06
de setembre
de
2017, 12:04
Actualitzat:
16:48h
El portaveu de CSQEP al Parlament, Joan Coscubiela, aquest dimarts Foto: ACN
La maquinària parlamentària de Catalunya Sí que es Pot segueix treballant a ple rendiment per poder garantir la unitat d'acció davant la votació de la llei del referèndum. Si bé l'abstenció era l'opció que estava guanyant pes dins del grup, el discurs bel·ligerant que ha fet el portaveu de la coalició, Joan Coscubiela, en contra de l'estratègia de Junts pel Sí i la CUP posa en risc la cohesió interna.
Fonts coneixedores de la situació han explicat a NacióDigital que els diputats de Podem, especialment, no s'han sentit còmodes amb la intervenció de Coscubiela i, de fet, ni tan sols l'han aplaudit. Asseguren, a més, que a hores d'ara no poden garantir l'abstenció perquè hi ha diputats disposats a saltar-se el principi de consens i que el líder d'EUiA i membre de la direcció de Catalunya en Comú, Joan Josep Nuet, està intentant cohesionar el grup de nou a l'entorn de l'abstenció.
Pacificar la situació interna és el gran repte de la coalició d'esquerres, que corre el risc de visualitzar-se dividida davant d'una de les lleis més importants de la legislatura: la del referèndum. Les discrepàncies internes no són cap secret, però a hores d'ara es treballa per, almenys, evitar el vot en contra a la llei del referèndum. El president del grup, Lluís Rabell, i el portaveu, l'ecosocialista Joan Coscubiela, han estat fins ara partidaris de votar en contra de la llei. Però la setmana passada els diputats de Podem ja van deixar clar que no estaven disposats a votar-hi en contra i precisament aquest dimarts van anunciar la seva intenció d'abstenir-se. Els anticapitalistes de Podem sí han anunciat, però, que donen suport a la llei del referèndum. El diputat Joan Giner forma part d'aquesta corrent.
Objectiu: no posar en dubte el compromís del grup amb el referèndum
"L'actuació de la majoria parlamentària deteriora greument la legitimat del referèndum", ha advertit Coscubiela en la seva intervenció. Ha dit, a més, que JxSí i la CUP estan impulsant "una actuació antidemocràtica sense precedents al Parlament" que priva dels seus "drets" als diputats. La imatge de la divisió més flagrant ha estat quan ha demanat la paraula el líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, que ha esmenat l'estratègia discursiva del portaveu del seu grup. Ha assegurat, literalment, que li feia "vergonya" passar-se tres hores discutint sobre el reglament del Parlament i no del que "importa" a la gent.
Davant d'aquest escenari, tal i com va avançar NacióDigital, dirigents de CSQEP com Joan Josep Nuet plantegen l'abstenció de tots els diputats com a decisió salomònica. És per això que a hores d'ara el grup es debat entre la llibertat de vot o l'abstenció a la llei del referèndum, mentre que l'acord per votar en contra de la llei de transitorietat és molt més majoritari.
L'objectiu de la coalició d'esquerres és aconseguir que no es posi en dubte el compromís del grup amb el dret a decidir, una fita que són conscients que pot quedar desdibuixada si es produeixen vots diferenciats en aspectes clau. "El referèndum és l'objectiu polític compartit que tenim tots els sobiranistes. Ens hem de diferenciar dels partits unionistes i posar l'accent en les possibilitats de diàleg", assegurava la setmana passada un dirigent de CSQEP a aquest diari.
Un posicionament còmode per a Catalunya en Comú
L'abstenció és, de fet, el vot que genera més comoditat a Catalunya en Comú malgrat que no manté cap tipus de connexió orgànica amb Catalunya Sí que es Pot. Els "comuns" no combreguen amb el full de ruta del Govern però donen suport al referèndum de l'1 d'octubre com a "mobilització" en contra de l'immobilisme del PP i la seva resposta per la via judicial contra les institucions catalanes. Entre el 12 i el 14 de setembre els de Xavier Domènech faran una consulta a la seva militància per decidir si el partit fa una crida a la participació al referèndum que convocarà el president Carles Puigdemont en les pròximes hores.