L'antiguitat de la xarxa de l'aigua ha provocat les avaries dels darrers dies a Sabadell

Els talls han castigat severament el centre en els darrers dies |Les canonades són de fibrociment i sensibles als canvis de pressió

Treballs en una canonada al carrer Duran i Sors
Treballs en una canonada al carrer Duran i Sors | Albert Segura
Redacció
16 de novembre del 2016
Els veïns del centre de Sabadell han patit la pitjor tanda d’avaries en el subministrament d’aigua dels darrers anys. El sector sud, el més proper a la Gran Via, ha estat aquest últim cap de setmana sense aigua corrent de divendres a diumenge, i aquest dimarts uns 600 usuaris han patit dos talls, una primera hora i l’altra a la tarda. En tots ells l’avaria prové del trencament de canonades.
 
El problema rau en l’edat de les canonades. Fonts d’Aigües Sabadell han explicat a NacióSabadell que la majoria de les canonades que duen aigua a les llars són molt antigues. A més, són fetes de fibrociment, un material que no suporta massa els canvis de pressió.
 
Precisament, l’origen de l’avaria del cap de setmana va ser un problema en una reguladora de pressió, que va provocar el trencament de fins a cinc punts de la xarxa. L’avaria més greu es va registrar a la cantonada dels carrers Zurbano i Ferran Casablancas, que no es va aconseguir localitzar fins el diumenge al migdia.


 
Rius i filtracions
 
Les avaries d’ahir van ser molt vistoses, sobretot la de la tarda, perquè va coincidir amb la sortida dels nens de les escoles. La canonada es va trencar a primera hora del dia per un punt, al carrer del Sol, i a la tarda vint metres més amunt, fet que va provocar una riuada que va dificultar creuar pels passos de vianants i va arrossegar aigua i terra per tot el carrer Zurbano.


 
Paral·lelament, la sala d’actes de l’escola Mare del Diví Pastor va quedar inundada. Tot i que fonts del centre no han volgut vincular obertament a NacióSabadell el trencament de la canonada amb la inundació, el fet és que van coincidir amb el temps.
 
Tot plegat es troba en mans dels pèrits, i de fet l’equip de sinistres d’Aigües Sabadell en fan seguiment. La companyia, no obstant, ha assegurat que sigui quin sigui el resultat i l’origen de l’avaria, serà Cassa qui se’n faci càrrec dels tràmits.
 
Treball amb l’Ajuntament
 
Amb tot, són quilòmetres i quilòmetres de canonades els que creuen el subsòl de la ciutat de Sabadell. Això augmenta el nombre de possibilitats de què s’hi registrin avaries, motiu pel qual s’hi fan millores de manera constant. Un exemple ho són les obres en el col·lector que aquest passat estiu es va fer a l’avinguda Rafael Casanova.
 
Per tot plegat, l’Ajuntament ha instat en diverses ocasions la companyia a mantenir l’estat de les canonades de la ciutat. Amb aquesta finalitat, Ajuntament i Cassa treballen en l’elaboració d’un pla director a llarg termini, un projecte, però, que encara es troba en fase de treball.