Setcases compleix amb el ritual de la donada de sal a les vaques a la Balmeta

Publicat el 06 d’agost de 2013 a les 14:13
Les vaques necessiten la sal per passar l'estiu a l'alta muntanya. Foto: Judith Illamola

Setcases va complir aquest cap de setmana amb la tradició de donar la sal a les vaques. Un element clau en el calendari ramader però que en aquest municipi des de uns quinze anys ha esdevingut un atractiu turístic més així com una diada de germanor.

El paratge de la Balmeta, a tocar de la pista que uneix Setcases i Espinavell, va ser l'escenari dissabte passat de la donada de sal al bestiar que passa l'estiu a les pastures d'alta muntanya. Un centenar de vaques així com desenes de vedells es van concentrar a les saleres, roques on els ramaders distribueixen la sal, per tal de contrarestar-ne la mancança en l'aigua de pluja. L'esdeveniment també va atraure desenes de persones, tant vilatans com turistes, que van voler conèixer aquesta tasca ancestral dels ramaders setcasencs.

Des de fa uns quinze anys la tradició es concep com un atractiu turístic i una festa de germanor. Anteriorment però, també es combinava aquesta doble vessant; per una banda, la pròpia activitat per garantir la nutrició del bestiar, i per l'altra, el caràcter festiu. Tal i com explica una veïna de la població, la donada de sal es feia per Sant Pere i pujaven a dalt d'un ase un acordionista de Camprodon. "Ens passàvem tot el dia aquí dalt cantant, menjant i bevent" i després es quedaven dos vaquers a vigilar els ramats fins a l'octubre.

La transformació de la donada de sal també es nota en el nombre de caps de bestiar. Actualment només se'n dóna als de la demarcació de la Balmeta –a la resta es fa en altres dies- mentre que  que anteriorment es reunia tota la vacada del municipi fet que suposava aplegar milers de caps de bestiar.
 
A la Balmeta es van concentrar un centenar de caps de bestiar. Foto: Judith Illamola