
Els principals especialistes mundials participaran en un simposi internacional sobre la portalada del Monestir de Ripoll. El simpòsium La portalada de Ripoll. Creació, conservació i recuperació, que es farà del 16 al 19 d'octubre, s'ha presentat oficialment aquest migdia davant de la denominada "bíblia de pedra" que aspira a convertir-se en Patrimoni de la Humanitat. L'acte ha comptat amb la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) del Departament de Cultura, Àngels Solé; el cap del servei d'Arquitectura de la Diputació de Girona, Lluís Bayona; l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell; el responsable de Patrimoni Artístic del Bisbat de Vic, Dani Font i el vicepresident del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, Jordi Colomer.
Marc Sureda, secretari de la comissió científica, ha repassat el programa que composa el simpòsium, que reunirà els principals especialistes nacionals i internacionals en art. L'esdeveniment, que forma part del calendari de la Capitalitat de la Cultura Catalana, vol analitzar “tot el què s'ha estudiat fins ara” sobre la portada de Ripoll però fet amb una “visió de futur”. En aquest sentit es vol posar en comú “les principals contribucions” que fins ara s'han fet sobre la portalada al mateix temps que s'obren futures vies d'estudi. Les ponències es repartiran en quatre blocs: un general d'inauguració, un dedicat a la creació del monument i els dos darrers a la conservació i a la recuperació. Les comunicacions seran en català, castellà, francès, anglès i italià.
Més enllà del programa oficial el Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès vol implicar la ciutadania i, per això, ha organitzat una sèrie d'activitats complementàries que començaran el proper mes d'abril i s'allargaran fins al novembre. Es tracta de conferències sobre l'organització territorial, la pagesia, el monestir de Sant Joan, la vall de Ribes, el monestir de Camprodon, la presència jueva a la comarca i les bíblies de Ripoll, en altres.
Per la seva banda, la directora del CRBMC del Departament de Cultura, ha repassat les accions de conservació que s'han fet fins ara en la portalada i ha destacat que l'esdeveniment per debatre amb especialistes internacionals “futurs criteris” a l'hora de fer-hi intervencions. Solé ha destacat que tal dia com avui (7 de març) de a 120 anys, l'arquitecte Elies Rogent va finalitzar l'encàrrec del Bisbe Morgades de fer la primera gran renovació d'aquest monestir. També ha de servir per descobrir la funció litúrgica i els significats iconogràfics del monument, segons el representant del Bisbat de Vic. Finalment, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, ha recordat que la presentació del simposi és el “tret de sortida oficial” d'un projecte que se suma al projecte per tal que la UNESCO la declari Patrimoni de la Humanitat.
Dossier de premsa del simposi de la Portalada (pdf)
