L'abecedari sabadellenc de 2019

El resum de l'any en 26 paraules

L'alcaldessa, Marta Farrés, una de les protagonistes de les notícies de l'any
L'alcaldessa, Marta Farrés, una de les protagonistes de les notícies de l'any | Juanma Peláez
31 de desembre de 2020, 09:00
Actualitzat: 05 de gener de 2020, 19:42h
Darrer dia de l'any i és l'hora de mirar enrere, per veure què deixa aquest 2019. Toca fer resum de les notícies i esdeveniments més rellevants que han passat a Sabadell en els últims 365 dies. Un any marcat per les nombroses cites electorals, especialment les municipals; la denúncia d'una violació múltiple d'una jove; les vagues i l'operació policial de la Guàrdia Civil, la coneguda Operació Judes, amb dos sabadellencs empresonats, acusats de terrorisme. Només són alguns dels fets més destacats que repassem paraula per paraula.
 

Concentració de rebuig a la plaça Sant Roc per la presumpta agressió sexual múltiple a Can Feu Foto: Juanma Peláez
 

AAgressió sexual múltiple: Era el primer cap de setmana de febrer i diumenge es coneixia la denúncia per una violació múltiple a Sabadell. La Policia Municipal de Sabadell va detenir inicialment sis persones, ja que finalment van acabar sent nou els investigats, dos dels quals estan en presó preventiva i la resta en llibertat, excepte un que s'ha fugat i està en crida i cerca. Els fets, segons investigacions dels Mossos, s'haurien produït en una antiga sucursal bancària del barri de Can Feu. La violació va tenir un ampli rebuig als carrers de la ciutat. 

B Barberà: L'exalcaldessa de Barberà, Ana del Frago (PSC), i una de les polítiques més emblemàtiques de la comarca, va fer "un pas al costat" i va renunciar a presentar-se a les eleccions municipals del maig de 2019. En l'últim mandat havia estat a l'oposició, després d'haver ocupat el càrrec des de 2006. Cap a finals de febrer, del Frago va ser detinguda per una presumpta trama de malversació i prevaricació.

 

C Can Feu: El passeig de Can Feu va reobrir a principis d'any, després de gairebé un any d'obres, en el marc del soterrament de les vies de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Unes reformes que van permetre canviar l'aspecte d'una de les artèries de circulació de Sabadell, amb 216 metres de carril bicicleta bidireccional i la plantació de 27 lledoners. Ara cal enllestir la urbanització de la superfície, un tema encallat, després que s'hagi conegut que s'ha de repetir el concurs
 

El passeig s'obre al trànsit el dilluns 4 de febrer Foto: Juanma Peláez


D Debat decisiu: Els principals mitjans de comunicació de la ciutat, iSabadell, Mola TV, NacióSabadell i Ràdio Sabadell van unir esforços per organitzar El Debat Decisiu. Una cita que va tenir lloc al Centre Cívic de Can Rull tres dies abans de les eleccions municipals, celebrades el 26 de maig. Un esdeveniment conduït pel periodista de RAC 1, Xavi Bundó, que va comptar amb els vuit candidats a l'alcaldia dels partits que en aquell moment tenien representació al ple. 

​E Eleccions: És una de les notícies de l'any: les visites als col·legis electorals. Fins a tres vegades la ciutadania ha anat a les urnes. Dues per als comicis espanyols, el 28 d'abril i el 10 de novembre, i una a les municipals, el 26 de maig. En aquestes últimes, a Sabadell, el PSC va guanyar de la mà de Marta Farrés. Va aconseguir 10 regidors i l'acord de govern amb la candidata de Podem, Marta Morell, va facilitar que fos investida alcaldessa en una sessió marcada per les protestes a l'exterior i que necessités ser escortada en acabar. El retorn dels socialistes a la plaça Sant Roc, un altre dels fets destacats de 2019.
 

Inici del Debat Decisiu de Sabadell. Foto: Juanma Peláez
 

F FAVS: La Federació d’Associacions Veïnals del Vallès (FAVS) ha commemorat al llarg de 2019 el 50 aniversari. Ho ha fet amb diferents activitats com una exposició itinerant, la publicació d'un còmic, un llibre i un documental sobre la història del moviment veïnal a la capital vallesana. Una efemèride que ha coincidit amb protestes endegades des de l'entitat com recuperar l’oncologia pediàtrica a l’Hospital Parc Taulí i paralitzar la llicència d’activitats d’Amazon, entre d'altres.

