El Programa d'Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES) és un equip de professionals que fan visites a domicili per tal de donar suport al malalt de perfil sociosanitari, a la seva família i a l’equip d’atenció primària d’aquest pacient.
El PADES del Ripollès es va posar en funcionament el desembre del 2002 per intentar millorar l’assistència sanitària de la nostra població.
En general cada dia es fa més evident el progressiu envelliment de la població a causa de l’augment de l’esperança de vida i per això cada dia creixen les necessitats sociosanitàries.
La nostra comarca a més de presentar un índex d’envelliment superior a la mitjana de Catalunya també té una distribució de població molt dispersa. En aquest sentit el Ripollès compte amb un 24,1% de persones més grans de 65anys mentre que al conjunt de Catalunya només el 16,9% són més grans de 65 anys.
Pel què fa a la distribució de la població, a la nostra comarca hi viu poca gent per quilòmetre quadrat, tan sols 27,4 hab/km2.
Aquests dos factors, a més dels problemes propis de les malalties, dificulten l’accés dels malalts als recursos sanitaris dels que pot disposar. El nostre equip intenta minimitzar aquests problemes.
L’equip del PADES és un equip interdisciplinar, format per una metgessa, dues infermeres i una treballadora social que depenen de l'Hospital de Campdevànol.
Creiem que la millor manera d’atendre a un pacient amb perfil sociosanitari que pot i vol ser atès al seu domicili és oferir-li un pla terapèutic ideat des de la perspectiva de diferents disciplines i que ens permet atendre de forma global al malalt i la família.
L’activitat del nostre equip de professionals va dirigida a un sector determinat de la població. A pacients amb malaltia avançada, progressiva i incurable sense possibilitat de resposta a tractament actiu, que necessiten control símptomes físic i emocionals. També a malalts crònics amb dependència psicofisica que presenten descompensacions amb molta freqüència (respiratoris, dements, diabètics, cardiòpates...). També a malalts que presenten úlceres d’evolució complicada o bé que precisen cures molt freqüents i a malalts que requereixen una atenció transitòria (dificultat per desplaçar-se al CAP, problemàtica social, fer una valoració, fer una connexió de recursos, convalescència, post-hospitalització,....) en definitiva, malalts amb perfil sociosanitari.
A més de l’activitat assistencial (valoració integral del pacient al seu domicili, elaboració d’un pla de cures i seguiment de l’evolució) sempre lligada i de forma conjunta amb l’equip d’atenció primària, també actuem com a punt de coordinació o d’enllaç entre el pacient, l’equip d’atenció primària i l’àrea hospitalària, ja que disposem de fàcil accés als professionals que exerceixen a l’hospital i també formem part de la comissió interdisciplinar a l’àrea sociosanitaria.
A l’hospital disposem d’un despatx on realitzem feina administrativa i és on se’ns pot localitzar, sobretot al matí a primera hora i a les tardes (per la resta de temps tenim sempre connectat un contestador automàtic). També és on emmagatzemem material ortopèdic que, en cas de necessitat, cedim als nostres pacients durant un temps limitat.
Els malalts que atenem el PADES són malalts derivats bàsicament des d’atenció primària i des d’hospitals d’aguts però també, des del mateix sociosanitari. També hi poden arribar malalts per petició familiar, en aquest cas, creiem que la millor manera de fer és comentar-ho primer a l’equip d’atenció primària , ja que son ells els que coneixen la situació del malalt i la família i son els que poden orientar millor.
Dra. Bonamaison. PADES Ripollès
El PADES al Ripollès
Ara a portada
Publicat el 29 de gener de 2010 a les 17:59
Et pot interessar
-
Societat Inauguren un nou camí entre Sant Joan de les Abadesses i la Vall de Bianya
-
Societat Ripoll multa tres manifestants per una protesta contra la prohibició del cartell de festa major
-
Societat Retorna la Fira de les 40 hores de Ripoll
-
Societat Dos grups d'excursionistes queden atrapats al Pirineu per les nevades