Què indica el document? Conclou que la B-40, com a ruta alternativa, permetria escurçar el temps de viatge entre municipis i reduir la congestió a la Gran Via de Sabadell. “Es perden moltes hores en el cotxe i en el transport públic i les xifres de sinistralitat pels desplaçaments a la feina són esfereïdores”, ha assegurat el president de la Cambra, Ramon Alberich.
La institució empresarial ha demanat que es reobri el debat sobre tota la B-40: des d’Abrera (A-2) fins a Granollers (AP-7 i C-60) passant per les dues capitals de comarca. Quant al tram per Sabadell ha reclamat, tant a l’Estat com a la Generalitat, que no travessi l’avinguda de les Palmeres, al barri de Can Deu. “És una via pensada per absorbir el trànsit i ha de tenir un traçat fora de Sabadell. És un horror confondre-ho”, ha recalcat Alberich i en aquesta línia, ha exigit que la via tingui el nombre de carrils “adequat” per a la demanda i que es vinculi amb la resta de carreteres del Vallès.
Al seu parer es corregiria el “dèficit d’infraestructures” i la manca “d’equilibri territorial” que hi ha actualment a Catalunya. Tanmateix, ha reivindicat, més enllà del Quart Cinturó, altres projectes pendents: el desdoblament de la carretera de Castellar, la construcció del túnel d’Horta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per facilitar trajectes semidirectes i de la línia Bellaterra-22@ i fer inversions en trens d’alta velocitat, tramvies i autobusos.
Increment del PIB
L'informe ha apuntat que tindria impacte econòmic a la comarca, amb un increment de l’1,5% i un 4,2%, a mig (2-5 anys) i a llarg termini (més d’una dècada), respectivament. Unes xifres estimades en funció d'un altre estudi del Banc Mundial sobre una autovia que connectaria l’est i l’oest de Geòrgia. Això, traslladat al PIB actual del Vallès, es traduiria en uns 1.000 milions d’euros, cosa que "permetria fer un salt en el PIB del Vallès“, ha assegurat el president de l'Institut Ostrom, Pau Vila.[noticia]38989[/noticia]
A més, les empreses se'n beneficiarien directament, tant en la facturació com en la productivitat, El responsable del treball ha destacat l'efecte “multiplicador” de la infraestructura per augmentar la competitivitat i els resultats empresarials en el comerç i, de pas, reduir l’atur entre un 2,8% i un 4,4%, a mig i llarg termini. Per últim, i emmirallant-se en altres precedents, pujarien els ingressos “de totes les llars, sense desigualtats”.
Creixement a les rodalies de Sabadell i Terrassa
El mateix autor ha augurat que la B-40 tindria una repercussió en la població de les dues capitals del Vallès Occidental, ja que veurien disminuït el nombre entre un 8% i 9%, mentre que les localitats de les rodalies com ara, Castellar experimentarien una crescuda demogràfica del 20%. “Això facilitaria l’accés a habitatge a menor cost, lluny dels preus dels centres urbans”, ha indicat. Unes previsions d'acord amb d'altres autovies construïdes a Espanya entre els anys 1960 i 2011.[noticia]38655[/noticia]
La Cambra de Sabadell, però, ha admès un aspecte negatiu del Quart Cinturó, el soroll i la contaminació. Per això, ha plantejat la construcció d’espais verds més grans prop de la carretera, així com la instal·lació de plaques acústiques i altres mesures, com regular la velocitat a la via. Davant d’aquest escenari, l’entitat ha demanat adaptar qualsevol infraestructura al territori, però sortint del “rebuig sistemàtic per part de les elits ecologistes que frenen les rondes i la B-40. Hem de pensar en el benestar social, la salut de les persones, l’ocupació i la lluita contra l’empobriment. No ho podem centrar tot en els aspectes ambientals”, ha finalitzat Alberich.