Els pisos construïts en els nous solars públics prioritzaran joves i persones vulnerables

El Govern aprova la primera convocatòria de solars públics, amb un horitzó de poder construir fins a 10.000 habitatges, i amb mecanismes per garantir que no es deixi de construir per manca de finançament

La construcció d'un edifici a Barcelona
La construcció d'un edifici a Barcelona | Eloi Falp
18 de febrer de 2025, 13:32
Actualitzat: 13:45h

El Govern ha acordat la primera convocatòria de reserva de solars públics, en el marc del pla d'habitatge que preveu construir fins a 50.000 pisos fins al 2030. “És un nou model necessari per poder assegurar l'objectiu”, ha explicat la consellera de Territori, Sílvia Paneque. Aquest mecanisme serveix perquè en aquests solars públics es puguin construir habitatges assequibles, que es garanteixi la titularitat pública del sol i la protecció dels pisos. També està obert a solars privats, però que hi vulguin concórrer amb aquestes condicions. Els pisos que s'hi construeixin prioritzaran els joves menors de 35 anys (un mínim del 25% serà per a aquests perfils) i les persones grans i vulnerables (fins a un 10%), com ara famílies amb rendes baixes o dones que han patit violència masclista.

Amb aquest pla, i amb dades encara provisionals, el Govern té un horitzó de poder assolir fins a 25.000 habitatges fins al 2030. Ara com ara, en producció -des de moviment de terres fins a lliurament de claus- hi ha 7.000 habitatges. Segons ha explicat Paneque, les estimacions apunten que es podrien arribar a fer 10.000 habitatges gràcies a aquesta primera convocatòria de solars públics, però la consellera ha demanat esperar encara uns mesos per poder concretar més les xifres. Pel que fa a les zones on es construirà, serà als territoris on els ajuntaments hagin posat a disposició solars en aquest banc de sol públic.

La inscripció dels solars a la reserva pública, que s'obre ara, dona diversos drets a finançament i ajudes per activar la construcció de promocions de lloguer assequible, tal com ha explicat Paneque i ja va anunciar el president, Salvador Illa, fa uns dies. Les convocatòries són anuals i se n'obrirà una de nova al desembre. L'operador pot ser públic o privat. La convocatòria de finals de febrer permetrà inscriure solars a la reserva pública amb una sol·licitud online. S'haurà de valorar que els solars respecten les condicions previstes. Primer, ha dit la consellera, es tramitaran els solars que s'inscriguin amb un operador assignat, per tal de tramitar el finançament que necessitin

Després, es gestionaran els solars que arribin sense operador previst d'inici. En aquest cas, es prepararan lots perquè surtin a concurs i els diferents promotors puguin optar-hi. Els operadors podran sol·licitar el finançament que cobreixi la diferència entre el preu de construcció i el guany del lloguer (xifrat en un 20% aproximadament), i també la bonificació del tipus d'interès. “Això ens assegura que cap solar no quedi sense construir per manca de finançament o perquè no tingui atractiu suficient, i ens assegura augmentar el parc públic d'habitatge amb lloguer assequible per sota del lloguer mitjà de Catalunya”, ha explicat Paneque. La partida de finançament prevista és de fins a 500 milions d'euros de l'ICF, per finançar la diferència entre el cost de construcció i el rendiment dels lloguers.

Un mínim del 25% d'aquests lloguers es destinaran a catalans de menys 35 anys. Poden haver-hi, doncs, promocions destinades totalment a joves, però totes tindran un mínim d'un de cada quatre pisos per a aquests perfils, però Paneque no ha concretat quina renda hauran de tenir per accedir-hi. "Rendes mitjanes", ha resumit. Els criteris s'estan acabant de tancar.  Alhora, fins a 10% s'haurà de destinar a persones vulnerables o gent gran.

La renda màxima dels contractes de lloguer d'aquests habitatges de protecció estarà fixada d'acord amb l'àmbit on s'ubiquin. En l'àmbit 1, podran ser de màxim 10,65 euros per metre quadrat. En l'àmbit 2, de fins a 8,65 euros per metre quadrat. En l'àmbit 3, de 7,65 euros per metre quadrat. I en l'últim àmbit, de fins a 6,64 euros per metre quadrat. Durant 75 anys, aquests pisos tindran un preu protegit. Després, la titularitat del sol continuarà sent pública i la construcció també, amb "figures de protecció". Serà el Govern d'aleshores qui haurà de decidir què fa amb els lloguers, que hauran de continuar per sota del preu de mercat.

Modificar la llei d'urbanisme, imminent

Hores abans de la reunió del consell executiu, el president Illa ha advertit que no permetrà que "l'accés a l'habitatge continuï sent el primer factor de desigualtat social". Ho ha dit a la comissió interdepartamental d'habitatge, on ha assegurat que la convocatòria de reserva de solars és "un pas de gegant". Illa ha detallat que s'està avançant cap a una producció anual de 4.400 pisos, una xifra rellevant tenint en compte que se'n feien 259. El pròxim pas serà "modificar la llei d'urbanisme" amb la finalitat de "construir més ràpidament".

Paneque no ha volgut posar terminis, però ha dit que s'està treballant amb un horitzó de dies o setmanes, però no més. "Necessitem eines de manera immediata, perquè quan ens arribin els solars amb promotors ho puguem activar de manera àgil", ha explicat. S'han d'incorporar qüestions per complementar el decret llei, que haurà de seguir la tramitació parlamentària corresponent. Si això no s'aprova dimarts vinent, serà el següent, per tal de reduir tràmits i poder construir quan es disposi de solars, promotors i finançament.