10
de juliol
de
2020, 08:00
Actualitzat:
12
de juliol,
14:03h
Ja fa dos mesos que els jutjats han reprès, mica en mica, l'activitat. Uns mesos d'aturada que hauria de servir per analitzar aquest àmbit i introduir millores per desembussar unes oficines col·lapsades de paperassa.
A Sabadell aquest parèntesi suposarà que tot plegat s'endarrereixi entre tres i sis mesos, tal com calcula el degà de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Sabadell (ICASBD), Manolo Hernández (Hervàs (Càceres), 1955).
A Sabadell aquest parèntesi suposarà que tot plegat s'endarrereixi entre tres i sis mesos, tal com calcula el degà de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Sabadell (ICASBD), Manolo Hernández (Hervàs (Càceres), 1955).
Més de 75.000 vistes suspeses a Catalunya durant l'estat d'alarma, dels quals "molts" a la capital vallesana, diu i això cal afegir, assegura, els problemes amb el sistema de climatització de cada estiu.
Lamenta l'abandonament de l'administració de les dependències judicials sabadellenques i la solució, per a ell, és fàcil: un nou jutjat, que té uns terrenys reservats, a pocs metres dels actuals.
- Ja fa algunes setmanes del retorn de l'activitat judicial. Com es troben els jutjats de Sabadell?
- En general estan molt malament, dels pitjors que funcionen de tot Catalunya i fins i tot de l'Estat. Els endarreriments endèmics s’hi ha d’afegir les afectacions per la Covid-19 i a tot això cal sumar, un altre estiu, els problemes de climatització.
- Hi ha una estimació del que alterarà al calendari el coronavirus?
- L’afectació que patiran els procediments judicials estarà al voltant entre els tres i sis mesos, més o menys el que ha estat aturat. Però, el que sí passarà és que els assenyalaments en comptes de fer-se per prioritat es tornaran agendar, cosa que farà endarrerir les vistes. No hi ha una preferència i això es traduirà en alguns mesos més.
- I un clàssic quan arriba l’estiu, tal com ha comentat, els problemes amb les temperatures a l’interior de les dependències judicials.
- Des del 23 de juny ja s’estan patint problemes amb la climatització. El dia més crític va ser, segurament, el 29 de juny, quan es van superar els 33 graus. La solució final és canviar d’edifici per un de nou que acabaria amb aquests problemes, també els de seguretat i mobilitat, perquè hi ha pocs ascensors. El tema de la climatització s’està accelerant el procés de substitució de la maquinària, perquè hi ha un pressupost que fixava acabar-ho l’estiu de 2022. Aquestes tasques, ara en comptes de canviar les tres màquines de cop, s’està fent per parts i s'espera que es pugui celebrar l’activitat corresponent, sense problemes. Esperem que no torni a ser com l'any passat, que va ser horrible.
- Com casen aquests problemes amb l’habilitació per les tardes i el mes d’agost.
- Molt malament. A partir dels 27 graus es redueix la jornada de 9 hores a 14, això voldria dir que els funcionaris a la tarda no anirien a treballar, perquè s’aplicaria el protocol intern, que també diu que a partir dels 30 graus podrien estar com a màxim dues hores i mitja. Per sobre dels 33 s’han de clausurar els espais. Tot plegat perjudica l’activitat judicial i el que s’hauria de fer és proporcionar espais alternatius.
"El mal funcionament de la maquinària de la justícia és per una manca de voluntat política"
- I l’ús de la tecnologia no pot ajudar?
- Ajudaria, però no es fan judicis telemàtics, perquè els jutjats de Sabadell no disposa de la llicència de la plataforma amb la qual s’haurien de celebrar. I les llicències hi són, perquè s’ha accelerat la compra amb l’esclat de la pandèmia, però no han arribat. No és de rebut que aquesta ciutat, amb un partit judicial de 320.000 habitants, estigui amb aquestes condicions. El mal funcionament de la maquinària de la justícia és per una manca de voluntat política.
- Sobre el nou edifici que ha mencionat, l’Ajuntament ha cedit uns terrenys. Això és un gran avenç?
- S’ha de signar un conveni per fer aquesta cessió i em consta que des del consistori, que hi està molt implicat, s’està accelerant perquè sigui, si es pot, al setembre i sinó a l’octubre d’enguany.
- Una mica de llum al final del túnel per desencallar un tema enquistat?
- Sí, perquè una vegada se signi caldrà que se li doni prioritat en totes les fases d’execució, de projecte i construcció. Si es volen anar cremant les etapes perquè sigui una realitat, l’Ajuntament, en aquest sentit, està fent la seva feina.
- I arran d'aquesta represa de l'activitat, quins casos són més nombrosos?
- Les activitats en el àmbit social i concursal, és a dir, dret laboral. Bàsicament ho és pels Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). També per temes concursals i qüestions de segona oportunitat. Són els àmbits que més incidència hi ha hagut, per les dades que tenim.
- La proposta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per eliminar diversos jutjats de violència de gènere ha topat amb l'oposició, entre d'altres, de l'ICASBD.
- Em vaig entrevistar amb el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, per tractar-ho, perquè a la comarca en tenim, a més de Sabadell, n'hi ha Terrassa, Rubí i a Cerdanyola i si se suprimís aquest últim ens quedaríem amb un jutjat a Sabadell col·lapsat i superant la ràtio, perquè fins ara no hi arribem. Així li ho vaig voler traslladar. És un debat entre justícia de proximitat davant un suposat millor funcionament. I el tema ha quedat parat, amb l’afegit de la pandèmia. De totes maneres, la conclusió de la reunió era que podria ser que es dugués a terme en algunes àrees, però en cap cas afectaria a la nostra demarcació.
"La supressió dels jutjats de gènere que vol fer el TSJC en cap cas afectaria al Vallès"
- Hem parlat de l'afectació de la Covid-19 a l'àmbit judicial, però i l'ICASBD? Sempre té una farcida agenda d'activitats.
- Hem tingut infectats, també familiars, i fins i tot, malauradament, un lletrat exercint va perdre la vida en una UCI del Taulí. Ens ha afectat molt. I pel que fa a l'activitat ja estem tornant a reprendre-la, amb totes les mesures de seguretat. La formació, una de les nostres característiques, i l'escola jurídica s'estan reiniciant, però tot de manera online. No volem renunciar aquestes activitats, però hem hagut de canviar l'aprenentatge presencial pel telemàtic.