La grip

Publicat el 13 de novembre de 2009 a les 11:46
La grip és una malaltia respiratòria produïda pel virus influenza que apareix durant els mesos d’hivern. Es calcula que entre el 10% i el 20% de la població emmalalteix de grip cada any,  i això ocasiona un important nombres de consultes i hospitalitzacions. Enguany, a més, hi ha la novetat que suposa l'arribada de la grip A.

- Especial grip A del Departament de Salut

Fins a un 50% o més de les persones internades en institucions tancades emmalalteix de grip cada any i aproximadament el 25% del processos respiratoris febrils podrien ser causats a la grip.

La elevada morbilitat dóna lloc a un important nombre de consultes mèdiques. La seva convalescència pot oscil·lar entre alguns dies a setmanes. En persones d’edat avançades amb algunes malalties cròniques i en persones infectades pel virus de la immunodeficiència humana (HIV) poden patir la malaltia amb una major gravetat i es poden presentar complicacions per la cual cosa sigui necessari el seu ingrés hospitalari.

Els símptomes
La síndrome gripal és un quadre d’inici brusc on predomina els símptomes generals següents: febre entre 38º i 40º; esgarrifances amb malestar general; mal de cap; desgana; miàlgies (dolors musculars especialment a nivell de les cames i la regió lumbar); dolors a les articulacions.

Per altra banda, els símptomes de caràcter respiratori són la tos seca; la congestió nasal amb secreció i el mal de gola, que es mantenen en un segon pla fins que el quadre general minva (5-7 dies). També apareixen símptoma oculars com  plorera i fotofòbia.

El tractament
El tractament es simptomàtic i consisteix en analgèsics-antipirètics i antiinflamatoris. És millor evitar  l’àcid acetilsalicílic (aspirina) en menors de 18 anys, per la possible associació amb la síndrome de Reye (complicació neurològica). Cal prendre forces líquids i fer repòs.

Cal recordar que els antibiòtics no estan indicats i que el fet de prendre’ls no escurça ni cura la grip. Davant qualsevol dubte consulti el seu metge de família, ell controlarà l’evolució d’aquest procés i podrà detectar si apareix qualsevol complicació.
   
Individus amb risc alt de complicacions
Els grups de risc de la grip estacional són:
  • Persones de 60 anys ó més edat
  • Adults i nens que han estat sotmesos  a vigilància mèdica o hospitalització durant l’any  anterior a causa de malalties cròniques metabòliques inclosa la diabetis melllitus, disfuncions renals, hepatopaties cròniques, enfermetats hemàtiques i anèmies, malalties neuromusculars greus o immunosupressió (incloses les causades per medicació o per l'HIV)
  • Persones internades en institucions tancades: Residencies geriàtriques, centres de malats crònics, malalts mentals
  • Adults i nens amb malalties pulmonars o cardiovasculars cròniques,inclosa l’asma
  • Dones embarassades
  • Nens i adolescents (6 mesos-18 anys) tractats durant un llarg temps amb àcid acetilsalicílic i que poden desenvolupar una síndrome de Reye després de la grip
Contraindicacions de la vacuna de la grip
La vacuna contra la grip no s’ha d’administrar a les persones amb episodis previs d’hipersensibilitat greu a l’ou o a altres components de la vacuna.

Els adults amb malalties febrils agudes no han de ser vacunats fins que els símptomes desapareixen. Una malaltia lleu, amb o sense febre, no suposa una contraindicació absoluta,  especialment en nens  amb infecció del tracte respiratori superior. No s’ha de vacunar als nens de menys de 6 mesos d’edat.

Efectivitat de la vacuna
L' efectivitat es màxima en els joves i les persones sanes, i tendeix a disminuir amb l’edat i en presència de malaltes cròniques.

Efectes secundaris
Les reaccions locals són les més freqüents  i les més habituals són: dolor,  l’eritema i la induració en el punt d’injecció,  apareixen aproximadament en el 30% del casos i duren entre un i dos dies.

Les reaccions generals, menys freqüents que les locals, tenen una incidència del 2% i les més comunes són la febre, la miàlgia i el malestar general, a les 6-12 hores desprès de la vacunació, i duren d’un a dos dies.

Francesc Arrabal
Adjunt d’Infermeria de l'ABS Ribes-Campdevànol