feina". Així, ha mencionat els assalariats que "són pobres", el 30% dels infants sota el llindar de la pobresa o les famílies que estan per sota dels ingressos mitjans i que tenen dificultats per arribar a final de mes pels preus dels lloguers. "Aquestes famílies necessiten saber que ens desvivim per ells", ha apuntat el republicà, que després de les europees s'apartarà de la presidència del partit i s'endinsarà en una campanya per tornar a guanyar la confiança de les bases per presidir el partit. 

La secretària general, Marta Rovira, en un vídeo enregistrat des de Ginebra, ha reivindicat la llei d'amnistia, però també ha llançat un missatge al guanyador de les eleccions, el socialista Salvador Illa, al qual li ha recordat que si vol els vots d'ERC haurà d'acceptar un finançament singular per Catalunya. "Si Salvador Illa espera el nostre suport, sap que posarem les persones i ciutadania al centre de l'agenda política", ha dit la responsable que liderarà les negociacions per a la investidura. Una intervenció, per tant, alineada amb la d'Aragonès. 

Riba erigeix Ara Repúbliques en el "mur de contenció" contra el feixisme

La protagonista de l'acte per ser la cap de llista a les eleccions europees, Diana Riba, ha demanat concentrar el vot en el "mur de contenció contra el feixisme" que és ERC. També ha carregat contra Junts per renunciar a la directiva de claredat que diverses nacions sense estat treballen a Europa en la iniciativa Caucus per l'Autodeterminació. "Per fer el viatge a l'autodeterminació es necessita la unitat. Els emplacem a tornar", ha llançat. Per últim, ha demanat mobilització per una Europa "més justa i verda" i ha recordat que l'extrema dreta amenaça. "Ens podem trobar amb una Europa disposada a retallar els drets de les dones, disposada a fer encara més profunda la fosa comuna del Mediterrani, una Europa de la guerra i la mort, i molt més autoritària", ha reblat.

El també candidat Tomàs Molina, que ha insistit en la seva voluntat que Catalunya participi a Eurovisió com un "país normal" i ha reivindicat la lluita contra el canvi climàtic, ha donat pas als representants de la coalició. Alice Weber, d'Ara Més, ha situat l'autodeterminació, l'oficialitat del català i la necessitat de posar fre a un "monocultiu turístic depredador" com a puntals de les necessitats del territori a Europa. Néstor Rego, representant del BNG, ha reivindicat la coalició com una "mancomunació" per defensar els "interessos del poble". Per últim, Oihana Etxebarrieta, representant dels abertzales, ha promès que treballaran per fer de contrapès a l'Europa de "grans nacions" subordinades a interessos de grans potències.