Xavier Cima (Ripoll, 1977) analitza en aquesta entrevista la ressaca del 28-N i la preparació de les municipals del maig de 2011. Considera superada la dicotomia entre Jordi Munell i Miquel Rovira i assenyala que a l'hora de confeccionar les llistes no s'han tingut en compte les quotes entre Convergència i Unió. Tot i que no descarta algun dia plantejar-se optar a l'alcaldia no hi posa data ja que considera que Munell guanyarà el 2011 i tindrà corda per dies. En aquesta entrevista s'han pogut proposar preguntes per part dels lectors que estan assenyalats amb un asterisc.
Ja s'han despertat del somni del 28-N?
Més que despertar ens vam posar a treballar de seguida ja que l'actual situació no permet relaxament. Això sí, el que l'Artur ens ha demanat és una mica de tranquil·litat per tal que pugui formar el govern que consideri convenient i a partir d'aquí la previsió és que el gener es puguin fer les coses més immediates que havíem anunciat en campanya: impost de successions, 80 km/h...
Baixant a l'àmbit comarcal, guanyar de tant i sobretot arreu us pot relaxar de cara a les municipals?
No, al contrari. Les eleccions al Parlament ens han marcat quin és el sostre que podem aconseguir. I com que malauradament les municipals mai ens van tant bé el relaxament no existeix sinó que treballarem fort per assolir aquest potencial de vots.
Les eleccions al Parlament ens han marcat quin és el sostre que podem aconseguir
Pensant en el Ripollès, quins són els objectius pel maig?
Des de l'inici del meu mandat com a president comarcal ho vaig deixar clar: volem recuperar els pobles grans de la comarca i el Consell Comarcal. A banda de mantenir l'alcaldia de Ribes i dels pobles petits, les prioritats passen per intentar tornar a governar a Ripoll i Campdevànol i millorar posicions a Sant Joan i Ribes on s'ha hagut de fer un procés per formar i consolidar noves llistes.
En aquest sentit no aconseguir les alcaldies de Ripoll i Campdevànol seria un fracàs?
Ho seria entre cometes. I és que som conscients que avui en dia és molt difícil obtenir majories absolutes. Els tripartits ens obliguen –a no ser que hi hagi sorpreses- a aconseguir-les si volem governar. En aquest context jo parlaria més d'objectiu no complert que de fracàs.
No aconseguir les alcaldies de Ripoll i Campdevànol seria més un objectiu no complert que un fracàs
En aquests set anys que la fórmula del tripartit –amb variacions- ha dominat institucions clau de la comarca. Vostès no haurien hagut de treballar per intentar trencar-la o, si més no, per teixir aliances que evitessin la situació de requerir majoria absoluta per governar?
S'ha intentat però la fórmula del tripartit és totalment compacta i impermeable. Si en el ple de Ripoll aprovar qualsevol proposta o moció de CiU és molt difícil buscar un forat o tendir ponts és missió impossible.
A Ripoll i Camprodon no tenen dubtes –Jordi Munell i Daniel Birba- però a Campdevànol en els darrers mesos sembla que no estigui tant clar. Joaquim Serrador o Joan Manso?
Doncs no està clar. En Quim fa molt bona feina i el Joan també... i plegats fan un bon equip. En tot cas ha de ser l'executiva local que triï entre ells dos. A Campdevànol i arreu la previsió de tancar caps de llista és a mitjans de febrer.
A Sant Joan ja han assumit públicament que calia canviar el candidat. Ja tenen algun nom per intentar una remuntada que es preveu molt difícil per la gran distància entre CiU i el PSC?
Per nosaltres Sant Joan és prioritat u. En aquest sentit hem d'intentar aconseguir un parell de regidors més per tal que ningú tingui majoria absoluta. La llistà canviarà,perquè el darrer candidat, en Gerard Costa, té ganes de plegar. i cal buscar gent nova.
No m'ha dit si tenen algun nom lligat...
No, hi ha contactes però res ferm encara.
Acabem amb les municipals, l'any 2007 van fer 18 llistes. Només se'ls va resistir Pardines com si fos el poblet gal de l'Astèrix... En faran l'any vinent?
Ho intentarem però hores d'ara no està lligada. Certament Pardines se'ns resisteix com un poblet gal.
Parlem de Ripoll. Una de les preguntes dels lectors era sobre si Miquel Rovira no seria un millor candidat per la facilitat de tenir més sinergia amb els ciutadans.
