El Rodet compleix 15 anys rodant per Festa Major

Efrén Montoya va crear el personatge que es va acabar convertint en un capgròs | El nom de Rodet es va atribuir a la forma que té la plaça de Sant Roc

Albert Segura
04 de setembre del 2015
Actualitzat a les 21:17h
Efrén Montoya, autor del personatge del Rodet, amb els dibuixos originals
Efrén Montoya, autor del personatge del Rodet, amb els dibuixos originals | Juanma Peláez

Efrén Montoya, autor del personatge del Rodet, amb els dibuixos originals. Foto: Juanma Peláez

 
Un dels elements indispensables per entendre l’inici de la Festa Major de Sabadell passa pel Ball del Rodet, una de les tradicions arrelades a la ciutat i que consisteix en fer girar un capgròs amb forma de rodet tantes vegades com sigui possible. Aquest any la tradició de fer girar aquest Rodet gegant compleix 15 anys.
 
L’autor del personatge del Rodet es Efrén Montoya, que treballava en una impremta. “La Colla de Bastoners de Sabadell em va encarregar dibuixar un personatge en forma de Rodet l’any 1998 i en vaig fer tres perfils que van utilitzar en un llibret on explicaven què era el Ball del Rodet”, explica Montoya.
 
De fet, el ball es va començar a fer l’any 1998, amb una música i uns passos propis, i el nom de Rodet venia donat no únicament per la important relació de la ciutat amb el sector tèxtil. “El nom ve de la forma que té la plaça de Sant Roc, concretament la zona de bancs i arbres, que dibuixen la forma d’un rodet”, explica Montoya.
 

Efrén Montoya i els dibuixos originals del Rodet. Foto: Juanma Pelaéz


Dos anys més tard, al 2000, la colla va demanar a Montoya si podien utilitzar el dibuix per convertir-lo en un capgròs i per fer-lo girar a l’arrencada de Festa Major, el primer divendres de setembre. “Vaig dir que si perquè em feia il·lusió, el van fer a una empresa de Terrassa i es va estrenar per la Festa Major del 2000”, recorda Montoya.
 
Des de llavors, el Ball del Rodet és símbol identitari d’una de les tradicions més significatives de la ciutat, que representa l’arrencada de la Festa Major de Sabadell. Aquesta tarda es farà el concurs de voltes a les 19.00 hores, i a les 19.30 es celebrarà el ball.