Osona i el Ripollès gestionaran els seus residus de manera conjunta

Publicat el 27 de juliol de 2006 a les 16:02
Per minimitzar l'impacte d'aquest increment dels residus (12.000 tones anuals, sobre les 46.000 que ja rep l'abocador), s'ha previst la construcció d'una planta de tractament i minimització en el mateix àmbit de l'abocador, que reduirà la quantitat de residus en un 50 %, segons ha assegurat Josep Burgaya, conseller comarcal de Medi Ambient i president del Consorci per a la gestió de residus urbans d'Osona. L'acord també fixa la construcció d'una planta de compostatge que s'ubicarà al Ripollès (encara no s'ha determinat el lloc) i un increment de les compensacions econòmiques per a l'Ajuntament d'Orís, que podria girar al voltant dels 90.000 euros anuals. No es contempla, però, la utilització de l'actual planta de triatge d'Osona per part del Ripollès.
"L'acord no suposarà un increment de tones dels residus a Orís, sinó una reducció", ha assegurat el responsable de l'ARA, Josep Simó. Burgaya, que ha destacat la situació envejable de la comarca en el tractament de residus, s'ha expressat en la mateixa línia que Simó: "La construcció de la planta de tractament permetrà reduir els residus i ampliar de 10 a 15 anys la durada prevista pel tancament d'Oris".
El cost dels nous equipaments previstos s'ha fixat, aproximadament, en uns 10 milios d'euros. Tot i que el termini màxim d'execució de les obres, segons els plans de la Generalitat, s'ha fixat per a l'any 2012, el responsable de l'ARA, Josep Simó, ha afirmat que es començaran "el més aviat possible", sense esmentar cap data. La prioritat, però, serà la construcció de la planta de tractament.
Satisfacció entre totes les entitats implicades
Tots els representants de les entitats implicades en el protocol han expressat la seva satisfacció i s'han felicitat per aquest acord de col•laboració, "equilibrat i just", segons l'ha qualificat Ramon Fabre, president en funcions del Consell Comarcal d'Osona. Burgaya, tot i les reticències lògiques que ha confessat que es van tenir en un primer moment, ha dit que la proposta de l'ARA i el Ripollès era "raonable", ja que no tenia "cap sentit" construir un nou abocador per una quantitat tan petita de residus.
Pel que fa al Ripollès, el president del Consell Comarcal, Miquel Sitjà ha dit que era "lògic" treballar en aquesta direcció perquè Oris està molt a prop del Ripollès. "Amb aquest protocol entrem en un nou àmbit, amb una nova filosofia de treball i un tractament de residus modern, econòmic i respectuós amb el medi ambient", ha apuntat Sitjà.
Aquesta acord s'emmarca, segons el responsable de l'ARA, en la política impulsada des de la Generalitat, que té dos objectius clars: potenciar la recollida selectiva i el tractament de tots els residus municipals per reduir-ne la quantitat, i construir les infrastructures necessàries per aconseguir-ho.