La consellera d'Economia, Alícia Romero, signarà aquest dilluns una resolució per posar en marxa el programa del finançament singular i activar un grup d'experts, especialistes en federalisme fiscal i models de finançament "subcentrals", per aterrar l'acord i dissenyar el model pactat amb ERC. Així ho ha detallat Romero en una entrevista a Ser Catalunya. És un pas més en la concreció de l'acord subscrit amb els republicans, que té com a primera fita muscular la Hisenda catalana. L'encarregat de coordinar el programa i el grup d'experts serà Martí Carnicer, exsecretari general d'Economia amb el conseller Antoni Castells i considerat un dels arquitectes del model de finançament de 2009. També va ser diputat i alcalde del Vendrell.
El grup d'experts estarà format per Maite Vilalta, experta en federalisme fiscal i hisenda autonòmica i local; Vicent Soler, doctor en Economia per la Universitat de València i exconseller d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana; Alex Esteller, doctor en Economia i expert en sistemes fiscals; Marta Espasa, doctora en Economia, especialista en economia pública i finançament autonòmic i exsecretària d'Hisenda amb els governs de Torra i Aragonès; Joan Ramon Rovira, doctor en Economia per la Universitat de Manchester i membre en òrgans de govern de diverses institucions econòmiques de Catalunya; i Jesús Ruiz-Huerta, catedràtic d'Economia Aplicada per la Universitat Rey Juan Carlos, vicerector de la Complutense i expert en fiscalitat. "Hem volgut persones de Catalunya, però també de fora perquè ens ajudin amb la seva visió a concretar l'acord i per generar aliances amb la resta d'Espanya", ha explicat Romero.
🚨Última hora | @aliciarll anuncia la creació del programa per dissenyar i implementar el nou model de finançament singular
— Aquí Catalunya (@AquiCatalunya) October 21, 2024
✍️La consellera d'Economia ho signarà avui per "aterrar l'acord amb ERC"
🔗https://t.co/lNbgvViBIOpic.twitter.com/tyDfS6G4Je
El moviment de la consellera era conegut per ERC. Aquest programa i el grup d'experts tindrà vigència fins a la plena aplicació del nou sistema i comptarà amb l'assistència tècnica del Departament. Els arquitectes del finançament han de coordinar tots els treballs sobre el desplegament del nou model, han de dissenyar "l'arquitectura" d'aquest finançament singular en els termes signats amb ERC per a la investidura de Salvador Illa. També haurà d'estudiar, a partir de les propostes tècniques que es facin, com s'han de gestionar des de Catalunya els impostos que actualment gestiona la hisenda espanyola. Tot plegat, en coordinació amb el Departament d'Economia i Romero també ha explicat que hi haurà d'haver coordinació, també, amb ERC.
En aquest sentit, la recaptació i liquidació d'impostos que es generen a Catalunya per part de l'Agència Tributària de Catalunya suposa un repte tècnic, com han verbalitzat més d'una vegada tant el president com la consellera. Per això, el PSC i ERC han situat com a prioritat dimensionar aquesta Hisenda catalana, amb més recursos humans, materials i tecnològics. La setmana passada, Illa es va comprometre al Parlament a "multiplicar per quatre" els recursos de l'ATC. Els republicans han advertit que no s'asseuran a negociar els pressupostos fins que no hi hagi concrecions en matèria de finançament.
Romero no ha volgut posar-se terminis, més enllà dels que compten als acords signats amb ERC. Aquest document fixa que s'ha de tenir dissenyat el finançament singular l'any 2025 i que l'any 2026 ja s'ha de recaptar i gestionar l'IRPF des de Catalunya. "Això és el que hem de complir", ha explicat la consellera. Tant el Govern com els republicans volen sumar-hi Junts, amb la vista posada a les negociacions i votacions que s'hauran de fer a Madrid i que necessitaran el suport dels juntaires per tirar endavant. El partit de Carles Puigdemont manté que el model pactat "no és un concert" i se'n mantenen allunyats. El PSC no se sent còmode amb el terme "concert" i es limita a l'acord signat, que parla de "singular". "El model ha de ser singular i just, sense entrar en el nom que fem servir", ha remarcat la consellera.
Tot plegat va estretament lligat als pressupostos. El Govern té ben encarrilat el suport dels comuns, amb les propostes fetes en matèria d'habitatge. La prioritat és aprovar-los i tenir-los en vigor l'1 de gener, però el congrés d'ERC del 30 de novembre pot alterar aquest calendari. "Amb els comuns, la relació és cordial i constructiva; amb ERC anem treballant de manera més lenta", ha explicat la consellera. La prioritat és tancar els comptes amb els socis de la investidura, però el Govern no tanca la porta a negociar amb la resta de grups, amb l'excepció de l'extrema dreta.
Romero ha descartat una rebaixa dels impostos propis, com el de successions i patrimoni, però s'ha mostrat disposada a revisar-ne alguns, com el turístic, que paguen els visitants i que el Govern planteja augmentar. També ha avançat que mantindrà la rebaixa pels trams més baixos de l'IRPF, pactada ja amb l'anterior executiu d'ERC. "Només afecta els trams més baixos, que són els més alts d'Espanya, i permets més capacitat adquisitiva a les franges més baixes", ha apuntat la conellera.