L'independentisme fregaria la majoria absoluta, segons el sondeig de 3Cat

El PSC guanyaria les eleccions amb una forquilla d'entre 37 i 40 diputats, però Junts, ERC i la CUP podrien decidir el nou Govern amb una suma d'entre 63 i 71 escons; Aliança Catalana seria la novetat al Parlament

Paperetes en el col·legi electoral de la Universitat de Barcelona
Paperetes en el col·legi electoral de la Universitat de Barcelona | Hugo Fernández Alcaraz
12 de maig del 2024
Actualitzat a les 20:24h

ERC, Junts i la CUP podrien mantenir la majoria absoluta al Parlament. Això és el que diu el sondeig de TV3 i Televisió Espanyola al tancament de les urnes, que atorga la victòria al PSC, amb una forquilla d'entre 37 i 40 diputats i el 27,1%. Ara bé, els de Salvador Illa podrien viure un escenari similar al de Ciutadans i Inés Arrimadas als comicis del 2017 si no troben socis per conformar executiu. Cal recordar que l'estimació dels mitjans públics va sobreestimar l'independentisme als passats comicis espanyols.

I és que l'independentisme se situaria en una forquilla d'entre 63 i 71 diputats. Això deixaria en l'aire la possibilitat d'un nou Govern de Junts amb el suport (intern o extern) d'ERC i la CUP. Segons el sondeig de TV3, Carles Puigdemont aconseguiria entre 33 i 36 diputats (22,1% dels vots) amb la promesa del seu retorn, mentre que Pere Aragonès recolliria entre 24 i 27 escons (17%) després de tenir la presidència i els anticapitalistes es quedarien entre els sis i els vuit representants (5,5%).

Pel que fa a la resta de partits, la dreta i l'extrema dreta espanyola veurien reduïdes les expectatives electorals que les enquestes els donaven durant les últimes setmanes. Això sí, el PP sembla que aquest cop va unes dècimes per davant de Vox. Els d'Alejandro Fernández es quedarien entre els nou i els 12 diputats (8,1%), mentre que els d'Ignacio Garriga s'haurien de conformar amb una xifra d'entre 10 i 11 diputats (7,2%).

Tancarien l'arc parlamentari, sempre segons l'estimació de la televisió pública, els comuns amb entre sis i set diputats (6,2%) després del "no" als pressupostos, i l'extrema dreta d'Aliança Catalana. Els de Sílvia Orriols tindrien garantida l'entrada a la cambra catalana i podrien aconseguir entre un i tres diputats (3,2%). Ciutadans, com era d'esperar, certifica el seu funeral quedant-se fora del Parlament, igual que Alhora, el projecte de Clara Ponsatí i Jordi Graupera.

Els guanyadors per circumscripcions

El sondeig dels mitjans públics també revela quines seran les formacions guanyadores a cada circumscripció, un altre dels factors en joc als comicis. En aquest sentit, seria una batalla a dos: el PSC obtindria la victòria a Barcelona i a Tarragona, mentre que Junts es faria amb la primera posició a Lleida i a Girona.

  • Barcelona: PSC 26-27, Junts 18-19, ERC 15-16, PP 7-8, Vox 6-7, Comuns 6, CUP 4-5.
  • Girona: Junts 7, PSC 3-4, ERC 2-3, Vox 1, CUP 1, AC 1, PP 0-1.
  • Lleida: Junts 4-5, ERC 3-4, PSC 3-4, PP 1, Vox 1, CUP 0-1, AC 0-1.
  • Tarragona: PSC 5, Junts 4-5, ERC 4, Vox 2, PP 1-2, Comuns 0-1, AC 0-1.

El sondeig de El Periódico

Lleugerament diferent és el sondeig que ha publicat El Periódico coincidint amb el tancament d'urnes. Els de Salvador Illa també aconseguirien entre 37 i 40 diputats, però Junts es quedaria entre 30 i 33 escons i ERC entre 21 i 24 representants. Pel que fa a la resta, Vox aconseguiria 11-13 diputats, el PP 10-13, els comuns i la CUP 7-9 cadascun i Aliança Catalana es dispararia entre 4 i 7 diputats. 

Eleccions enmig del caos a Rodalies

Tot plegat després d'una jornada electoral que s'ha desenvolupat amb normalitat a les urnes, però que ha estat protagonitzada pel caos a Rodalies. Un robatori de coure que podria haver estat intencionat ha fet que els trens no arribin a Barcelona, fet que ha motivat ERC i Junts a demanar un allargament en l'horari dels col·legis electorals. Ara bé, finalment la Junta Electoral ha decidit mantenir el tancament a les 20 hores.