G Groc: El canvi de govern municipal va comportar-ne també en elements visuals a la ciutat. La simbologia que reclama la llibertat dels presos polítics i el color groc va desaparèixer dels edificis municipals. Tot i que va estar algunes setmanes, la pancarta que penjava del balcó es va treure el 26 de juliol.
 
H Homicidi resolt: El mes de juny, els Mossos d'Esquadra van detenir l'autor d'un crim comès a Sabadell el 2007. Es tracta de l'assassinat de la dependenta de la sabateria Acín, a Sol i Padrís. Una empremta dactilar trobada en un tiquet de compra va permetre reprendre la investigació i arribar fins a un veí de la ciutat, de 68 anys. Després de prestar declaració se'l va deixar en llibertat amb càrrecs i mesures cautelars.
 

Imatges d'arxiu dels investigadors a la sabateria de Sol i Padrís Foto: Juanma Peláez


I Institut: El curs va arrencar al setembre amb una gran novetat a Sabadell, la irrupció d'un nou institut al barri de l'Eixample: el Narcisa Freixas i Cruells. El tercer al barri i amb capacitat per a una seixantena d'alumnes. Un nom no escollit a l'atzar i és que la sabadellenca va ser compositora coneguda per ser l'autora de cançons infantils com Així fan, fan.   

J Judici del procés / Operació Judes: Dos fets que tenen relació i que en un imaginatiu podi de les notícies de l'any també compartirien calaix. El dilluns 14 d'octubre, quan passaven pocs minuts de les 9 del matí, es coneixia la sentència del judici del procés. Dos dels 12 asseguts al banc dels acusats, veïns de Sabadell: Carme Forcadell i Jordi Cuixart, condemnats per sedició amb 11 anys i 6 mesos de presó i 9 anys, respectivament. Un dictamen que va provocar nombroses manifestacions arreu del país i entre la població sabadellenca. Això sí, a la ciutat encara sota l'efecte que dies abans, a primera hora del 23 de setembre, la Guàrdia Civil havia desplegat un ampli dispositiu a la capital vallesana, així com pels Vallesos i Osona -Operació Judes-. Sota ordre de l'Audiència Nacional es van detenir nou persones, quatre de Sabadell, sota pretext que volien causar "estralls" arran de la publicació de la sentència i acusats de terrorisme. Dos van quedar en llibertat hores després, mentre que els set restants van entrar a presó, a Soto del Real, d'on cap a finals d'any van acabar sortint set dels nou. Unes detencions que a Sabadell van provocar la major mobilització de la història.  
 

La multitudinària manifestació contra l'empresonament dels CDR Foto: Juanma Peláez


K Trekking: L'any es va obrir amb una terrible notícia a la comarca, la mort de tres excursionistes al Nevado Mateo (Perú), de 5.000 metres. Tots eren vallesans, dos de Sant Cugat i un de Cerdanyola. També va perdre la vida el guia peruà que els acompanyava.

L La Moda: Gairebé 90 anys al passeig de la Plaça Major. Aquest és el temps que ha estat l'establiment de La Moda en aquest punt cèntric de Sabadell i que aquest estiu va abaixar la persiana. La merceria va fer un tancament amb tota la clientela que va omplir la botiga. 

M Mur Torre-romeu: Després de gairebé nou mesos de treballs, el barri de Torre-romeu va recuperar el carrer Onyar. Es van acabar les obres per reparar el mur, que va cedir el maig de 2018, i aprofitant aquesta intervenció es va transformar la superfície.
 

La nova placa a la plaça Foto: Albert Hernàndez


N Nomenclàtor: Aquest any es va posar fil a l'agulla al canvi dels noms o els bateigs de nous emplaçaments. En total va haver-hi cinc, els més sonats els de les places Alcalde Marcet i Antoni Llonch per Dones del Tèxtil i Clara Campoamor, respectivament. Però també van entrar al nomenclàtor Patricio Peñalver, Cipriano Martos i plaça del Pi-pi.  

O Oncologia Pediàtrica: La que aleshores era candidata a l'alcaldia del PSC, Marta Farrés, va "destapar", com ella mateixa va dir, el trasllat de l'Oncologia Pediàtrica del Taulí a la Vall d'Hebron. Una mesura que va motivar una manifestació i el rebuig, no només des de Sabadell, també des del Vallès. Finalment, el Departament de Salut va reconduir la situació i va mantenir el casos de remissió al centre vallesà i els actius a Barcelona.

