Setmana de «campi qui pugui» laboral i escolar

La coincidència de la Constitució i la Puríssima provoca que hi hagi escoles optin per fer un o dos dies de festa mentre altre fan la setmana sencera. Algunes empreses han compactat el pont

Publicat el 05 de desembre de 2011 a les 08:50
Hi ha escoles que no faran classe en tota la setmana. Foto: Arnau Urgell

La coincidiència de la celebració de la Constitució espanyola, el 6 de desembre, i la Puríssima, el 8 de desembre, provoca des de fa anys un important debat sobre l'impacte a la productivitat laboral. Tampoc les escoles se n'escapen per presència de dos dies festius –i els corresponents pocs- a menys de dues setmanes de les vacances de Nadal.

Enguany però els dos festius han caigut en dimarts i dijous i el debat s'ha multiplicat. Els que no poden fer pont han de treballar tres de cinc dies de manera alterna i el sector turístic veu com se'ls escapa un dels punts forts de la seva temporada. En el cas del Ripollès esperen una ocupació del 65-70% ajudats per ser l'única comarca que, de moment, té pistes d'esquí obertes.

“Campi qui pugui” laboral i escolar

Un dels problemes és conciliar els horaris d'empreses i escoles. Al Ripollès no sembla fàcil ja que els centres de cada municipi han optat per fer festa dies diferents. El cas més curiós és el de Ribes de Freser –llar d'infants i primària- que han decidit fer l'aqüeducte sencer i durant nou dies la mainada no tindrà classe. En canvi a secundària hauran d'anar a l'institut només el divendres.

També han optat per fer dos dies de festa a Campdevànol (dimecres i divendres) mentre que Ripoll i la ZER Vall del Ter fan pont aquest dilluns. Han optat per divendres Camprodon –un municipi on la Puríssima se celebra de manera especial-, Sant Joan de les Abadesses i la ZER Comte Arnau.

A nivell d'empreses també hi ha de tot. Destaquen els casos que han optat per compactar els festius i treballar, per exemple, dilluns i dimarts –tot i ser festiu-. D'aquesta manera tenen un pont de cinc dies de dimecres a diumenge.