Trapero justifica l'ús de gas pebre a la manifestació pel retorn de Puigdemont

El director dels Mossos diu, en una carta enviada a l'ANC, que hi va haver "accions violentes" que van comprometre la línia policial que havia d'impedir l'accés dels manifestants al parc de la Ciutadella

Concentració al parc de la Ciutadella per rebre Carles Puigdemont
Concentració al parc de la Ciutadella per rebre Carles Puigdemont | Miquel Homs
07 d'octubre de 2024, 12:48
Actualitzat: 14:04h

El director dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha defensat el dispositiu policial que es va desplegar per detenir Carles Puigdemont el dia de la investidura de Salvador Illa, el passat 8 d'agost. En una carta enviada a l'ANC, avançada per El Nacional i a la qual ha tingut accés Nació, Trapero justifica l'ús de gas pebre contra manifestants perquè "la línia policial formada per efectius d'ordre públic va rebre empentes amb la finalitat de trencar-la per part de persones que volien accedir massivament al parc de la Ciutadella". 

El responsable polític dels Mossos assenyala que l'acció es va anar repetint, amb "accions violentes per part d'algunes persones", fins al punt que va quedar compromesa la línia policial que tenia com a objectiu "contenir" la multitud. Davant d'aquesta situació, els comandaments -aleshores hi havia al capdavant del cos Eduard Sallent- van decidir que el "mitjà menys lesiu i indicat" era l'ús de gas pebre, un cop valorades la resta d'opcions de control de masses de què disposa la BRIMO. L'ANC va rebre la carta "fa uns dies", segons fonts consultades. Trapero va signar-la el 23 de setembre.

Després de la intervenció de Puigdemont a l'Arc de Triomf, grups de persones van intentar accedir al parc de la Ciutadella i va ser aleshores quan els Mossos van utilitzar el gas pebre, que va provocar diversos ferits. Davant d'això, Trapero recorda que dins del parc hi havia una unitat del Servei d'Emergències Mèdiques que va atendre les persones que ho necessitaven. 

La resposta del director de la policia es basa en la informació rebuda per part dels comandaments. Defensa que el dispositiu es va fer per "garantir la seguretat de la ciutadania i l'ordre públic" i la "normalitat" del debat d'investidura. Alhora, els Mossos van detectar "episodis de risc" amb una possible "afectació" sobre la integritat i la dignitat de persones de "rellevància política". Per tot plegat, la policia va dissenyar un dispositiu que implicava tancar el parc de la Ciutadella, i que només hi poguessin accedir les persones autoritzades.

L'ANC ha demanat una reunió amb Trapero i ha lamentat que la carta no doni "cap explicació" sobre l'informe dels Mossos enviat al Tribunal Suprem, en què la policia acusa l'entitat de ser una "alta amenaça". També es mostra contrària a les justificacions del director de la policia, perquè "no es van produir accions violentes" ni era "adequat" l'ús del gas pebre. Així mateix, assenyalen que el dispositiu era "desproporcionat". "No es poden criminalitzar els actes de resistència passiva", diuen en un comunicat.