El TSJC manté la suspensió d'ingrés a presó de l'exgerent de consorcis del Vallès Occidental

L'acusació popular de la macrocausa recorre la mesura al Tribunal Suprem

Paco Fernández a l'entrada dels jutjats de Sabadell.
Paco Fernández a l'entrada dels jutjats de Sabadell. | Albert Segura
NacióSabadell
19 de febrer del 2021
Actualitzat el 27 de maig del 2024 a les 15:10h

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs d'apel·lació amb què l'acusació popular del cas Mercuri, articulada a través de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció (SBDLC), reclamava l'entrada a presó de l'exgerent del Consorci de Residus, de Turisme i d'Ocupació i Promoció Econòmica del Vallès Occidental, Paco Fernández.

S'oposava a l'acord de Fernández amb la justícia amb el qual pot eludir la condemna de presó si no delinqueix en cinc anys i fa dos anys de treballs a benefici de la comunitat. Ara el jutge manté la suspensió argumentant que els fets de què s'acusa Fernández a la peça 25 bis són aïllats dins el cas Mercuri. SBDLC recorrerà de nou la mesura, ara al Tribunal Suprem.

El jutge determina que la quantitat malversada per Fernández van ser 32.877 euros, "una part mínima del pressupost del Consorci de Residus, de més de 18 milions d'euros". Al mateix temps, el tribunal considera que l'acusat "ha fet un esforç important" per reparar el dany causat, alhora que apunta que hi ha motius de salut que desaconsellen l'entrada a presó. Per a la plataforma SBDLC, però, aquests arguments són "decebedors i preocupants".

L'acusació popular recorda que Fernández va ser condemnat a tres anys de presó per malversació de fons públics i per falsedat documental, i assenyala que es tracta d'una pena molt inferior a la petició feta des de SBDLC, de 12 anys de presó. També lamenta que la suspensió d'entrada a centre penitenciari no té en compte que Fernández està sent investigat a la peça 31 de la macrocausa per presumptes delictes contra l'administració pública, tràfic d'influències, malversació i prevaricació.

Per aquests motius, SBDLC avança que demanarà al Tribunal Suprem que revisi la suspensió d'entrada a presó. Consideren que, si Fernández complís la condemna, seria "una mesura exemplificadora contra la corrupció" que contribuiria a "eradicar els comportaments corruptes a l'administració".