El govern Collboni enllesteix un pla per prohibir les «pancartes» i els «cartells» als plens

Una proposta de l'executiu barceloní estableix nous filtres per poder accedir com a públic a la sala on els regidors celebren les sessions plenàries després que els darrers mesos hi hagi hagut diverses protestes ciutadanes a l'Ajuntament

Imatge d'arxiu del ple de l'Ajuntament de Barcelona
Imatge d'arxiu del ple de l'Ajuntament de Barcelona | Blanca Blay (ACN)
13 de desembre de 2024, 17:05
Actualitzat: 17:54h

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, pretén limitar les protestes que arriben al consell plenari de l'Ajuntament. Ho va advertir durant el ple del 29 de novembre, després de mostrar-se molest amb les reivindicacions que es van fer veure i sentir aquell dia. "No es pot conviure amb el que avui hem viscut de forma constant", va dir llavors l'alcalde, després que aquell dia hi hagués dues protestes -una contra el desallotjament de l'espai ocupat de l'antiga l'Escola Massana i una altra contra la reforma de la ronda de Sant Antoni decidida per l'equip de govern- que van interrompre la sessió alguns minuts. Ara, l'equip de Collboni ja ha redactat una proposta formal per filtrar la manera en què la ciutadania podrà accedir als plenaris municipals. I, segons ha pogut saber Nació, la reforma planteja prohibir pancartes, cartells i altres elements de suport a qualsevol causa.

La voluntat de l'executiu socialista és establir uns nous criteris que aclareixin i limitin les expressions populars a unes llotges on és habitual trobar veïns indignats amb algun projecte urbanístic que els toca de prop, treballadors descontents amb les condicions laborals d'algun servei municipal o col·lectius socials denunciant alguna mancança. Ara, la nova proposta suposa, entre altres matisos, aplicar un filtre digital durant els dies previs per accedir a la sala. Fins ara l'entrada era de lliure accés per a qui es presentava al consistori el dia del plenari, si hi quedaven seients lliures. A més, però, es planteja un seguit d'indicacions sobre què no es podrà dur a la sala i com s'haurà de comportar l'audiència.

Escàners i altres controls contra les pancartes

La més destacada de les propostes és la prohibició específica de qualsevol element físic que permeti al públic mostrar el seu posicionament social o polític respecte a qualsevol temàtica, per més que no faci soroll. "El públic assistent no podrà desplegar pancartes, penjar cartells o mostrar qualsevol altre element de suport a una determinada opinió o reivindicació", estableix el document redactat pel govern municipal i que ara es vol adreçar a la resta de grups polítics. La intenció de l'executiu és que la iniciativa s'abordi a la junta de portaveus -on estan representats tots els partits presents a l'Ajuntament- i que hi hagi un acord ampli, però no es descarten altres vies. "Ho podria tirar endavant el govern, però es vol buscar el màxim consens", expliquen fonts municipals.

Si el text tira endavant, en cas que algú mostri una pancarta, cartell o altres símbols similars, el personal de la sala s'encarregarà de retirar-lo, assegura el nou document. Si no es permet l'actuació dels treballadors de la sala serà la Guàrdia Urbana qui intervindrà, es matisa. De fet, abans ja hi haurà controls per evitar aquestes situacions. "El control d'entrada impedirà, mitjançant escàner o altres sistemes, l'entrada a l'edifici de pancartes, megàfons i altres elements físics que puguin interferir en el normal desenvolupament de la sessió", es fa constar al redactat que es vol incorporar a la normativa municipal.

Les darreres protestes, el motiu del canvi

Tot plegat forma part d'un text que estendria la interpretació del que ja està establert al Reglament Orgànic Municipal (ROM). Actualment, aquest document municipal diu que les sessions dels plenaris seran públiques, però que els assistents no poden intervenir-hi. "Tampoc podran permetre's manifestacions d'acord o desacord", estableix la norma vigent des del 2001.

Ara bé, les darreres protestes haurien motivat la necessitat d'anar més enllà, exposa el govern del consistori en la seva nova proposta. "En els últims mesos, i per diverses motivacions, s'han produït un conjunt d'incidents en les sessions del Plenari del Consell Municipal per intervencions indegudes, crits, desplegaments de pancartes, etc, per part d'un sector del públic assistent, que ha alterat el funcionament normal del plenari i han malmès la imatge institucional del màxim òrgan de representació de la voluntat política dels ciutadans de Barcelona", sosté l'executiu del PSC en la justificació del text.

Caldrà demanar l'accés per Internet i amb antelació

També es proposa acabar amb l'actual funcionament d'accés a la sala, basat en el fet que si s'arriba aviat, hi ha lloc i es mostra el DNI a l'hora d'accedir-hi ja es podia entrar. Ara s'han dissenyat uns nous filtres. L'autorització d'entrada a la sessió s'haurà de demanar per Internet, omplint un formulari amb una antelació mínima de 24 hores, indicant les dades personals i la representació del col·lectiu del qual es formi part. Amb aquest tràmit, però, "només comportarà el dret a estar incorporat a la llista d'accés". Si l'aforament és ple, malgrat haver fet les gestions prèvies, tampoc no s'hi podrà entrar.

A banda, s'estableix un últim matís limitador. Si els serveis municipals consideren que algú ha estat molest i ha interromput un plenari de l'Ajuntament, ja no podrà tornar a accedir-hi mai més. "Es denegarà l'accés a aquelles persones que amb anterioritat hagin dut a terme manifestacions d'acord o desacord en alguna sessió del Plenari del Consell Municipal i que hagin impedit de forma notòria el normal desenvolupament de la sessió", enuncia un dels punts.