Puigdemont apel·la a la unitat per superar l'embat de l'Estat contra la investidura

El candidat de Junts per Catalunya, en un missatge des de Brussel·les, reclama no ser "alumnes avantatjats" del 155 però respecta la decisió de Torrent de suspendre la investidura | Sosté que no hi ha cap candidat alternatiu i que la democràcia no es pot "suspendre ni ajornar"

Carles Puigdemont durant el debat a la Universitat de Copenhaguen
Carles Puigdemont durant el debat a la Universitat de Copenhaguen | ACN
30 de gener del 2018
Actualitzat el 31 de gener a les 12:12h

El candidat de Junts per Catalunya a la presidència de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha apel·lat aquest dimarts al vespre a la "unitat" per superar l'embat de l'Estat contra la investidura. En el seu discurs, Puigdemont ha demanat no perdre l'estratègia conjunta per evitar que l'estratègia espanyola acabi triomfant, i ha evitat carregar contra ERC després d'una jornada de tensions al Parlament. El president ha cridat a no ser "alumnes avantatjats" del 155 per donar sortida al mandat de les eleccions del 21 de desembre i del referèndum de l'1 d'octubre.

"No hi ha cap altre candidat possible. Lamentablement, el ple no s'ha celebrat", ha indicat Puigdemont, que ha acusat l'Estat d'intentar "canviar als despatxos el que no ha guanyat a les urnes". "La democràcia no s'ajorna ni se suspèn. No podem acceptar perquè seria rendir-se a les maniobres de l'Estat i trair les voluntats dels electors", ha assenyalat el president a l'exili en un missatge que s'ha allargat set minuts.

El dirigent nacionalista, que ha rebut amb enuig la negativa del president del Parlament, Roger Torrent, a celebrar la investidura, ha apuntat que, en un context de "xantatge", no es pot "desplegar la República". "Si ens mantenim junts, ferms, dignes, democràtics i pacífics anirem fins a la nostra llibertat, perquè ens l'hem guanyada", ha assenyalat.

"Som enmig d'un conflicte polític que no hem buscat", ha indicat el dirigent nacionalista, que ha acusat el govern espanyol de sotmetre Catalunya a un "xantatge" per mantenir en vigor el 155. Segons ell, el país seguirà en "paràlisi" perquè no s'ha celebrat el debat d'investidura, i ha atacat l'Estat per la judicialització de la política.

Tensions internes

La compareixença de Puigdemont arriba vuit hores després que el Torrent comparegués públicament per anunciar l'ajornament del ple d'investidura. Segons la versió d'ERC, el president del Parlament ha trucat fins a cinc vegades el candidat de Junts per Catalunya. La versió de la candidatura formada per independents i el suport logístic, tècnic i econòmic del PDECat manté, això sí, que aquesta comunicació no s'ha produït. "I Torrent sap que hi ha uns canals de seguretat que s'han de seguir per parlar amb Puigdemont", recalquen els dirigents de Junts per Catalunya.

La suspensió del ple ha fet emergir les tensions soterrades entre les dues formacions, que van arrencar al final de l'anterior legislatura i que van anar covant en campanya electoral. Els republicans van reclamar a Puigdemont que posés una alternativa sobre la taula en cas que el president, per les traves judicials de l'Estat, no pogués tornar a Catalunya, però la seva candidatura va indicar que una victòria comportaria una restitució de les institucions. En aquest sentit Puigdemont va comprometre's a tornar al Palau de la Generalitat acompanyat de tot el Govern legítim.
 

Puigdemont i Torrent el dia que es van reunir a Brussel·les Foto: Europa Press