És una discussió superada i que no ha existit a l'hora de confeccionar la llista del 2011. Tant en Miquel com en Jordi Munell són una parella que formen un gran equip. Són lideratges complementaris i tenen unes capacitats diferents. I ambdós cauen bé i estan molt involucrats a la vida associativa del poble. Ens hem d'oblidar de la dualitat Munell – Rovira com un suposat problema i pensar en els seus lideratges complementaris a l'Ajuntament i al Consell Comarcal.
Ens hem d'oblidar de la dualitat Munell – Rovira com un suposat problema i pensar en els seus lideratges complementaris
Vostè diu que no hi ha discussió però és evident que per CiU del Ripollès seria ideal que un fos alcalde i l'altre president del Consell Comarcal per evitar qualsevol batalla...
No, per evitar batalles no. Crec que si els avalues bé, en Jordi encaixa molt bé a una institució i en Miquel a l'altra.
Deixant els noms i cognoms i el cas de Ripoll, no seria el moment d'una CiU menys basada en quotes –quatre de CDC per un d'Unió-? Fa poc el mateix alcalde de Vic apostava per superar l'actual model de federació...
En tot els anys que porto a Convergència en aquests moments –preparant les municipals de l'any vinent- és quan estem treballant menys d'aquesta manera que comentaves. Actualment no hi ha quotes a l'hora de confeccionar les llistes. Tant Convergència com Unió tenim clar que cal buscar gent vàlida, que el moment és complicat i no hem de discutir si una persona entra per un partit o altre sinó si és vàlida per la plaça que ocupa.
Pensant en Ripoll tenen previst aplicar la teoria d'Artur Mas del “govern dels millor” i apostar per algun fitxatge estrella de persones independents i rellevants per llocs importants de la llista?
La veritat és que la llista de Ripoll l'està treballant en Jordi Munell... però pel què m'ha arribat es busquen un parell de cares potents del poble que hagin despuntat en el seus àmbits professionals.
Per la llista de Ripoll es busquen un parell de cares potents del poble que hagin despuntat en el seus àmbits professionals
Parlem de vostè. Oficialment va entrar com a número set però acostuma a exercir de tres o de dos i mig. Tenint en compte que el tàndem electoral ja està escollit imagino que serà el número tres...
Si t'he de sincer no imaginis tant. En Jordi Munell sap que sóc un home de partit i estic a la seva disposició per ser el tres, el set o no estar a la llista. En tot cas hores d'ara no sé res.
Deixem les llistes... Queda mig any per les eleccions, quina nota li posa a l'actual equip de govern?
Objectiu no puc ser... però si em demanes una nota els hi posaria un tres. Han tingut molts diners per gastar en forma de subvencions i això els ha permès fer moltes obres. Ara bé, ho han gestionat amb força opacitat, les obres mai sabem si estan o no en ple rendiment, si es modifiquen, si valdran un milió d'euros o en valdran dos... De transparència no n'han tingut gota. A més, tinc la sensació més com a ciutadà que com a regidor que no han après a governar tenint en compte la gent del poble. Ells tenien un full de ruta que s'han limitat a complir a mesura que arribaven els diners. A banda, deixen un Ajuntament molt endeutat i amb un funcionament molt lent perquè ha mancat un criteri polític potent, suposo que va lligar al fet de governar en coalició.
A l'actual equip de govern li poso un tres de nota
Vostè ha assenyalat com un dels problemes una suposada opacitat del consistori però això, si em permet, no deixa de ser una qüestió interna entre equip de govern i oposició. En canvi, quan arribin al maig els dos partits que governen podran anar a les eleccions amb un full de serveis molt ampli: pavelló, museu, biblioteca, Barricona, la Lira, places del centre... Això no els hi donarà un impuls per aconseguir un bon resultat?
Sí, és el que deia. Han gestionat molts diners però continuem amb la sensació que Ripoll no sap cap on va. D'aquest llistat per exemple caldria assenyalar que la Barricona estava desenvolupada el 2003 i ha hagut de ser CiU que faci els contactes perquè Sodeca s'hi instal·li.
I d'aquesta llista quines no haurien fet si haguessin governat?
És evident que la Lira. S'ha convertit en un pou d'abocar diners –4 milions d'euros- per acabar fent una simple plaça coberta. El nostre projecte era fer-hi una plaça, més petita, continuar amb les façanes del Ter i permetre-hi pisos i aparcament al centre. A banda, hi ha moltes altres coses que potser hauríem fet però diferent. Per exemple el Centre d'Acollida Turística (CAT), és bo que ens el facin però Ripoll té unes normes urbanístiques i no té cap sentit que ens col·loquin una fitxa del tetris. I la vianalització del centre també la portàvem al programa però crec que calia estudiar millor la manera de fer-ho.
