En directe

La votació de la presidència del Parlament, en directe: última hora de la constitució de la mesa

Josep Rull, candidat de Junts, és a hores d'ara el millor posicionat per dirigir la cambra

El Parlament sorgit de les eleccions del 12 de maig es posa en marxa aquest dilluns a les quatre de la tarda en un context d'incertesa pràcticament inèdit. La principal incògnita és qui presidirà la cambra. Pots seguir en directe les negociacions i el primer ple de la cambra en directe a Nació.

O. March / J. Serra Carné / C. Rocamora / B. Surroca
10 de juny del 2024
Actualitzat el 10 de juny a les 11:05h

Benvinguts al directe sobre la constitució del Parlament

Bon dia! A partir d'ara i durant tot el dia podreu seguir en directe la constitució del Parlament. La gran incògnita després dels resultats del 12-M és qui serà el president de la cambra, en un dia que també estarà marcat per la ressaca electoral dels comicis europeus. Totes les novetats del dia, així com el ple que començarà a les 16 hores, ho podreu seguir en el minut a minut de Nació.

El PP acusa el PSC de negociar amb l'independentisme per deixar-los fora de la mesa del Parlament

El portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Miguel Tellado, ha afirmat aquest dilluns que el PSC i l'independentisme estan treballant per deixar als populars "fora" de la mesa del Parlament que es vota aquesta tarda. Segons ha dit a TVE, amb els resultats de les darreres eleccions catalanes, als populars els correspondria un lloc a l'òrgan. "Allà el partit socialista si continua sense respectar el mandat de les urnes, no només a Espanya, sinó a Catalunya també", ha remarcat. A hores d'ara, l'elecció del nou president del Parlament pot quedar en mans del PP, que amb 15 diputats podria decantar la balança en cas que hi hagi un candidat del PSC i un d'independentista i sí els comuns no són determinants.

Quants diputats tindrà cada partit al nou Parlament?

El ple del Parlament de la seva quinzena legislatura està format per 135 diputats sorgits dels comicis del mes de maig: 42 del PSC, 35 de Junts, 20 d'ERC, 15 del PP, 11 de Vox, 6 dels comuns, 4 de la CUP i 2 d'Aliança Catalana.

Les incògnites sobre la tria de president del Parlament

El gran dubte del dia és qui presidirà el Parlament. Serà el PSC, guanyador de les eleccions? O Junts, que va quedar segona i des de la sortida del Govern ha perdut pes institucional? ERC, soci cobejat tant per socialistes com per Carles Puigdemont, que pensen en els republicans com a soci d'una hipotètica investidura? La mesa tindrà majoria sobiranista i antirepressiva? Serà el primer episodi d'un nou tripartit? El PSC activarà els ressorts per mantenir el control de l'òrgan, si cal amb els vots del PP?

El TC complica el vot de Puigdemont

La setmana passada el Tribunal Constitucional (TC) va complicar encara més les coses quan va tombar el vot de Lluís Puig, una decisió que impacta en el sufragi de Puigdemont i també de Ruben Wagensberg, que resideix temporalment a Suïssa. En aquest últim cas, però, el fet d'estar de baixa hauria de permetre que el seu vot fos comptat amb normalitat. Malgrat el posicionament del TC, però, ERC i Junts, que tenen majoria a la mesa d'edat, ja han fet públic que acceptaran els sufragis dels exiliats. Una posició que, ben segur, motivarà queixes i recursos per part del bloc constitucionalista.

Primera opció: una mesa independentista

L'independentisme suma 59 escons, que són els que representen Junts -35-, ERC -20- i la CUP -4-. Aliança Catalana, l'extrema dreta catalana  que s'estrena aquest dilluns al Parlament amb dos escons, no ha revelat les seves intencions, però els altres tres partits no hi han negociat

Javi López defensa que els resultats del 9-J mostren “l’hegemonia política” del PSC

L’eurodiputat electe del PSC Javi López ha defensat aquest dilluns que els resultats del 9-J mostren “l’hegemonia política i electoral” dels socialistes. En una entrevista a ‘Els Matins’ de TV3, López ha avisat als qui van plantejar les eleccions europees “com una segona volta” de les catalanes, que “haurien de prendre molt bona nota del seu resultat”. “Cal obrir una nova etapa a la política catalana perquè és el mandat electoral”, ha dit, assenyalant també que el PSC “haurà de ser capaç d’arribar a acords amb altres formacions”. López ha destacat que Catalunya “ha contribuït a un resultat rellevant de l’esquerra a tota Espanya”, i que el PP ha fracassat en el seu “plebiscit per derrocar el govern” amb una “victòria per la mínima”.

Segona opció: una mesa antirepressiva

Una mesa antirepressiva, és a dir, de l'independentisme amb els comuns, aplegaria fins a 65 diputats, perquè s'hi afegirien els sis que té el grup de Jéssica Albiach. El candidat dels comuns a les eleccions europees, Jaume Asens, s'ha passat bona part de la campanya defensant la possibilitat que ERC presideixi el Parlament en aquesta legislatura.

Tercera opció: presidència del PSC (amb polèmica)

El PSC compta amb 42 escons, que es poden ampliar fins als 48 en cas que els comuns facin costat al candidat o candidata dels socialistes. Si el grup d'Illa vol presidir la cambra també pot comptar amb el suport del PP, amb qui suma 57 escons. Per què és important el número 57? Perquè és la xifra de vots de la qual disposa l'independentisme si es descompten els sufragis de Puigdemont i Puig. En un empat a 57, s'acabaria premiant el candidat del partit més votat, en aquest cas el PSC. No és descartable un escenari d'impugnació de la tria de la mesa si es comptabilitzen els vots de l'expresident i de l'exconseller de Cultura. Ara bé, aquest escenari d'impugnació no seria automàtic, sinó que podria arribar al cap de mesos o fins i tot anys.

Un cap de setmana de negociacions independentistes sense el PSC

L'hermetisme ha estat el pacte entre els partits, preocupats perquè les filtracions no tinguessin un impacte sobre la votació en les eleccions europees. Malgrat això, sí que s'han reconegut reunions entre Junts, ERC i la CUP. De fet, des de l'entorn dels republicans asseguren que han existit menys negociacions amb el PSC per la mesa que amb els partits independentistes.

El més llegit