Sumar es desmarca del PSOE i s'abstindrà en la reforma del CGPJ perquè la veu «insuficient»

La decisió del soci de legislatura de Sánchez no fa perillar la tramitació de la llei, pactada amb el PP i que compta amb el suport de més de dos terços dels diputats al Congrés

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz
Pedro Sánchez i Yolanda Díaz | Carlos Luján / Europa Press
Redacció
03 de juliol del 2024
Actualitzat a les 17:39h

Sumar ha decidit abstenir-se aquest dijous en la presa en consideració de la proposició de llei del PSOE i PP per a la reforma de la llei orgànica del Poder Judicial, en entendre que les mesures proposades són "correctes, però insuficients". Així ho han indicat a Europa Press fonts del grup plurinacional, per destacar també que el sentit del seu vot obeeix al fet que el pacte entre PP i PSOE no deixa opció viable de presentar esmenes per "avançar més" en iniciatives de "democratització" de l'Estat, particularment en l'àmbit judicial.

Ja la setmana passada Sumar, per mitjà del seu portaveu parlamentari, Íñigo Errejón, va manifestar el malestar del soci minoritari amb l'executiu liderat pel president Pedro Sánchez per no ser informat del contingut del text legislatiu abans del seu registre. Aleshores, ja va advertir que el seu suport estava en l'aire i que estudiarien la seva posició i finalment aquest mateix dimecres, després de la reunió de la direcció del grup parlamentari, han optat per l'abstenció.

El seu vot no és decisiu

No obstant això, el vot de Sumar és irrellevant de cara a la presa en consideració d'aquesta proposició de llei, ja que PSOE i PP compten amb més de dos terços dels diputats al Congrés per tirar-la endavant i avançar en la seva tramitació parlamentària.

Les mateixes fonts indiquen que Sumar ha participat en la renovació dels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en proposar el magistrat Carlos Preciado i la fiscal Inés Herreros, i que era necessari desbloquejar l'òrgan de govern dels jutges. No obstant això, han advertit que "el camí a la democratització de l'Estat no és amb el PP del bloqueig" (en al·lusió a la seva resistència a remodelar el CGPJ durant més de cinc anys), sinó amb "la majoria de la investidura".

El mateix Errejón va desgranar també la setmana passada que els socialistes no poden confiar en el PP perquè no és un "soci fiable" i només pot comptar amb el bloc d'investidura per tirar endavant l'agenda social i les mesures de regeneració democràtica.

Aquest dijous el ple del Congrés farà el primer pas per tramitar la proposta que reformarà la llei del poder judicial (LOPJ) i l'Estatut del Ministeri Fiscal per evitar les denominades portes giratòries a la Justícia, reforçar les majories en aprovar nomenaments judicials i instar el nou CGPJ a fer propostes sobre possibles canvis en el sistema d'elecció de vocals.

Aquesta reforma legislativa, que forma part del pacte de PP i PSOE per renovar el CGPJ, es tramitarà pel procediment d'urgència per aprovar-la en tres sessions plenàries a la cambra baixa i una al Senat. De fet, la proposició de llei va ser qualificada aquest dimarts per la mesa, el mateix dia es va publicar al Butlletí de les Corts, el govern espanyol va trigar poc més d'una hora a comunicar la seva conformitat per ser debatuda, i passarà el seu primer examen al ple al cap de 48 hores.

Una vegada sigui presa en consideració, els grups parlamentaris tindran fins dimarts que ve per presentar-hi esmenes, que en el cas de les de totalitat exigiran la presentació d'un text alternatiu, ja que no n'hi haurà prou amb demanar la devolució.

Dijous dia 11 es preveu celebrar el debat a la totalitat, a la setmana següent el text es debatrà a la Comissió de Justícia i el dia 23 es procedirà a la seva aprovació al ple del congrés per a la seva remissió a la cambra alta, que podria donar llum verda definitiva l'endemà, segons van informar a Europa Press fonts del Senat.