Sovint ha semblat que feien una oposició “d'esquenes”. M'explico, en els plens han presentat poca batalla però en canvi, al carrer, han criticat molt les propostes de l'equip de govern. Hi està d'acord?
Cal tenir clar que en política s'ha de comunicar. El ple és important pel funcionament de l'Ajuntament però no serveix per explicar al conjunt del poble les teves posicions. Vam arribar a la conclusió que al ple calia fer la feina però sent conscients que som nou contra vuit i en canvi havíem de dedicar als esforços a la gent per tal que sàpiga com es fan realment les coses.
Un exemple podria ser la consulta de l'ARE? Vostès van donar suport a les al·legacions de l'equip de govern i després no sé si van fer campanya pel “no” però estaven contents amb el resultat...
Vam donar suport a l'equip de govern ja que no es podia tolerar la intromissió directe del senyor Nadal en l'urbanisme municipal. L'altre qüestió era si volíem o no l'ARE –un barri nou al costat del més poblat de Ripoll- i per això es va demanar l'opinió a la ciutadania. Ara, sent sincers, nosaltres no vam fer campanya pel “no”.
Però bé que estaven contents amb l'aclaparador “no” oi?
Estàvem contents perquè el poble va aturar la intromissió a l'urbanisme municipal del senyor Nadal.
Amb l'ARE estàvem contents perquè el poble va aturar la intromissió a l'urbanisme municipal del senyor Nadal
Passem a un bloc de preguntes sobre què farien si governen. La majoria de les qüestions les han proposat els lectors. La primera, parlant de l'ARE, què proposen per la Devesa del Pla?
Allà hi un conveni signat amb la propietat. El primer que cal fer és asseure'ns a parlar-hi i negociar. A la zona de l'ARE hi pot haver-hi usos residencials –però no la bestiesa de 400 o 500 pisos- però sobretot que esdevingui una zona cèntrica de serveis i equipaments. Estem pensant en un firal, en traslladar-hi el CAP, un hotel...
Continuant amb el tema urbanístic, que és el seu negociat, vostès es van oposar a la tramitació del POUM. S'han queixat sempre que no hi havia sòl industrial, si governen faran canvis al planejament en aquest sentit?
Tenim claríssim que si governem el POUM s'ha de modificar en molts aspectes. Amb Sodeca a la Barricona Ripoll es queda sense sòl industrial i per tant cal crear-ne de nou....
Vostès han parlat sempre de la carretera de les Llosses...
És un bon lloc certament tenint en compte que esdevindrà el nus de comunicacions format per la C-17 desdoblada, la C-26 i l'inici de la variant est. A banda, cal trobar fórmules per tal que els polígons actuals siguin més productius. Que hi hagi més treballadors per unitat de superfície a partir de permetre més activitats per parcel·la.
Parlant d'infraestructures, tot i que encara no hi ha conseller de Política Territorial, tenen el compromís del partit a nivell nacional de replantejar el traçat de la variant est i, per altra banda, que no quedi un calaix*?
L'estudi informatiu dibuixa una variant territorial però que no millora el trànsit urbà. El compromís de replantejar-la hi és i esperem que tot plegat no quedi en un calaix. Ara bé, Ripoll també té altres infraestructures pendents importants com la millora de la connexió urbana entre la carretera de Sant Joan i la de Ribes o enllaçar Ordina amb la variant del Calvari per evitar que ens marxi la ITV. Són dos projectes que traurien trànsit del centre.
Ara que parla d'Ordina, vostès van patir molt desgast pel projecte de construir-hi un polígon industrial. Ara el POUM hi dibuixa l'estació, m'imagino que vostès no “s'atreviran” a plantejar-hi un ús industrial oi?
No, el poble va deixar clar que no volia un polígon allà.
Sense abandonar l'urbanisme però anant a una escala més petita. En el cas de la Lira i les places del centre plantegen algun tipus de canvi?
En un moment de crisi plantejar canviar un projecte acabat d'inaugurar com el de la Lira, que ha costat quatre milions, no té cap sentit. Ara bé, a la plaça Gran si que és probable que hi fem alguna modificació. Bàsicament detalls lligats a la psicologia urbanística. I és que ara arribes a la plaça i no saps ben bé on has d'anar a espetegar. En tot cas és una qüestió que dependrà molt de com ens trobem l'Ajuntament a nivell econòmic.
