El govern impulsarà mesures per «protegir millor» el patrimoni local

L'executiu local actualitzarà el Pla Especial actual per revisar les fitxes dels elements arquitectònics, actualitzar les descripcions i desenvolupar un estudi econòmic que garanteixi la conservació i manteniment d'aquestes peces

Publicat el 01 d’octubre de 2015 a les 15:00
Actualitzat el 01 d’octubre de 2015 a les 20:46

Maties Serracant, tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat i regidor d'Urbanisme. Foto: Norma Vidal


El govern local ha posat fil a l'agulla per revisar el Pla Especial del Patrimoni (PEP BAMAS), amb la voluntat de millorar la protecció dels edificis, patrimoni arqueològic i espais mediambientals de la ciutat. Un dels principals objectius serà desenvolupar un estudi econòmic financer "molt més útil" que permeti garantir els recursos necessaris per a fer el manteniment i la conservació de tots els elements necessaris. 

Segons ha explicat el tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, l'actualització d'aquest Pla es centrarà en tres eixos bàsics. Per una banda es revisaran les fitxes que actualment defineixen les característiques i el nivell de protecció de cada element arquitectònic per evitar que es puguin dur a terme múltiples interpretacions. "Han de ser comprensibles i donar informacions unequívoques", apunta el responsable d'Urbanisme. 

Per altra banda, es treballarà per actualitzar la descripció dels elements protegits, ja que en els darrers anys s'han produït canvis. Aquest és el cas dels espais naturals afectats per la ventada del passat 9 de desembre o el Despatx Feliu, un edifici que es va veure afectat per l'esfondrament d'un habitatge al carrer Montserrat el febrer de l'any 2014. 

Viabilitat financera

La tercera peça clau, segons Serracant, és la redacció d'un estudi econòmic i financer més extens que l'anterior i adaptat a les noves propostes. Ha de permetre desenvolupar "una bateria d'eines i un pla de treball" que faci efectiva la protecció i dinamització del patrimoni. 

"Volem entrar en aspectes econòmics, bonificacions, taxes...és a dir tots aquells recursos que puguin contribuir a la conservació", comenta el tinent d'alcalde que afegeix que en el marc d'aquest estudi econòmic està previst que es desenvolupi la Taula de Patrimoni. "Volem que hi participin els responsables dels museus, de cultura, sostenibilitat i que sigui un procés molt participatiu", comenta. 

Situació actual del Pla

L'actualització del Pla Especial del Patrimoni es duu a terme després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'anul·lés el passat mes de març, en considerar que l'informe econòmic i financer del document "era insuficient". 

L'anul·lació d'aquesta normativa no ha comportat la desprotecció del patrimoni local, ja que en el moment en què va fer-se efectiva (el 25 de març de 2015) l'Ajuntament va suspendre l'atorgament de llicències que poguessin afectar a elements protegits o al seu entorn. Posteriorment, el 30 d'abril es va aprovar inicialment el Catàleg de béns del municipi així com el Pla Especial del Patrimoni (PEP BAMAS) plantejat per l'anterior executiu. 

D'aquesta forma s'han pogut seguir atorgant llicències en els àmbits suspesos, amb la condició de complir el marc normatiu aprovat de forma inicial. Això vol dir que tot i que la suspensió de llicències es mantindrà fins el 2017, moment en què el document hauria d'estar aprovat definitivament per la Generalitat, es pot considerar que a efectes pràctics no opera i que el que s'aplica és la normativa vigent i en tramitació.