P Pregó: La Festa Major d'enguany va tenir dos fets destacats, que no van tenir res a veure amb la mateixa celebració. El primer, en el tret de sortida, el clàssic pregó, a càrrec de la soprano Mirna Lacambra. Escridassades, xiulets i crits, així com proclames a favor dels presos polítics i que van entorpir la lectura. Tot plegat, com a protesta contra l'alcaldessa, Marta Farrés. A la segona nit va haver-hi nou detinguts i quatre mossos ferits per aldarulls al tancar aquella jornada a l'Eix Macià. 
 

L'arrencada de la Festa Major, a plaça Sant Roc Foto: Juanma Peláez


Q Quim Moya: El cap del Parc de Bombers de Sabadell, Quim Moya, es va jubilar després de més de tres dècades al cos i al 2006 va arribar a la ciutat, tot i que fins al 2014 no es va establir definitivament a les instal·lacions de la carretera de Barcelona. 

R Residència del sud: Acord entre Ajuntament de Sabadell, en l'època d'alcalde de Maties Serracant, i la Generalitat, sota la firma del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, perquè es construeixi l'anhelada residència al sud de la ciutat. Això sí, el pagament anirà a càrrec del consistori i el Govern abonarà 2,2 milions d'euros anuals.

S Sant Pere: A principis d'any es tallava el carrer Sant Pere. Aquest eix circulatori, amb una gran absorció de vehicles tancava el seu pas. En principi, coincidint per Festa Major s'havia d'inaugurar la reforma, que passava a ser prioritari per a vianants. Finalment, va ser cap a finals d'any i es va fer amb una festa.  

T Taser: El darrer ple ordinari de l'any va portar la polèmica, l'aprovació de dotar de pistoles Taser la Policia Municipal de Sabadell. Una proposta a petició de Cs i que va comptar amb els vots favorables de l'equip de govern municipal -PSC i Podem-, Junts per Sabadell i els contraris de la Crida per Sabadell i ERC.

U Uralita: A l'encreuament entre la carretera de Barcelona i el carrer de l'Estació, al límit de Cerdanyola i Ripollet es va inaugurar un monument en record de totes les víctimes de l'amiant i de l'empresa Uralita. 

V Vagues: Les vagues han estat la tònica aquest 2019, dues generals, el 21 de febrer i el 18 d'octubre. La primera per l'arrencada del inici del judici del procés i la segona per la post-sentència. Més enllà de les clàssiques de transport i estudiants, especialment activa la UAB, pel context polític i social, així com també per reclamar la rebaixa de les taxes universitàries, a SabadellSmatsa va amenaçar amb l'aturada, però finalment no va prosperar. També va ser multitudinària la vaga del 8-M
 

El CN Sabadell es proclama campió d'Europa després d'una gran remuntada Foto: Miguel López Mallach


W Waterpolo: Les noies del Club Natació Sabadell van tornar a ser protagonistes, un any més. En una final trepidant, disputada a les instal·lacions de Can Llong, van guanyar la cinquena Eurolliga, la quarta que s'aconseguia amb el títol disputant-se a la ciutat. A més, també van aixecar la Copa de la Reina, l'onzena de les dotze últimes disputades.

X Marxa: Les eleccions municipals del maig no només van portar un canvi d'alcaldia, també l'adeu de gairebé tots els regidors del ple. 22 dels 27 van deixar el seu seient. Tres formacions van abandonar la sala: Guanyem, Unitat pel Canvi i PP. Per contra, va entrar-hi un de nou, Podem.  

Y Fridays for Future: El clima ha passat a tenir un paper important aquest any, sobretot entre els més joves, amb la iniciativa de Fridays for Future de Greta Thunberg que a Sabadell ha tingut la seva rèplica.

Z Dotze: Tot i els pocs mesos al capdavant de l'Ajuntament de Sabadell, el nou equip municipal ha començat a marcar el camí de les seves polítiques, va imposar una moratòria d'un any per concedir llicències en negocis de l'oci nocturn -discoteques i bars musicals-; de jocs recreatius i cases d'aposta; clubs cannàbics; relacionats amb el sexe i la religió i els usos d'habitatges en plantes baixes com a locals comercials i d'ús turístic. La voluntat és regular i posar ordre per a cada ús. 
 

La discoteca DrinkKing, aquest dijous. Foto: Juanma Peláez