Roger Español: «El 'com pitjor, millor' és l'únic que ens queda»

El número cinc del Front Republicà defensa la "desobediència" i sosté que només fent "emprenyar" l'Estat o amb un govern de la dreta hi haurà una altra "reacció" com la de l'1-O

Roger Español, durant l'entrevista amb Nació Digital
Roger Español, durant l'entrevista amb Nació Digital | Adrià Costa
04 d'abril del 2019
Actualitzat a les 17:23h
De dedicar-se a la música, a anar de número cinc de la candidatura de Front Republicà. Aquesta és la trajectòria de Roger Español, de 39 anys, a qui l'1 d'octubre va canviar per complet tant a nivell personal com polític. Va perdre la visió d'un ull per l'impacte d'una pilota de goma disparada per un agent de la Policia Nacional a les proximitats de l'escola Ramon Llull i, des d'aleshores, ha fet de la denúncia de la repressió el seu principal projecte.

"Soc conscient que soc la cara de l'1-O i tinc l'obligació de representar aquella gent a qui aquesta data li va canviar la vida, igual que a mi", assegura a les portes de l'inici d'una campanya que serà especialment difícil per a una llista que no compta amb espais publicitaris -no té representació prèvia- ni massa recursos. 

No se sent de cap partit i reivindica el seu perfil d'independent dins de la coalició forjada per Poble Lliure, Som Alternativa i Pirates, encapçalada per Albano Dante Fachin. Cap altra candidatura l'havia anat a buscar fins ara, tot i que porta mesos participant en actes arreu de Catalunya. No s'ho va pensar dos cops. De fet, arran de l'1-O va haver de deixar els estudis de música al conservatori del Liceu i els seus projectes en aquest àmbit van quedar estroncats. Les seves prioritats van canviar. "La recuperació de tot plegat m'ha portat a donar veu als represaliats i a voler-me involucrar", explica. Mai abans s'havia dedicat a l'activisme més enllà d'involucrar-se durant la seva joventut en el moviment punk i anarquista.

"No entenc com encara hi ha gent esperant un diàleg o un referèndum pactat", diu sobre JxCat i ERC

Español assegura que el seu posicionament és "irreconciliable" amb l'Estat i considera que el Govern de Junts per Catalunya i ERC "no està fent els passos necessaris" per aconseguir el mandat de l'1-O. "Falta molta desobediència", sosté. I afegeix: "No entenc com encara hi ha gent esperant un diàleg o un referèndum pactat". L'objectiu de Front Republicà creu que ha de ser irrompre al Congrés per "confrontar l'Estat", un paper que, sota el seu criteri, els partits independentistes han acabat deixant vacant.

Si bé es declara "decebut" amb les polítiques -no pel tracte- de JxCat i ERC, amb qui comparteix objectiu però no "les formes", Español també manifesta incomprensió amb el paper de Jaume Asens com a cap de llista d'En Comú Podem. "Com a acusació particular en la causa judicial dels ferits de l'1-O ens dona molta força, per això no entenc què fa Asens, obertament sobiranista, amb els comuns. Em sap greu perquè és un valor que s'està deixant perdre Catalunya", afirma.   
 

Español és el número 5 de la candidatura de Front Republicà Foto: Adrià Costa


Com a número cinc de la candidatura, assegura que "no s'ha d'investir Pedro Sánchez president sota cap concepte". Perquè no reconeix el dret a l'autodeterminació i perquè, avisa, "no és d'esquerres", fet que segons ell queda constatat quan, per exemple, "bloqueja" el vaixell Open Arms o dona suport al 155. Què passa, però, si l'alternativa a un govern de Sánchez és un del trident de dretes que formen PP, Ciutadans i Vox? "Jo deixaria governar les dretes, així tindrem més reacció a Catalunya", respon. Però un govern més lesiu per a les institucions catalanes que lamini l'autogovern i de l'acció del qual se n'acabin derivant més detencions no seria més difícil de revertir? "El com pitjor, millor, és l'única opció que ens queda", diu sense titubejar.

"Asens ens dona molta força com a acusació particular en la causa de l'1-O, però no entenc què ell, obertament sobiranista, amb els comuns. Em sap greu"

S'explica. Considera que un govern més agressiu contra Catalunya és el que farà reaccionar de nou la ciutadania catalana i provocar un nou 1-O. "És quan fem emprenyar l'Estat quan treu les ungles i fica la pota. I què passa quan fica la pota? Que molta gent obre els ulls i reacciona. És de les poques situacions en què Europa gira el cap i mira cap aquí", diu, ras i curt. Preguntat per si no tem que una situació de més repressió no acabés en una reacció de bona part de la ciutadania sinó en un abatiment del moviment independentista, afirma que prefereix "assumir aquest risc" abans de seguir esperant. "Com més temps passa més força perdem. L'alternativa és seguir com fins ara i veure-les passar", assegura. 

Per aquest motiu, governi qui governi la Moncloa, la missió de Front Republicà serà la de provocar un "terratrèmol" i "confrontar amb l'Estat" amb l'objectiu d'incomodar-lo i fer-lo reaccionar. "Ho farem amb arguments, com ara reivindicar la derogació del 135 o la prohibició de l'enaltiment del feixisme", sosté. Una altra de les funcions que pretenen fer és evitar que JxCat i ERC cedeixin als "xantatges" i acabin investint un president que no accepta el dret a l'autodeterminació. 

"És quan fem emprenyar l'Estat quan treu les ungles i fica la pota. I què passa quan fica la pota? Que molta gent obre els ulls i reacciona i Europa ens mira"
 
Arribar a tenir representació admet que no serà fàcil. Front Republicà és una coalició de nou encuny i en no tenir representació prèvia no té dret a espais gratuïts de propaganda electoral. A més, tenen pocs recursos. Les xarxes socials i els actes de proximitat seran clau per a la candidatura. Español lamenta especialment que l'extrema dreta de Vox acabi tenint més espai que ells als mitjans de comunicació. 
 

L'activista és partidari de la via de la desobediència per implementar el resultat de l'1-O Foto: Adrià Costa


Amb quin dirigent de l'estat espanyol li agradaria fer un cafè si arriba a ser diputat? "Amb tots. Els posaria la meva cara davant la seva. Als socialistes és a qui menys ganes tinc d'explicar-los res, els veig massa falsos. Almenys els del trifachito van de cara i hi tindria més coses a confrontar", respon. Afegeix que no busca la "comprensió" de ningú ni d'aquells que l'han considerat un "dany col·lateral" de l'acció policial per impedir un referèndum considerat il·legal. "És massa tard perquè em comprenguin", conclou.

Qui sí que busca que comprengui la nova situació vital i política és el seu fill de nou anys, que ho va passar "molt malament" després de veure l'agressió que va patir el seu pare. Reclamava explicacions sobre la situació i no sempre és fàcil trobar-les. "Ens obliga a explicar-li que està passant sense caure en dir-li que la policia és dolenta. I he descobert que és més madur del que em pensava", confessa. Dedicar-se a defensar allò en què creu és, per a ell, una prioritat profundament marcada per l'agressió que va patir.