Aragonès aspira a un traspàs modèlic al capdavant de la Generalitat

El president, allunyat del focus per no condicionar el debat a ERC, es reuneix amb totes les conselleries per treballar el "millor relleu de la història", amb deures inclosos pel següent inquilí de Palau amb la incògnita de quan arrencarà la legislatura

Pere Aragonès, a Palau, el dia en què va avançar les eleccions catalanes.
Pere Aragonès, a Palau, el dia en què va avançar les eleccions catalanes. | Hugo Fernández
02 de juny del 2024
Actualitzat el 03 de juny a les 9:40h

L'endemà d'anunciar que es retirava de la primera línia política, Pere Aragonès va encapçalar l'habitual reunió del Govern. Va analitzar amb els consellers els mals resultats i també va manifestar la seva voluntat de trobar-se personalment amb els equips de direcció de tots els departaments per preparar un bon relleu. "La seva obsessió és fer el millor traspàs que s'hagi fet mai", explica el seu entorn a Nació. És una voluntat que casa amb el seu capteniment en l'inici del mandat, consistent a recuperar la institucionalitat perduda en les últimes etapes. Així, el pas d'Aragonès haurà estat relativament breu, de tres anys, però té clar que vol deixar empremta. "No tanca la paradeta i un altre ja s'ho trobarà", insisteixen des de Palau per explicar aquest tancament de carpetes que no se sap encara quant durarà. 

Com es concreta aquesta voluntat? Aragonès s'està reunint amb el consell de direcció -consellers, gabinet, secretaris generals i sectorials i directors generals- de tots els departaments a Palau. Són reunions que s'allarguen una hora i mitja. De moment ja n'ha fet amb el 60% de les conselleries i en les pròximes dues setmanes enllestirà la resta. La feina s'estructura en tres parts: una primera en què des dels departaments fan balanç i apunten els principals avenços que han aconseguit, una altra en què s'expliquen les qüestions que encara estan en marxa -en aquest punt Aragonès insisteix en la necessitat de "governar fins a l'últim dia"-, i una tercera en què exposen allò que consideren crucial perquè es traspassi al Govern que vingui després.

 

 

Aquesta última qüestió és una de les que més preocupen a Palau: la continuïtat d'una línia iniciada. Aragonès vol deixar una fotografia detallada al pròxim inquilí de la Generalitat que contingui les qüestions que considera que han funcionat i ho poden continuar fent. Per exemple, inversions estratègiques o carpetes com la recerca: l'aposta d'Astrazeneca per Barcelona, o el Supercomputing Centre. "Són qüestions a les quals ha dedicat moltes hores. Vol que qui vingui, decideixi el que decideixi, tingui aquesta fotografia", afegeixen des de l'equip del president. Així, cada conselleria treballarà els seus documents de traspàs per als nous dirigents polítics que arribin, però Aragonès també té la seva pròpia carpeta sota el paraigua de presidència en què situarà els temes que considera de "màxima importància". En ella, també s'hi situa el català i en especial la seva projecció en projectes de l'audiovisual. 

Des de l'equip de Palau asseguren que aquesta obsessió arriba després que no hagi hagut un "bon traspàs" a Palau. Sobretot, destaquen, pels moments convulsos que va viure el país, inclòs un 155 que ho va capgirar tot. "Vam recuperar la institucionalitat, i ara vol marxar preservant al màxim la institució i el país", afegeixen.

Posades en escena molt limitades: només en actes de tercers

Tot plegat, mentre Aragonès calcula minuciosament les seves posades en escena. El president en funcions prioritza assistir únicament als actes que organitzen tercers, en tant que representant institucional. És a dir, en les activitats en el qual el requereixen com a autoritat. Exemples dels últims dies són la celebració dels Premis Nacionals de Cultura (Conca), actes de Pimec o del Cercle d'Economia. Per contra, no està impulsant una agenda pròpia com era habitual abans de l'escenari postelectoral. És a dir, que no pren la iniciativa per visitar segons quins espais o projectes i ha posposat assumptes com ara l'atorgament i entrega de les Creus de Sant Jordi, que els dos darrers anys es van celebrar al juliol. En cas de fer-ho, en projectes que ja estaven en marxa, evita les fotografies.

I aquesta discreció la manté també per evitar influir en el debat polític. Aragonès va anunciar que plegava i que planificaria un bon relleu. Però és conscient que a ERC hi ha un debat intern molt intens i no vol influir-hi en excés aprofitant-se de l'altaveu que té a la Generalitat. És a dir, que en els espais interns del partit participarà i dirà la seva, afirmen, però no farà servir l'espai mediàtic derivat de la presidència per "condicionar" la discussió de l'organització, com el debat de la constitució de la mesa del Parlament i la investidura o els lideratges. En definitiva, busca un "relleu modèlic" i perfil mediàtic baix. L'acompanya per aquesta gesta el seu equip més proper i de confiança, que treballa a contrarellotge per desenvolupar l'última missió que ha encarregat el president mentre digereix els mals resultats i va fent caixes per abandonar el lloc de treball dels últims tres anys. Ho fan, com el president en funcions, sense saber si el seu temps s'acabarà a l'estiu o el bloqueig i unes noves eleccions poden donar-los una pròrroga fins a finals d'any.