Apareixen les primeres discrepàncies amb els pressupostos participatius

La proposta de Jove, menja tu! mostra discrepàncies, a l'espera de disipar en una propera reunió | L'Ajuntament defensa que els pressupostos participatius no són subvencions

La façana de l'Ajuntament de Sabadell
La façana de l'Ajuntament de Sabadell | Norma Vidal
Redacció
17 d'abril de 2017, 09:00
El pressupostos participatius de Sabadell, batejats amb el nom de Construint Ciutat 2017, van registrar 6.154 vots de ciutadans, en un procés que es va celebrar del 6 al 18 de setembre de 2016. Un cop oficialitzades la dotzena de propostes més votades van sorgir les primeres queixes. El projecte de SabaCirc va ser el primer en alçar la veu i posteriorment es van retirar. De fet, un cop desvinculat, ha iniciat el camí pel seu compte, amb una campanya de crowfunding. Una altra de les iniciatives crítica ha estat Jove, menja tu!, una proposta privada d'un grup de persones de la zona nord de la ciutat per fer un menjador social per a adolescents a l'Institut Jonqueres.
 
Tot i que, no només es limitava a ser un lloc per anar a menjar. "Era més que donar un dinar. El podrien gestionar i que aquests joves tinguessin un paper més actiu", explica un dels impulsors, Feliu, amb la qual cosa suggereix, per exemple, la implicació del Vapor Llonch per "formar-los en cuina". "A partir del projecte que vagin sorgint idees", resumeix. El seu plantejament és posar un àpat a taula a una trentena de persones durant el curs escolar i a banda d'aquests objectius, també és fomentar una alimentació saludable.
 
Mentre no va arribar la primera reunió amb tècnics del consistori (es va produir al desembre) per discutir la posada en marxa, "per la premsa", explica Feliu, "i des del mateix centre", afegeix una altra de les integrants, Anna, es van assabentar que s'havia ofert aquest servei a Creu Roja. Fonts municipals asseguren que se'ls "informarà en primer lloc" i que "formalment" no s'ha fet cap pas en aquest sentit. Una altra de les integrants de la iniciativa, Montse, creu que "necessitaven un projecte per justificar el seu".
 
De totes maneres, i després de molt insistir, aquest dimecres tindran una segona reunió, de la qual tenen esperances d'obtenir un resultat positiu. I això que després de la primera, les sensacions eren més pessimistes i que Feliu exemplifica amb una contundent afirmació: "si es vol jugar a la participació ha de ser d'una altra manera, com s'ha fet ara és decebedor".
 
La regidora de Cultura, Montserrat Chacon, recorda que pressupostos participatius no vol dir "subvenció" i que l'última paraula la té l'Ajuntament, com així ho recollien les bases. Tanmateix, Chacon reconeix que s'hagi "mal interpretat". Feliu creu que el que passa realment és que "la realitat és que els tècnics estan frenant polítiques municipals i els responsables públics no s'imposen".
 
SabaCirc, la primera baixa
 
A finals de febrer, l'entitat SOS Pallassos Perillassos de Sabadell es donava de baixa de Construint Ciutat 2017. Argumentava que s'havia "reorientat" la seva proposta i l'equip tècnic "no l'havia entès", després de quatre reunions. Volia organitzar festivals d'aquest arc escènic pels diferents barris de la ciutat, aconseguint la implicació veïnal i utilitzant-ho com un element de cohesió social.
 
La iniciativa tenia reservats 49.000 euros dels comptes de 2017 i per ara des de l'Ajuntament s'està estudiant com reinvertir aquesta quantitat. Tot i el desencís, i a l'espera del que sorgeixi de la reunió amb el projecte de menjador, no és més un "aprenentatge", tal com ho descriu la regidora, de cara a un nous pròxims pressupostos participatius de 2018.