El descans veïnal i la seguretat, algunes de les queixes recollides per la Síndica de Sabadell el 2022

S'incrementen les reclamacions i lamenta els temps de resposta de l'Ajuntament

Publicat el 08 de març de 2023 a les 14:00
Actualitzat el 08 de març de 2023 a les 14:05
Com és habitual per aquesta època de l'any, la Síndica Municipal de Greuges de Sabadell, Eva Abellan, ha presentat la memòria de la feina feta. Un informe que ha presentat a la sala de plens, en el marc de la sessió ordinària del mes de març. El 2022 ha estat marcat per les queixes de la seguretat als barris i el descans veïnal.

Concretament, molèsties per l'oci nocturn del Centre -una trentena de notificacions-, els sorolls en l'estrena del festival Observa, organitzat al Parc Catalunya, la tala d'arbres i la seguretat per diversos punts del municipi. Són alguns dels 245 nous casos que ha treballat Abellan. La institució ha rebut un 15% més de queixes, 2.472 atencions en total i ha treballat un 24% més de casos. També ha obert 10 casos d'ofici i n'ha resolt 143.

Abellan ha conclòs que hi ha “ineficiència” dels serveis públics i que són el principal problema que ha abordat: representa el 30% de les queixes. I la meitat dels drets vulnerats estan vinculats al dret a la circulació i la tranquil·litat (25%) i el dret a un urbanisme sostenible (24,5%). Una resolució, la de la ineficiència, que ja avisar l'any passat.

D'altra banda, Abellan ha presumit del grau de compliment de les seves recomanacions: pràcticament el 85% que ha fet s'han acabant executant. Fins i tot, les que l’Ajuntament no ha acceptat: un 9% les ha acabat portant a terme igualment. Ara bé, ha lamentat els tempos de resposta, l'enviament de l'informe està marcat en 30 dies, però n'ha trigat 139 de mitjana.

[noticia]34178[/noticia]

Entre les actuacions que ha impulsat, els sorolls dels festivals Embassa’t i Observa, després de rebre queixes de veïns. “M'arribaven de residents de Sol i Padrís, es va solucionar amb una nova orientació dels altaveus”, ha explicat. També ha treballat les “mancances de seguretat” als barris del Raval d'Amàlia, que també té "greus problemes d'accessibilitat", igual que el Molí d'en Torrella sense línies de bus, i Les Termes.

[h3]Procedència de les queixes[/h3]
Els veïns del districte del Centre són els que més s'adrecen a la Síndica de Sabadell: un 38,8% de les atencions s'han fet a ciutadans del Districte 1. El segueix el 4 -la Concòrdia, Can Rull, Can Llong, Castellarnau i Cifuentes-, que acumula un 17,6% de casos i el 5 -sector Gràcia i els Merinals-, amb un 11,8% de les queixes. Però no tots els casos es treballen sobre el mapa d'un sol districte: també s'han atès un 1,2% de peticions que afecten a tota la ciutat.
 

La intervenció d'Abellan en el transcurs de la sessió plenària Foto: Juanma Peláez


[h3]Propostes[/h3]
La Síndica ha apuntat algunes mesures per millorar l'eficàcia de les institucions públiques locals de cara al 2023. Per exemple, en àrees com l'accés a l'habitatge per reduir la sobreocupació i el sensellarisme, la cobertura de necessitats bàsiques a través d'ajuts, i acabar amb l’escletxa digital i implantar llenguatges senzills, planers i intel·ligibles per facilitar els tràmits a tota la població.

Així mateix, calen espais públics per a tota la ciutadania i incentivar la seva participació, impulsar la mobilitat sostenible, el model de recollida selectiva d'escombraries, la conscienciació sobre el reciclatge i la implantació de més arbrat. Ha insistit en la pacificació dels carrers, pensats sota el prisma de l’accessibilitat. Per acabar, la manca de formació i inversió en la Policia Municipal per crear un cos de proximitat i la falta de suport que de vegades rep l'organisme que representa.