En el cas del Museu, vostè ens pot explicar quin és el gran problema amb les millores del museogràfic? El darrer ple es va viure una situació estranya i en la qual ningú va voler aclarir massa res...
No és tant complicat. De projecte museogràfic n'hi havia un de redactat i aprovat per plenari. Ara, algú s'ho ha mirat –i em pregunto qui s'ho havia mirat abans?- i l'empresa adjudicatària decideix que ho vol canviar tot. I ens volen fer creure que és una millora. De moment, cal saber si és una millora o una modificació. Perquè si és una millora no calia passar-la pel ple i si en canvi és una modificació es podria perdre la subvenció del FEDER. Una vegada més es demostra que l'equip de govern no explica bé les coses.
Si el canvi al projecte museogràfic és una modificació es podria perdre la subvenció del FEDER
Si vostès insisteixen que no és una millora i sinó una modificació, no poden provocar que l'Ajuntament acabi perdent el finançament?
No, al contrari. Només volem que l'Ajuntament exploqui tant a nosaltres com a la població quins són els problemes del Museu. Nosaltres ja som conscients que no es pot perdre aquesta subvenció. En tot cas, si el projecte es para no serà perquè CiU s'hi hagi posat sinó perquè les coses s'han fet malament. De moment, hem demanat un informe extern perquè es valori si és una millora o una modificació.
I si es determina que és una modificació què faran?
Doncs parlar amb l'equip de govern per veure què cal fer.
Una altra de les preguntes dels lectors és sobre si cal fer canvis a la Fundació Eduard Soler*?
El problema que tenim amb la FES és que sabem el què s'hi fa per una reunió cada mig any. En tot cas, cal partir de la base que es tracta d'una fundació privada, en la qual l'alcalde és el vicepresident, juntament amb sis patrons més. Si governem s'ha de posar l'Ajuntament a la seva disposició per tal que la fundació sigui un centre de referència a nivell català. Parlar sobre si han de tornar uns treballadors o canviar les línies estratègiques no correspon a l'alcalde de Ripoll.
També ens preguntaven –textualment- si “calia eliminar organismes ineficients com Ripollès Desenvolupament”*. En tot cas, vostès es plantegen reforçar-lo, treure-li pes o, fins i tot, suprimir-lo?
Haig d'admetre que és un tema que segueixo relativament poc però la sensació, parlant amb molta gent, és que quelcom no acaba de rutllar. S'està convertint en una entitat molt burocratitzada quan hauria de ser molt àgil. El consorci és una eina i, aconseguim que serveixi, o cal replantejar-nos lesles seves funcions. El que no es pot fer és deixar-ho com qui dia passa any empeny sense una línia clara. El servei de promoció econòmica no acaba de funcionar. Haurien de ser ells, i no CiU, els que aconseguissin que Sodeca s'instal·lés a la Barricona!
El servei de promoció econòmica de Ripollès Desenvolupament no acaba de funcionar
Un altre lector pregunta, penjaran l'estelada l'11 de setembre*? I jo afegeixo, i l'espanyola la resta de l'any?
Crec que no es penjarà l'espanyola perquè la senyera ens està molt bé...
I l'estelada?
Personalment sóc independentista i per tant l'estelada no em molesta ni l'11 ni tot l'any. Si ens la demanen es penjarà com es farà amb altres símbols.
CiU al Ripollès va treure el passat 28-N uns resultats molt bons -tretze punts per sobre la mitjana nacional-. Com a partit comarcal esperen, ja sé que no poden exigir, que aquests resultats es corresponguin amb pes al futur govern?
L'estructura l'està formant l'Artur i només ell la té al cap. Ara bé, l'Eudald Casadesús ha de desenvolupar un càrrec potent al Govern. No sé si serà una conselleria, una direcció general o algun altre càrrec executiu. Posaria la mà al foc que no serà un simple diputat. I per tant, el pes a la comarca estarà ben representat.
I a vostè, li agradaria ser alcalde de Ripoll?
Normalment quan comences de jove de regidor pots imaginar-te una trajectòria que acabi amb l'alcaldia. No ho tinc al cap però és cert que amb la meva edat m'ho podria plantejar més endavant. En tot cas, en Jordi serà un bon alcalde.
I si no ho fos, vostè plantejarà batalla pel 2015*?
Em posaria a disposició del partit, com t'he comentat abans. En tot cas, espero que el 2011 en Jordi Munell sigui alcalde i tingui corda per molts anys.