Aragonès assegura davant el Cercle d'Economia que deixarà Catalunya «molt millor de com la va trobar»

El fòrum empresarial rep el president de la Generalitat amb una invocació a impedir el "bloqueig" i Jaume Guardiola afirma que unes noves eleccions serien "una mala notícia"

Pere Aragonès, aquest dimecres davant el Cercle d'Economia.
Pere Aragonès, aquest dimecres davant el Cercle d'Economia.
22 de maig del 2024
Actualitzat a les 18:58h

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha inaugurat aquest dimecres les 39 Jornades del Cercle d'Economia, que se celebraran al Palau de Congressos de Barcelona. I ho ha fet amb un Cercle advocant per evitar una situació de "bloqueig" polític. Aragonès ha deixat clar des de l'inici que no es referiria a pactes polítics, "en coherència a la decisió que vaig prendre", ha dit en al·lusió a la seva decisió de renunciar al primer pla de la política. El president ha posat en valor la seva gestió en els darrers tres anys: "Deixarem el país molt millor de com el vam trobar", tot recordant els reptes que van suposar la pandèmia, la guerra a Ucraïna i la crisi energètica.

En unes Jornades que girarn entorn la millora de la productivitat, Aragonès s'hi ha referit, reclamant un major esforç pel que fa a un millor ús de les tecnologies, orientar bé les inversions, prioritzant les àrees d'innovació i recerca, fent una aposta també per al capital humà, l'especialització en sectors d'alt valor afegit i una obertura decidida a l'exterior.

El president del Cercle, Jaume Guardiola, ha introduït les Jornades un "canvi profund i un escenari fragmentat on no serà fàcil formar majories", però ha insistit en què unes noves eleccions series una "mala notícia per Catalunya". El dirigent empresarial ha assenyalat que "portem massa temps instal·lats en legislatures curtes per la incapacitat dels partits per teixir majories", el que suposa un "cost elevant per l'economia i potser per a la democràcia". Una nova convocaròria seria "un luxe que no ens podem permetre".   

Aragonès no ha entrat en el tema dels pactes postelectorals i s'ha fet fort en les bones dades econòmiques, amb un PIB català que ha crescut el primer trimestre un 0,8% i un 2.6% en termes interanuals. Ha assegurat que el Govern ha recuperat el pols financer i, en resposta al reclam del Cercle per una millor  productivitat, ha destacat l'aposta de l'executiu per la reindustrialització.  

Jaume Guardiola ha incidit en el tema que emmarca les Jornades d'aquest any, la crisi de la productivitat. Guardiola ha subratllat que la baixa productivitat conviu amb unes dades macroeconòmiques que són positives, una realitat paradoxal, i ha invocat a la necessitat de revertir el "retrocés". 

Guardiola s'ha referit al context polític "especial" en què tenen lloc aquestes jornades, després del 12-M i en vigílies de les eleccions europees, i mentre es contempla amb interès el paisatge electoral que dibuixaran les eleccions nord-americanes del novembre. 

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha intervingut per fer costat a les paraules de Guardiola i demanar que s'eviti un "bloqueig" i "l'impàs polític" i la legislatura pugui tirar endavant. Ha alertat de l'ofensiva contra la democràcia per part dels corrents de l'extrema dreta i ha posat en valor que "Barcelona està en marxa, amb la taxa d'atur des del 2007 i la més baixa de tot l'estat".  "Són temps d'eleccions -ha dit- però ho són sobretot de decisions". 

Aragonès: "Farem un bon traspàs"

En un breu col·loqui amb Jaume Guardiola, Pere Aragonès ha assegurat que faarn "un bon traspàs", un fet que s'hauria d'instittuicionalitzar i que no va ser possible en el seu cas per la "repressió" de l'Estat. Aragonès ha fet un elogi a preservar le sinstitucions i ha escoltat elogis en boca de Guardiola per la seva manera d'entomar les seves responsabilitats després de les eleccions. 

Aragonès, sobre l'informe PISA, ha afirmat que "cal tornar a prestigiar el docent i la seva pròpia formació", tot matisant que els efectes d'una política educativa solen notar-se quan passen els anys. Preguntat pels acords amb el PSOE, Aragonès ha reblat l'aposta per la negociació, que no smepre ha estat fàcil de fer entendre, "però que avui és admesa per la immensa majoria". "ERC continuarà treballant perquè aquests acords s'implementin". Ha qualificat els acords amb els socialistes com a "sòlids" i Guardiola l'ha acomiadat assenyalant que la seva arribada a la presidència vaa costar el país a la "normalitat".  

El president de la Generalitat també s'ha referit al finançament i ha estat molt emfàtic quan ha dit que la Catalunya dels 8 milions "sense un bon sistema de finançament, no la podrem pagar".