El Museu Etnogràfic rep un dibuix del 1866 del Monestir de Ripoll

L'obra, de Victoriano Codina Langlín, mostra el monument en ruïnes abans de la restauració

Publicat el 14 de gener de 2014 a les 06:12
El Museu Etnogràfic ha rebut un dibuix del 1866 del Monestir de Santa Maria de Ripoll. L'obra, de Victoriano Codina Langlín, mostra el monument en ruïnes abans de la seva restauració. Es tracta d'un dibuix sobre paper de 13 centímetres d'ample per 22 de llarg que prové del fons familiar de la barcelonina Caterina Bolet Terradell, néta de la persona que va adquirir l'obra de l'autor. L'arribada a Ripoll ha estat gràcies possible a l'adquisició i donació per part d'una empresa ripollesa i ara caldrà realitzar un procés de neteja i restauració abans de ser exposat.

El dibuix sobre paper data del 6 de setembre de l’any 1866. És una vista del Monestir de Santa Maria en ruïnes, quan encara no s’havien iniciat els treballs de restauració. A l'obra es veu el campanar, l’ala romànica del claustre que dóna a la basílica i al fons l’edifici de l’Ajuntament. En una època on no es feien fotografies l'obra té un gran valor de testimoni de l'estat del monument.

Tot i que no està signada, es disposa d'una certificació de procedència i origen; la pintura és obra del pintor, escultor i dissenyador de tapissos Victoriano Codina Langlín (Barcelona 1844–Londres 1911). De la seva biografia cal destacar que va estudiar a Roma, on va coincidir amb Marià Fortuny. El 1866 va tornar a Barcelona i el 1877 va passar a París i posteriorment es va traslladar a Londres on va realitzar la major part de la seva obra. A Catalunya és autor del mural que adorna la basílica de la Mercè i de les escultures que hi ha a la Universitat de Barcelona. Per altra banda, el dibuix dóna fe de la presència d’aquest pintor a Ripoll, fet que fins ara es desconeixia.