Dijous de 'culte al porc'

Publicat el 18 de febrer de 2009 a les 16:52
 
El Dijous Llarder o Gras és un dia per menjar abundant i greixós, especialment quan abans l'abstinència de Quaresma se seguia amb 'més rectitud'. Hores d'ara això sembla quedar pel record però en canvi esdevé el punt d'inici oficial per les festes de Carnestoltes. Disbauxa que, a priori, es tanca el Dimecres de Cendra.

L'Associació de carnissers i xarcuters del Ripollès ha organitzat per primera vegada la festa de Dijous Llarder a la plaça de l'Ajuntament de Ripoll. Amb la col·laboració de l'Aula d'Hostaleria repartiran pintxos de llangonisseta i botifarra negra, blanca i d'ou al simbòlic preu d'un euro. També hi haurà inflables per a la canalla 'per tirar avall'. Al vespre hi haurà un sopar a l'Aula d'Hostaleria, al polígon dels Pintors, obert a tothom. Tot plegat una manera de conservar les tradicions i promocionar els productes típics de la comarca.

Coques de llardons a les pastisseries

Una de les tradicions de Dijous Gras és comprar la coca de llardons. Josep Costa, pastisser ripollès i president del gremi de les comarques gironines, calcula que se'n vendran unes 65.000 arreu de la demarcació. 'Un poble que s'estima ha de conservar les tradicions, i els pastissers fem el possible perquè no es perdin', ha declarat. Així Costa ha instat els catalans perquè per Dijous Gras no deixin de consumir coca de llardons. També ha fet una crida per un 'consum responsable' i perquè es comprin coques de qualitat elaborades amb totes les garanties que donen els pastissers i flequers catalans.