L'Olga Miracle és una soprano nascuda a Sacramento (Estats Units), amb estudis superiors de música al Conservatori Superior de Música Municipal de Barcelona, ha estat solista convidada de diverses orquestres i directors reconeguts i ha actuat en escenaris de gran prestigi com el Palau de la Música de Barcelona, l'Auditori de Barcelona, el Gran Teatre del Liceu, el teatre la Faràndula de Sabadell, el Teatre Nacional de Catalunya i ha actuat el Festival de Música Antiga de Barcelona i a la gira d'Òpera a Catalunya. Paral·lelament a la seva carrera lírica, divulga un extens repertori que va des de la música medieval a la contemporània, amb un continuat treball de recerca musicològica dels estils que interpreta. En el camp de la música antiga, desenvolupa una intensa activitat de concerts per tota Europa, sempre acompanyada de músics especialistes i amb interpretació fidel als criteris històrics, essent solista i fundadora dels grups Arie Musicali, pel repertori barroc i Stella Splenden, pel repertori medieval i del renaixement. Una altra de les seves fonts d'interès és la música d'arrel tradicional, essent-ne fruit la recent edició del CD Cançons populars catalanes i occitanes.
Jordi Argelaga, intèrpret de flautes, oboè barroc i altres instruments de vent històrics, amb estudis musicals al Conservatori Superior de Música Municipal de Barcelona, i Noemí M. Agell, intèrpret d'instruments de corda polzada històrics (llaüt, tiorba i guitarra barroca), amb estudis al Conservatori Superior de Música Municipal de Barcelona i al Conservatori de Tolosa de Llenguadoc, desenvolupen una intensa activitat concertística formant part de diversos grups especialitzats en música antiga, a la que s'uneix la recerca musicològica, la interpretació sota ferms criteris històrics i una sòlida tasca pedagògica i de divulgació de la música antiga amb especial atenció a la tècnica interpretativa de llurs instruments. A més, des de 1999 acompanyen assíduament la soprano Olga Miracle, formant part dels grups Arie Musicali i Stella Splendens.
El programa musical pel concert del dijous 24 d'agost a Planoles, consta d' obres de Giulio Caccini, compositor italià que va viure entre el Renaixement i el Barroc, molt interessat en la música vocal i en fer arribar la poesia amorosa italiana a través de línies melòdiques fresques i ornamentades. Amb les peces de Claudio Monteverdi, importantíssim i innovador compositor italià, potser el més genial de la seva època, s'escoltarà un nou estil musical de caràcter més recitat pel que fa a la veu i amb noves aportacions harmòniques i expressives a la part instrumental.
També hi ha peces dels autors Piccinini i Kapsberger, que també van escriure música italiana del nou estil impulsat per Monteverdi i van especialitzar-se sobretot en la composició de música per a instruments de corda polzada, com el que presenten en aquest concert, la tiorba, que és un llaüt gran i de so greu, amb catorze cordes, d'origen italià i dissenyat per acompanyar la veu cantada.
La segona meitat del segle XVII ve representada en el programa per obres de Diego Ortiz, Juan Hidalgo i Gaspar Sanz, amb l'acompanyament de la guitarra barroca, instrument precursor de la guitarra actual.
Per acabar, fora de la temàtica barroca, però de gran interès cultural, es presenten també una selecció de melodies populars occitanes, cançons d'avui i de sempre en llengua occitana, llengua germana del català i que malauradament pateix un gran desús en l'actualitat.
Programa Concert de música barroca Arie Musicali · Amor ch'attendi Giulio Caccini (1545-1618) · O che felice giorno Giulio Caccini · Sonata Prima Dario Castello (1600?) · Figlio dormi Girolamo Kapsberger (1580-1651) · Si dolce è il tormento Claudio Monteverdi (1567-1643) · Et è pur dunque vero Claudio Monteverdi · Ciaccona Alessandro Piccinini (1566-1638) · Quel sguardo sdegnosetto Claudio Monteverdi · Music for a while Henry Purcell (1659-1695) · Ground G. Finger (S. XVII) · Sound the trumpet Henry Purcell · Recercada seconda Diego Ortiz (1510-1570) · La noche tenebrosa Juan Hidalgo (1612-1625) · Folías Gaspar Sanz (1640-1710) · Trompicábalas Juan Hidalgo · Recull de cançons populars occitanes: Jol pont de Mirabèl Magalí Se canta Adiu paure Carnaval |