El govern posa fil a l'agulla per estendre l'economia social a tots els sectors

La primera Diagnosi Entorn l'Economia Social i Solidaria revela que genera ocupació de qualitat i que està dedicada principalment a l'àrea dels serveis | S'ha creat un grup de treball amb diferents entitats locals i un mapa de consum responsable interactiu

  • Albert Boada, regidor de Nova Economia i la tècnica responsable de la diagnosi del sector, Neus Buerba | Norma Vidal -
Publicat el 27 d’octubre de 2015 a les 13:45
Actualitzat el 27 d’octubre de 2015 a les 15:58

Albert Boada, regidor de Nova Economia i la tècnica responsable de la diagnosi del sector, Neus Buerba. Foto: Norma Vidal


El govern de Sabadell vol que l'economia social i solidària deixi de ser un "element accessori" del model actual i esdevingui "una línia de treball estratègica i transversal que pugui estendre's a tots els sectors". Així ho ha assegurat el regidor de Nova Economia, Albert Boada, en el marc de la presentació de la primera diagnosi d'aquest àmbit a la ciutat.

Segons Boada, la voluntat del nou equip de govern és apostar de forma clara per aquest model "social, sostenible i solidari". En aquest sentit ha advertit de la necessitat de treballar conjuntament amb les entitats, cooperatives, fundacions i centres que s'hi dediquen per conèixer les seves necessitats, modificar la relació d'aquestes amb l'Ajuntament i promoure accions per contribuir al seu desenvolupament. 

Un primer pas en aquesta direcció ha estat l'elaboració de la primera Diagnosi Entorn l'Economia Social i Solidària que ha permès obtenir-ne una radiografia molt detallada. Entre els elements que es desprenen d'aquest informe destaca el fet que a la ciutat hi ha 194 formes jurídiques que es dediquen a l'economia social i solidària, que el cooperativisme és la fórmula més utilitzada per aquesta mena d'iniciatives (representa el 47%), que genera ocupació de qualitat (el 89% dels contractes són indefinits) i que la majoria de propostes estan vinculades als serveis (un 60%), ja sigui a oferir productes destinats a la llar i al petit consumidor o bé per a empreses.

Pel que fa a la facturació, la cinquena part d'aquestes iniciatives declara uns beneficis de més de 3 milions d'euros anuals, mentre que més de la meitat no supera els 250.000 euros l'any. Segons la tècnica responsable d'aquest anàlisi, Neus Buerba, s'han recollir diverses propostes sorgides directament d'agents dedicats a aquest sector. Entre aquestes destaquen la posada en valor del model, la intercooperació i l'increment del compromís per part dels ens locals.

Amb tot plegat s'ha establert el compromís municipal de desenvolupar diverses accions en aquesta direcció. Una de les principals és la d'impulsar organismes que promoguin l'economia social i per això s'ha creat una taula d'entitats que pretén esdevenir un espai de debat i col·laboració per determinar els objectius que es volen assolir i les accions conjuntes que es poden desenvolupar. 

A banda, el consistori impulsarà programes d'assessorament i formació de la ciutadania en aquesta direcció, fomentarà una compra i contractació pública socialment responsable i treballarà per garantir la interacció territorial i sectorial d'aquesta tipologia de projectes. "La voluntat municipal hi és", ha afirmat Boada que ha assegurat que cal treballar per "donar més visibilitat a aquest model i traspassar la frontera dels sectors on ja s'aplica i que ja el coneixen". 

Mapa de consum responsable
 

Mapa de consum responsable Foto: Ajuntament de Sabadell


Precisament amb l'objectiu de donar visibilitat a l'economia social i solidaria s'ha creat un mapa de consum responsable que es pot consultar online i que recull 38 iniciatives que ofereixen productes i serveis basats en el respecte al medi ambient, la proximitat, la integració sociolaboral o el comerç just, entre d'altres. La previsió és que aquest document interactiu "es vagi retroalimentant" i incorporant noves iniciatives amb el pas del temps. A banda, s'està treballant per dissenyar una pàgina web específica que reflexioni sobre el consum responsable.