ERC exigeix a Rull que demani al PSC i Junts que «s'atreveixin» a presentar-se a la investidura

Els republicans veuen "inconcebible" que Illa i Puigdemont no facin el pas i recorden que Aragonès es va sotmetre a un intent fallit tot i no tenir els suports garantits per exhibir "projecte" i demostrar "lideratge"

La portaveu parlamentària d'ERC, Marta Vilalta, aquest dimarts al Parlament
La portaveu parlamentària d'ERC, Marta Vilalta, aquest dimarts al Parlament | David Zorrakino / Europa Press
18 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:00h

Malestar a ERC davant la decisió del president del Parlament, Josep Rull, de no presentar cap candidat pel primer intent d'investidura previst pel 25 de juny després que ni el PSC ni Junts, primers i segons a les eleccions del 12-M, no s'hagin ofert per sotmetre's a la votació. "Considerem inconcebible que cap representant polític vulgui presentar-se. És una decisió irresponsable i irrespectuosa amb el Parlament i la ciutadania", ha apuntat aquest dimarts la portaveu parlamentària dels republicans, Marta Vilalta, en una atenció als mitjans des del Parlament. En aquest sentit, ha instat Rull a traslladar aquest missatge al PSC i Junts perquè "s'atreveixin a fer el pas".

El reclam d'ERC arriba en paral·lel a l'inici de la ronda de contactes de Rull amb els grups parlamentaris. Aquest dimarts es reuneix amb els comuns, la CUP i Aliança Catalana. Dimecres es reunirà amb el PSC, Junts i ERC. Serà dimecres a la tarda, cap a les 16:00 hores, quan el president del Parlament anunciï si presenta algun candidat, o si bé fa un acte equivalent -un mecanisme que substitueix el que seria una investidura fallida- perquè el rellotge electoral comenci a córrer. Tot i això, aquest dimarts a primera hora ja ha afirmat en una entrevista al Café d'Idees que no postularà cap candidat.

És davant d'això que ERC pressiona perquè tant socialistes com juntaires es presentin. De fet, Vilalta ha recordat que l'encara president de la Generalitat, Pere Aragonès, es va presentar a una primera investidura fallida fa tres anys quan només comptava amb els vots de la CUP, però que ho va fer per "assumir el lideratge" i "presentar el seu projecte". El mateix esperen els republicans dels juntaires i socialistes.

La decisió de Rull arriba després que des de Junts no s'hagi anunciat la intenció que el cap de llista, Carles Puigdemont, vulgui postular-se a un primer intent d'investidura. Però també davant l'anunci del candidat socialista, Salvador Illa, que va confirmar dilluns que demanaria més temps. El candidat del PSC vol negociar amb ERC i els comuns per construir una majoria progressista que el porti al Palau de la Generalitat després de la victòria del 12-M. De moment, en paral·lel a l'activitat parlamentària, el PSC i ERC ja s'han trobat en el que es considera la primera reunió formal per la investidura.