Les al·lèrgies primerenques es frenen per la pluja d'aquests dies

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB destaca que l’hivern menys fred ha avançat certes pol·linitzacions | Adverteixen que amb una primavera habitual podrien disparar-se altres tipus d’al·lèrgies

La doctora Jordina Belmonte, detallant les previsions d'al·lèrgies d'aquesta primavera
La doctora Jordina Belmonte, detallant les previsions d'al·lèrgies d'aquesta primavera | Albert Segura
17 de març del 2016
Actualitzat a les 14:19h
Les persones que pateixen les al·lèrgies típiques d’aquesta època de l’any poden respirar tranquil·les, com a mínim en les properes setmanes. L’Institut Català de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) assenyala que la pluja d’aquests dies ha frenat la proliferació del pol·len en l’aire, motiu pel qual la previsió és que les persones que pateixen al·lèrgies als plàtans o als xiprers veuran reduïts els símptomes.
 
Segons les dades recollides, aquests arbres han començat a pol·linitzar més aviat del que toca per les temperatures suaus que hem tingut aquest hivern, motiu pel qual el pol·len en l’aire era molt nombrós. Ara, amb la pluja, aquest pol·len ha quedat al terra, i per tant s’ha eliminat de l’ambient.
 
“Els que en pateixen al·lèrgies tenen sort per ara, perquè els nivells no són alts, excepte a Lleida, i la pluja ha regulat la situació que començava a ser dolenta”, explica la coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya i directora de l’ICTA, Jordina Belmonte. Ara, però, adverteix que cal tenir la mirada posada en les previsions meteorològiques i analitzar com evoluciona tant la pluja com la temperatura en les properes setmanes, fet que farà variar les previsions d’al·lèrgies.
 
“La gramínia o la parietària són plantes que quan plou s’activen, fan flors molt més contínuament, i ens podem trobar amb una primavera complicada per als al·lèrgics si aquestes plantes proliferen, fins i tot amb un arrencament de temporada difícil per aquells qui siguin al·lèrgics a l’olivera”, afegeix Belmonte. La pitjor de les previsions passaria perquè després de la pluja es mantingués la temperatura primaveral, i en canvi en cas que la calor s’intensifiqués, com va passar l’any passat, el cicle de les plantes acabaria abans i amb ell les al·lèrgies.
 
Segons dades de l’ICTA, de tots els pol·len, el que afecta més persones és el de les gramínies, que ho fa sobre la meitat dels al·lèrgics, i que curiosament suposa només el 4% del pol·len que es troba en l’aire. El segueixen el del plàtan, amb un 25% d’afectació, el de les parietàries, amb un 20%, i el de l’olivera i xiprer, que suposen un 15%.
 

El dron sobrevolant els camps de la UAB. Foto: Albert Segura


 
Un dron per a acotar l’afectació
 
L’ICTA, juntament amb l’empresa canària Dronoesphere, ha patentat un sistema de detecció de pol·len en l’aire mitjançant la utilització d’un dron. Es tracta d’un mecanisme que s’ha provat a Catalunya, concretament a Cerdanyola del Vallès, i que es desenvoluparà a l’illa canària de La Gomera, gràcies a un acord a s'ha arribat amb el Cabildo Insular.
 
“L’avantatge que ens aporta és que traslladem la informació exacta del lloc on s’analitza, enfront de la captació fixa, que abraça un rang molt gran”, explica Javier García, membre de Dronoesphere. D’aquesta manera, el sistema permet captar el pol·len en l’aire amb un sistema patentat, que dóna una informació molt més ajustada i veraç de les dades recollides en un punt concret.
 
La seva aplicació permetria, entre d’altres, poder determinar quin nivell d’al·lèrgens hi ha en un indret concret, i per tant dur a terme tractaments preventius a les persones que hi resideixen o s’hi hagin de desplaçar.