Opinió: Defensem la indústria tradicional catalana

Publicat el 21 d’octubre de 2008 a les 11:50
 
Defensem la indústria tradicional catalana
Joan Baz Preciado · Sindicat del Metall de CCOO
 
La indústria tradicional a catalana és un dels sectors més dinàmics i segueix sent un dels principals motors de l'economia catalana. En termes d'ocupació directa, la indústria ocupa a 803.200 treballadors i treballadores, que representen el 24,16% del total d'ocupació a Catalunya. És també el sector d'activitat econòmica que més aporta en I+D+I, i tot i reconèixer que són uns nivells baixos, presenta unes cotes de qualitat i estabilitat en l'ocupació (12% d’eventualitat) similars a la mitjana de l'Europa dels 15.

L'economia en general i l'activitat industrial en particular, es troben immerses en un fort procés de reestructuració i de transició com a conseqüència de la globalització, l'aparició de nous i potents espais econòmics (la Xina, l’Índia, etc.), que amb un terç de la població mundial i baixíssims nivells de vida, està fent d’aquest països la fàbrica industrial del món. La globalització de l’economia amb la disminució aranzelària o la supressió d’aranzels en el cas dels països de la Unió Europea permet la lliure circulació de mercaderies. Per altra banda, hi ha una creixent diferència entre la generació de valor afegit a partir del coneixement i la tecnologia invertits en la producció en aquests països i, per altra banda, la gran producció industrial que té una competitivitat que es basa en baixos costos salarials, (l’horari laboral és de 12 a 14 hores diàries, i els obrers són d’una gran docilitat, de manera que ni tan sols reclamen la mitja hora de l’entrepà, que aquí fa molt temps vam aconseguir). D’altra banda, aquests treballadors tenen molt poca o nul·la protecció social i hi ha una absència de regulació ambiental.
 
En la meva opinió, la globalització té límits i aquests estan molt relacionats amb les tensions que origina el sistema capitalista mundial. Els sindicats hem de participar activament en la gestió d'aquests processos de globalització industrials, no només com a negociadors d’expedient de regulació d'ocupació (ERO), sinó en el disseny i el desenvolupament de polítiques industrials actives capaces d'anticipar-se als avatars del mercat, amb l'objectiu d'evitar les repercussions negatives entre les persones assalariades i les seves famílies, en els sectors i territoris més afectats com el Ripollès.

Sóc conscient que la capacitat d'intervenció des de Catalunya és limitada, ja que fer front als canvis que es produeixen a nivell planetari amb majors possibilitats d'èxit, requereix de polítiques industrials coordinades a nivell de Catalunya, de l'Estat i de la Unió Europea. No obstant això, encara que els marges des de Catalunya siguin limitats, existeixen importants espais d'actuació: en el camp de les infraestructures, la formació, els recursos humans, els serveis, la destinació de més recursos a I+D+I, a les noves formes de treball i a la promoció d'idees, la generació d’espais d'implicació del sector financer, l’impuls de les empreses tradicionals catalanes, etc.
 
En aquest sentit, cal exigir al Govern de la Generalitat i a les organitzacions empresarials a defensar la indústria tradicional catalana, com a motor econòmic i de benestar social, compatibilitzant la indústria actual amb la promoció de noves activitats industrials, avançant-nos i promovent els canvis necessaris perquè en les pròximes dècades Catalunya disposi d'un sector industrial renovat i innovat més sòlid i menys vulnerable que l'actual.
 
Cal en la meva opinió enfortir els instruments de disseny, desenvolupament, planificació i execució de polítiques industrials, assegurant l'actuació coordinada, fent efectiva la participació de les organitzacions sindicals i empresarials, i donant un fort suport i un impuls estratègic als sectors industrials tradicionals, potenciant la formació contínua per donar respostes a les necessitats concretes de les empreses i a les aspiracions de promoció professional dels treballadors i treballadores, etc.
 
Caldria reactivar les taules sectorials o espais d'anàlisi i elaboració de propostes, en l'automoció, l’electrònica de consum, el tèxtil, les arts gràfiques, etc. com a instruments per a la prevenció i l’anticipació als canvis tecnològics, de mercat i productius.
 
Caldria estudiar l’elaboració d'un pla de xoc que faci front a les reestructuracions i que contempli la creació d'un fons de econòmic aportat per la Generalitat, l'Estat i la UE per a programes d'anticipació i transició dels sectors sotmesos a la competència internacional.
 
Caldria convertir l’Institut Català de Finances en un instrument financer al servei de les polítiques sectorials i d'empreses, simplificant els processos per a la petició d'ajudes i millorant les condicions dels crèdits.
 
Caldria augmentar significativament els recursos destinats als programes d'I+D+I, aprofitant els recursos de programes estatals i europeus. Engegada de la xarxa de centres tecnològics, assegurant l'especialització sectorial i la dimensió suficient, alhora que s'assegura la transferència de tecnologia a les empreses.
 
Caldria disposar a les comarques que han petit més la desindustrialització, un parc de sòl industrial públic, imprescindible per a les polítiques industrials: l’Institut Català del Sòl hauria de tenir una línia d'actuació específica per aconseguir més sòl disponible i incidir en un abaratiment del sòl mitjançant polítiques de planificació i la participació activa dels ajuntaments.
 
Per tot això, caldria demanar al Govern de la Generalitat i a les organitzacions empresarials que és l’hora de pensar seriosament en el caràcter social de les empreses: el guany fàcil no pot ser un objectiu, perquè no és possible. Els beneficis de l’empresa no es redueixen al compte de resultats, cal avançar en la construcció d’unes empreses on tothom pugui guanyar-se la vida amb dignitat. Per això, caldrà intervenir activament en el canvi de model productiu, partint del que sabem fer i, tenint en compte la indústria tradicional catalana, el resultat del qual sigui un sector industrial renovat i innovat capaç d'afrontar amb èxit els reptes de la globalització i la competència internacional, capaç d'atreure noves activitats d'alt nivell tecnològic i servint per això de base en el desenvolupament de la societat del coneixement.