Carme Freixa: «Ser segona força és garantia que CiU no es tiri enrere»

La candidata d'ERC del Ripollès reivindica el partit com la garantia per assolir la independència en dos anys i, al mateix temps, assolir un nou estat del benestar més democràtic

Publicat el 20 de novembre de 2012 a les 08:50
Carme Freixa. Foto: Adrià Costa

Maria Carme Freixa és des del 2003 alcaldessa de Vallfogona de Ripollès. Ara, en el que es consideren les eleccions més importants de l'actual període representa la comarca a la llista del Ripollès ocupant el número 4. L'objectiu, tant a la comarca com a Girona però sobretot al conjunt del país, és ser segona força per evitar que "CiU es faci enrere". I recorda que dels diversos partits independentistes és l'únic que té assegurada la representació a les quatre demarcacions. Aquesta entrevista, com les dels altres canditats del Ripollès, s'ha basat en les preguntes proposades pels lectors.

- Em podria resumir en dues línies els eixos principals del programa electoral de la seva formació?

- Esquerra Republicana és la garantia per assolir la independència en els propers dos anys per un nou estat del benestar més democràtic i un nou país amb feina i oportunitats per a tothom.

- Va fer vaga el passat 14 de novembre? Està d'acord amb les dues darreres reformes laborals?

- Vaig fer vaga. Amb la reforma laboral s’ha abaratit l’acomiadament però no es generen nous llocs de treball.

- En plena crisi es posen en dubte els sous dels polítics. Considera que un diputat cobra massa? Si surt escollida es reduirà el sou o prendrà alguna mesura alternativa en aquest sentit?

- Posar en dubte els sous del polítics em sembla un despropòsit si no ho fem abans amb els dels banquers o financers que ens han portat a la crisi que vivim. En una situació de crisi com és l’actual, els diputats al Parlament haurien de tenir com a mínim les mateixes reduccions en els sous que l’administració pública aplica als seus empleats. També s’hauria de clarificar el sistema de retribucions i dietes perquè sigui més transparent, o fins i tot penalitzar d’alguna manera els diputats per absència o (abandonament de les seves funcions).

- També es qüestiona la perpetuació en els càrrecs. Es compromet a realitzar dues legislatures i tornar posteriorment a la vida professional si surt escollida?

- Em preocupa que massa sovint es reivindiqui limitar mandats com a única manera d’evitar casos de conductes incorrectes dels polítics. El que s’ha de reivindicar és que es castiguin el que no s’ha fet bé legalment i èticament.

- No és trist que el Ripollès no tingui cap candidat en posicions de sortida. Per què s'ha perdut tant terreny respecte fa dos anys? Ja no influïm a Girona?

- En el cas concret d’ERC, el Ripollès va tenir la cap de llista per Girona en les eleccions generals, la Teresa Jordà, que va ser escollida diputada. En tot cas, entre les candidates i candidats del Ripollès, sóc la que ocupo la posició més alta encara que aquesta no sigui de sortida. Si bé es veritat que ERC havia tingut quatre diputats al Parlament de Catalunya en més d’una ocasió i no fa pas gaires anys.

- Si algun dia hi ha vegueries –amb Catalunya independent o sense-, el Ripollès amb qui haurà d'estar?

- Tot i que la comarca massa sovint no hi ha unitat, segurament tots en sentim gironins. En tot cas, siguem de la vegueria que siguem cal que tinguem representació, que no se’ns tingui oblidats.

- Actualment la Generalitat té molts pocs recursos. Tanmateix, per pocs que en tingui quina inversió considereu que és la més prioritària per la comarca?

- Més que grans infraestructures, calen recursos per continuar els programes de dinamització socioeconòmica que s’han gestionat concertadament des de la comarca per entitats supramunicipals i que han impulsat projectes d’inversió per a empreses de la comarca (Leader) o serveis de formació i acompanyament per millorar l’ocupabilitat de les persones (Suma’t, PQPI, insersió laboral,...). Tampoc es poden descuidar serveis socials, educació o sanitat, perquè no podem perdre el que s’ha aconseguit i no hem de ser una comarca de segona.

- Quina és la solució per resoldre el desastre de la línia de tren Barcelona-Ripoll-Puigcerdà?

- Doble via fins a Ripoll.

- Des del 2007 està encallada la via verda de Ripoll a Campdevànol. Com pensen tirar-la endavant? Quines altres vies verdes de la comarca consideren prioritàries?

- Està encallat a Madrid. Però es tracta de destinar-hi recursos perquè les alternatives de traçat ja estarien resoltes. El tram de la vall de Camprodon està treballat però l’enllaç amb Olot és fonamental.

- Considera les retallades imprescindibles? En cas que no, com es poden generar més recursos per evitar-les?

- Les retallades en salut, educació, benestar social o suport a les empreses no són imprescindibles. S’ha de generar nous ingressos recuperant l’impost de successions en els trams alts i gravant les transaccions financeres, com ja es planteja Europa.

- El castellà ha de ser cooficial en una futura Catalunya independent? Per què?

- S’ha de garantir que cap ciutadà perdi drets lingüístics amb la independència. La presència del castellà en la societat catalana és una realitat quotidiana que cal considerar. La llengua pròpia i nacional de Catalunya és el català i el castellà continuarà mantenint l’actual estatuts de llengua oficial.

- En l'intent fallit de presentar una sola candidatura de partits independentistes va pesar més el programa o les cadires?

- L’objectiu és comú, la independència de Catalunya, però hi ha maneres diferents d’entendre el procés, per tant, els programes i les concrecions no són iguals. Però quan cal sumar, se suma.

- Per què un independentista hauria de votar ERC i no pas SI o la CUP?

- En unes eleccions com les actuals és molt necessari que hi hagin el major número possible de diputats i diputades que estiguin a favor de la independència i ERC és l'única formació d’aquestes formacions indepentistes que segur que obtindrà representació en les quatre circumscripcions catalanes.

- Si CiU no aconsegueix la majoria absoluta ERC ha d'entrar el Govern? Acceptarien avalar les retallades a canvi d'avançar cap a la independència?

- Avançar en l’agenda nacional, cap a la independència al 2014, és condició sine qua non per plantejar qualsevol acord o pacte.

- Seria un fracàs que ERC no fos segona força tant a Girona com al conjunt de Catalunya?

- Seria un fracàs no augmentar en vots. ERC ser la segona força és una garantia que CiU no es pot fer enrere cap a la independència i que la majoria social que la vol es va eixamplant.

Carme Freixa. Foto: Adrià Costa