El pessebre de Ripollès en miniatura

Toni Colomé, amb la col·laboració de Joan Monmany, fa 30 anys que crea un pessebre gegant

Publicat el 05 de desembre de 2013 a les 11:54
Toni Colomé i Joan Monmany, al costat de pessebre monumental. Foto: Arnau Urgell

Una de les tradicionals del Nadal a Ripoll és el pessebre monumental de Toni Colomé. Aquest lampista ripollès fa quasi trenta anys que munta un naixement de grans dimensions que progressivament s'ha convertit en un autèntic “Ripollès en miniatura”. Amb l'ajuda de Joan Monmany aprofiten les darreres hores abans de la inauguració –aquest mateix dijous a la tarda- d'un muntatge que estarà obert fins a finals de gener del 2014.

Colomé va començar aquesta tradició simplement per fer el pessebre de casa ara fa 32 anys. Va comprar una estructura de suro que va convertir amb el Maideu, una masia de Sant Bernabé de les Tenes que tenia llogada. Al cap de poc temps ja va fer la primera exposició pública a les Vedrunes de Ripoll encara relativament petita. Després va arribar el primer monument, una rèplica a escala del Monestir de Santa Maria de Ripoll que ara fa funcions d'establia del pessebre.

“Vaig a veure l'església o la masia, prenc mides i després en faig la reproducció a escala”. Amb aquesta aparent senzillesa Toni Colomé explica com ha construït des del Monestir de Sant Pere de Camprodon a tot el complex del santuari de Montrony. Quasi totes les maquetes estan fetes de pedra i, en molts casos, agafa el mateix material que els originals. Ell en destaca per la dificultat l'estació Nova de Ripoll –amb 240 portes i finestres- així com algunes de les reproduccions més recents: Can Moi de Camprodon o les cases de la central hidroelèctrica del Molí de l'Aliguer, on hi viu una de les seves filles. “Amb els anys vaig millorant” admet mig rient.

Enguany el pessebre, que s'ha instal·lat en un local entre el carrer del Bisbe Murgades i la plaça Josep Terradellas, no incorpora cap maqueta nova –n'hi ha una vintena comptant els ponts de Sant Joan i de la Cabreta-. Tot i això, per primera vegada les onze fonts de Ripoll que inclou tindran aigua. De fet, bona part dels mecanismes que fan moure les figures són obra de Joan Monmany, el fidel ajudant de Colomé en una tasca de muntatge que pràcticament s'allarga tres setmanes. “I per fer el trasllat mobilitzem vuit persones i tres furgonetes” expliquen.

Una de les maquetes del pessebre monumental. Foto: Arnau Urgell